ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι απεργοί απέσπασαν αυξήσεις στους μισθούς

Στιγμιότυπο από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
Στιγμιότυπο από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αποσπώντας αυξήσεις στους μισθούς, ολοκλήρωσαν την πολυήμερη απεργία τους οι εργάτες από τους κλάδους της Μεταλλουργίας, του Χάλυβα, της Μηχανουργίας, της Ενέργειας και συναφών κλάδων της Βιομηχανίας στη Νότια Αφρική. Η απεργία διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα, αφού είχε ξεκινήσει την 1η Ιούλη.

Η Εθνική Ενωση Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής (Numsa) ανακοίνωσε ότι τα 220.000 μέλη της, που συμμετείχαν στην απεργία, «ομόφωνα» αποδέχτηκαν την προσφορά των εργοδοτών. Αυτή προβλέπει αύξηση κατά 10% για τα επόμενα τρία χρόνια στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες.

Παρά το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τους εργάτες. Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της και ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά «παζάρια» - με δεδομένη και τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στους BRICS, που πρόσφατα μάλιστα προχώρησαν στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και Αποθεματικού Ταμείου - δημιουργεί συνθήκες έντασης των αντεργατικών επιδιώξεων.

Η Εθνική Ενωση Εργοδοτών Νότιας Αφρικής (Neasa), που αντιπροσωπεύει περίπου 3.000 εταιρείες από τους συγκεκριμένους κλάδους, δήλωσε ότι δε θα υπογράψει τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρείες, όπως η κατασκευαστική «Group Five», είπαν ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της απεργίας, ο αντίκτυπός της θα επηρεάσει τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια».

Πάντως, η πολυήμερη απεργία άσκησε μεγάλη πίεση συνολικά σε 12.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Τογιότα» και «Τζένεραλ Μότορς». Εκτός από τη βελτίωση των μισθών, οι εργάτες διεκδίκησαν και συνολική βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και στεγαστικό επίδομα 1.000 ραντ (70 ευρώ).

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Νέα βήματα συνεργασίας στο έδαφος του καπιταλισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η 46η Σύνοδος Κορυφής της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και όπως δηλώνεται βασικό θέμα είναι πώς θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος οικονομικός χώρος μεταξύ των χωρών του Mercosur, της λεγόμενης Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA) και του Petrocaribe.

Συμμετέχουν οι Πρόεδροι της Βραζιλίας Ντ. Ρουσέφ, της Αργεντινής Κρ. Φερνάντες, της Ουρουγουάης Χ. Μουχίκα, της Παραγουάης Ο. Κάρτες (οι χώρες αυτές ίδρυσαν τη συγκεκριμένη διακρατική καπιταλιστική ένωση το 1991) και της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο (η Βενεζουέλα συνδέθηκε το 2012 επί Προεδρίας Ούγκο Τσάβες). Επίσης συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των Χιλής, Κολομβίας Περού, Εκουαδόρ και Βολιβίας, χωρών που έχουν σχέση εταίρων.

Οπως είχε επίσης γίνει γνωστό μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πρόταση της Βραζιλίας είναι να υπάρξει επίσης συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την άλλη διακρατική καπιταλιστική ένωση στην περιοχή, τη Συμμαχία του Ειρηνικού, στην οποία συμμετέχουν η Χιλή, το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία, χώρες που θεωρούνται καλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι το κουβάρι των ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη ήπειρο μπερδεύεται ακόμα περισσότερο. Οι κυβερνητικές αλλαγές που έγιναν στην περιοχή, με την εμφάνιση μιας νέας «σοσιαλδημοκρατίας» και με θεωρίες περί πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού», που «ντύνεται» και με σοσιαλιστικές διακηρύξεις, δεν αλλάζει την ουσία, ότι διατηρείται η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στη χώρα που έχει πάρει ορισμένα μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών στρωμάτων, τη Βενεζουέλα. Το γεγονός δε ότι συμμετέχει και η σοσιαλιστική Κούβα σε κάποιες από τις ενώσεις αυτές (π.χ. ΑLBA), δεν αλλάζει το χαρακτήρα τους ως διακρατικές καπιταλιστικές συμμαχίες. Η Βραζιλία, που πρωταγωνιστεί στo Mercosur για παράδειγμα, είναι μια ισχυρή καπιταλιστική οικονομία που συμμετέχει και στην ένωση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ο ανταγωνισμός τέτοιων ενώσεων με τις ΗΠΑ δε συνιστά συνολική αντικαπιταλιστική στάση από την οποία μπορεί να ωφεληθούν οι λαοί. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε χτες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, μια περιοδεία που έρχεται σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις αντίστοιχες περιοδείες στην περιοχή των Προέδρων της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, πράγμα που δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων από όλο τον κόσμο να διεισδύσουν σε μια σχετικά παρθένα περιοχή. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμπε είναι η Κολομβία, όπου χτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ κύριο αντικείμενο των συναντήσεων είναι η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών και το προχώρημα της διαπραγμάτευσης που γίνεται ήδη από το 2012 για την υπογραφή οικονομικής εταιρικής σχέσης.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, σε 106 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Επόμενοι σταθμοί της 10ήμερης περιοδείας του είναι το Μεξικό, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Χιλή και η Βραζιλία.

Θυμίζουμε ότι οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας επισκέφτηκαν τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς τις χώρες που ενδιαφέρουν την κάθε δύναμη, αλλά ο στόχος είναι κοινός, η εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών για τη δραστηριοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορους τομείς στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 6.46 το πρωί στην ανατολική ακτή του Μεξικού, στην περιφέρεια της Βερακρούζ. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή περίπου 420 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού και βάθους 95 χιλιομέτρων, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη τουριστική ζώνη, αλλά και εγκαταστάσεις πετρελαίου της χώρας, ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία βλάβη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ξεκίνησε αστυνομική έρευνα σε βάρος του Ζου Γιονγκάνγκ, διοικητή της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας για το διάστημα 2002 - 2012 και πρώην μέλους της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Ο 71χρονος Ζου κατηγορείται για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις», φράση που χρησιμοποιείται κυρίως για περιπτώσεις διαφθοράς.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Αγνωστα είναι - σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας - τα αίτια του θανάτου ενός 22χρονου εργαζόμενου της «Hon Hai Precision Industry Co», που την Κυριακή βρέθηκε νεκρός έξω από εργοστάσιο στην κινεζική πόλη Σενζέν. Η «Hon Hai», η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο με την ονομασία «Foxconn Technology Group», είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών για μεγάλες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η «Apple». Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες αυτοκτονίες μεταξύ των εργαζομένων της.

ΣΟΦΙΑ.-- Μία 61χρονη γυναίκα πνίγηκε ενώ ο 39χρονος γιος της αγνοείται από πλημμύρα που έπληξε το ορεινό χωριό Βρανίλοφτσι στην κεντρική περιφέρεια Γάμπροβο της Βουλγαρίας. Περισσότερα από 70 χωριά της περιοχής καθώς και τέσσερις γειτονιές του Γάμπροβο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της ισχυρής καταιγίδας και των κεραυνών που έπληξαν διάφορα σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Μία γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπουλέντ Αρίντς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο παράνομης χρηματοδότησης του Νικολά Σαρκοζί και στην προεκλογική του εκστρατεία το 2007 (η προηγούμενη έρευνα αφορούσε την καμπάνια του 2012) ξεκίνησε η γαλλική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάραλντ Βιλίμσκι, δήλωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν βρεθεί τα κόμματα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία της ευρωομάδας που προσπάθησαν να συγκροτήσουν το συγκεκριμένο κόμμα, το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία, το γαλλικό «Εθνικό Μέτωπο», η ιταλική «Λέγκα του Βορρά» και το βελγικό «Φλάαμς Μπελάνγκ». Τα συγκεκριμένα κόμματα ξεπερνούν το όριο των 25 ευρωβουλευτών αθροιστικά, αλλά είναι μόνο πέντε. Χρειάζονται ακόμα τουλάχιστον άλλα δύο κόμματα. Δύο κόμματα που είχαν ανακοινώσει μετά τις ευρωεκλογές την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στην ευρωομάδα, το λιθουανικό «Τάξη και Δικαιοσύνη» και το πολωνικό «Συνέδριο της Νέας Δεξιάς», είχαν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αγνοούνται» χιλιάδες όπλα που είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το 40% των πυροβόλων όπλων που η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αγνοείται, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξένησε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» την Κυριακή. Μία μέρα μετά, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση δεν ξέρουν πού βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά όπλα που - σύμφωνα και με τους συντάκτες της έκθεσης - ίσως βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), Τζον Σόπκο, σημειώνει σε έκθεσή του ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις πολλά περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζονταν, εμφανίζοντας ως αιτία τη διαρκή τροποποίηση των αφγανικών αιτημάτων. Με αυτή την αφορμή, έγινε γνωστό ότι στρατός και αστυνομία του Αφγανιστάν παρέλαβαν 112.000 περισσότερα όπλα απ' όσα είχαν ζητήσει αρχικά.

Δολοφονήθηκε ξάδελφος του Καρζάι

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε ο 40χρονος ξάδελφος του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Χασμάτ, στη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στο σπίτι του κοντά στην Κανταχάρ. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν καμικάζι, που είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα στο τουρμπάνι του, προσποιήθηκε τον καλεσμένο σε γιορτή.

Σύμφωνα με το BBC, o Χασμάτ είναι επικεφαλής μιας εταιρείας ασφαλείας που έχει υπογράψει πολλά συμβόλαια με Αμερικανούς. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Καγιούμ Καρζάι, του αδελφού του σημερινού Προέδρου, που αφού απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ασράφ Γάνι, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών τον Ιούνη εμφανίστηκε ότι κέρδισε. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι δύο υποψήφιοι Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά ανακοίνωσαν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι συμφωνούν να ξεκινήσει επανακαταμέτρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ