ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές επιθέσεις αυξάνουν νεκρούς και πρόσφυγες

Μικρά παιδιά μεταξύ των θυμάτων των αμείωτων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί αστικών κέντρων

9/6/2014: Ενα κορίτσι εγκαταλείπει με την οικογένειά του το Σλαβιάνσκ. Οι πρόσφυγες αυξάνονται καθημερινά...
9/6/2014: Ενα κορίτσι εγκαταλείπει με την οικογένειά του το Σλαβιάνσκ. Οι πρόσφυγες αυξάνονται καθημερινά...
ΚΡΑΜΑΤΟΡΣΚ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Αμείωτες στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου στο πλαίσιο της «αντι - τρομοκρατικής» επιχείρησης στην Ανατολική Ουκρανία και χωρίς καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των αμάχων. Μετά από το σύνθημα για κλιμάκωση που έδωσε με το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, η χτεσινή μέρα ήταν αποκαλυπτική για την αποφασιστικότητα με την οποία προχτές διαμήνυε ότι «θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας». Εντελώς ενδεικτικά και σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν διεθνή και τοπικά ΜΜΕ:

Στο Λουχάνσκ, οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Στο Λουγκάνσκ, οι τοπικές Αρχές αυτοάμυνας ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων σκοτώθηκε κι ένα κορίτσι 5 - 6 χρονών.

Στο Κραματόρσκ, απανωτές ρίψεις πυροβόλων και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη ισοπέδωσαν ολόκληρες γειτονιές. Τουλάχιστον 100 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ, όταν βγήκαν από τα καταφύγια, οι κάτοικοι εγκατέλειπαν την πόλη με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η «Φωνή της Ρωσίας» μετέδωσε ότι αυτοκινητοπομπή (που συνόδευαν τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας) με πάνω από 80 πρόσφυγες, ανάμεσά τους κι έξι μωρά ενός έτους, δέχτηκαν επίθεση 20 χιλιόμετρα από τη ρωσική μεθόριο.

Στο Λουχάνσκ, οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στο Ντονέτσκ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις κομβικής σημασίας για το σύστημα ύδρευσης της πόλης.

Οι Αρχές του Κιέβου έκαναν χτες λόγο για 100 επιθέσεις σε σημεία ανταρτών, αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες. Μεταξύ άλλων, δήλωσαν πως επανακατέλαβαν τον έλεγχο τριών σημείων ελέγχου στα σύνορα.

Διπλωματικές αντιδράσεις

Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μέρι Χαρφ δήλωσε την Τρίτη πως οι «αυτονομιστές» δεν τήρησαν τους όρους της εκεχειρίας και ο Ποροσένκο έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του». Η ίδια ανέφερε ότι, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιθυμούμε να κάνουμε περισσότερα για να πιέσουμε τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές» κι «ετοιμάζουμε μεγαλύτερο τίμημα για τη Ρωσία αν δεν πάρει περισσότερα μέτρα».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε σημειώσει με τη σειρά της ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία», χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το ότι «δεν υπήρξε κάποια σημαντική αντίδραση στο ειρηνευτικό σχέδιο (σ.σ.: του Κιέβου) και η εκεχειρία δεν έγινε δεκτή από τους αυτονομιστές».

«Ευρεία κρίση αερίου» προβλέπει η Μόσχα

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου, ανέφερε σε χτεσινή του ανακοίνωση: «Ζητάμε από τις ουκρανικές Αρχές, αν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής, να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις πόλεις τους και να επιστρέψουν σε μια αληθινή εκεχειρία ώστε να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «το φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου», συμπληρώνοντας ότι, «τερματίζοντας την εκεχειρία, ο πρόεδρος Ποροσένκο έκανε ένα δραματικό λάθος», αλλά και ότι «θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτοί είναι οι κανόνες του πολέμου». Είπε ότι «ήταν δικαίωμα του Κιέβου» να συνάψει την πρόσφατη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όμως «το δικαίωμα της Ρωσίας» είναι να περάσει «σε ένα νέο τρόπο συνεργασίας με αυτή (σ.σ.: την Ουκρανία)», κυρίως «προστατεύοντας την αγορά της».

Συνάντηση στο Βερολίνο

Χτες το απόγευμα, συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στάινμαγερ, Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ουκρανίας Πάβλο Κλιμκίν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν σε μια σειρά βημάτων προκειμένου να επαναληφθεί η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία και να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα αρχίσουν ξανά οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, όχι αργότερα από την Κυριακή, «με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας χωρίς όρους και με αμοιβαία συμφωνία» που θα παρακολουθεί ο ΟΑΣΕ.

Πάντως, η μοναδική φωτογραφία που διένειμαν χτες τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ένα πλάνο από τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Αντικομμουνιστικά σχέδια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, σήμερα επιτροπή της ουκρανικής Βουλής πρόκειται να εξετάσει μια σειρά αλλαγές που αφορούν τους όρους συγκρότησης κοινοβουλευτικών ομάδων (ΚΟ) και αναμένεται να οδηγήσουν στη διάλυση της ΚΟ του ΚΚ Ουκρανίας, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα αποχώρησαν από αυτήν εννιά μέλη.

Είναι καθαρό ότι η ουκρανική αστική εξουσία αναζητά και τεχνικά προσχήματα για να βάλει εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών της Ουκρανίας.

Εξάλλου, τον περασμένο Μάρτη, βουλευτές του κόμματος «Μπατσκίφσινα» («Πατρίδα») της Γιούλια Τιμοσένκο είχαν καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας. Στα τέλη Φλεβάρη, το ακροδεξιό «Ριζοσπαστικό Κόμμα» είχε προτείνει την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών (του πρώην Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς). Παραλλαγή αυτής της πρότασης κατέθεσε και το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία» για «απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας». Το σκεπτικό τους ήταν, μεταξύ άλλων, ότι κόμματα όπως το ΚΚ Ουκρανίας «δεν είναι πατριωτικά» και με τη δράση τους «στρέφονται ενάντια στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιχειρηματική σύναξη για την «οικονομική ευημερία»

Πρώην ηγέτες όπως οι Κλίντον - Μπλερ ζήτησαν να «λυθεί» η ένοπλη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ορισμένοι από τους βασικότερους επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συμμετείχαν, σύμφωνα με τα κολομβιάνικα ΜΜΕ, σε «επιχειρηματικό φόρουμ για την οικονομική και κοινωνική ευημερία», που έγινε προχτές στη βόρεια πόλη Καρταχένα ντε Ιντιας της Κολομβίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, διαμήνυε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα («Tercera Via» - «τρίτος δρόμος»), με το οποίο η κυβέρνησή του επιχειρεί να εμφανιστεί ως συμφιλιωτής του κολομβιάνικου λαού και εγγυητής της «ανάπτυξης». Ο «τρίτος δρόμος» λανσάρεται με το σύνθημα: «Η αγορά μέχρι εκεί που είναι δυνατό και το κράτος μέχρι εκεί που είναι απαραίτητο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχειρηματική σύναξη συμμετείχαν πρώην ηγέτες (μεταξύ τους πολλοί σοσιαλδημοκράτες) όπως οι: Μπιλ Κλίντον από ΗΠΑ, Τόνι Μπλερ από Βρετανία, Φελίπε Γκονζάλες από Ισπανία, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο από Βραζιλία και Ρικάρδο Λάγκος από Χιλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελ Τιέμπο», στη συνάντηση αναπτύχθηκαν «απόψεις για τη λύση των συγκρούσεων (σ.σ. με τις αντάρτικες ομάδες), τις επιτυχημένες εμπειρίες από τον υπόλοιπο κόσμο, τις δυσκολίες, τις αντιστάσεις και τις ευκαιρίες της ειρήνης από την πλευρά τους».

Κολομβιάνικα ΜΜΕ εκτιμούσαν ακόμα ότι με τη συνάντηση ο Σάντος «επικύρωσε το ρόλο του ως ηγέτης στην περιοχή» αποτυπώνοντας την επιδίωξη της κολομβιάνικης πλουτοκρατίας να έχει αναβαθμισμένη θέση ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή και σ' αυτό το πλαίσιο να εργαστεί για τον τερματισμό των πολύχρονων ένοπλων συγκρούσεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Ράσμουσεν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνάντηση με τη Γερμανίδα Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τους Γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, είχε χτες στο Βερολίνο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από το τέλος της συνάντησης στο Βερολίνο, ο Ράσμουσεν εξήρε τον «ηγετικό ρόλο» της Γερμανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος εξήρε τη Μέρκελ και για την ενίσχυση «της συλλογικής άμυνας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσο - ουκρανικής κρίσης.

Οι συνομιλίες του γγ του ΝΑΤΟ με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν επικεντρώθηκαν στις προετοιμασίες της ΝΑΤΟϊκής συνόδου το Σεπτέμβρη στην Ουαλία (σύμφωνα πάντα με το ΝΑΤΟϊκό ανακοινωθέν) και στην «προκλητική κατάσταση που διαμορφώνεται στα ανατολικά και νότια σύνορα του ΝΑΤΟ». Ο Ράσμουσεν δεν παρέλειψε μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για «ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια που χτίσαμε μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Επίσημα υπό δικαστική έρευνα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκτιμήσεις ότι τα σχέδια του Νικολά Σαρκοζί για επιστροφή στην ηγεσία του UMP αλλά και τη γαλλική προεδρία «βαλτώνουν» μετά και από την επίσημη έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του, φιλοξενούσαν χτες πολλά γαλλικά ΜΜΕ. Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας κρατήθηκε προχτές για 15 ώρες στην έδρα της δικαστικής αστυνομίας, πριν οδηγηθεί τελικά στους δικαστές που διεξάγουν την έρευνα. Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη άσκηση επιρροής, ώστε να «καλυφθούν» μια σειρά υποθέσεις που τον αφορούσαν.

Χτες βράδυ, ο Ν. Σαρκοζί ισχυρίστηκε ότι δε διέπραξε τίποτα αντίθετο στις αρχές της Δημοκρατίας αλλά και ότι η δικαστική έρευνα χρησιμοποιείται για «πολιτικούς σκοπούς».

Πάντως, η υπόθεση, όπως και ο τρόπος που προβάλλεται από τα ΜΜΕ, συνδέονται και με την διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που συνεχίζεται τόσο στη γαλλική «δεξιά» όσο και στους κόλπους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Θυμίζουμε ότι μετά τις τοπικές εκλογές του Μάρτη, μεσολάβησαν εξελίξεις όπως η παραίτηση του Ζαν Φρανσουά Κοπέ από την προεδρία του UMP, ενώ εντάθηκε η κριτική σοσιαλιστών βουλευτών προς το Φρανσουά Ολάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ