Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αγνοούνται» χιλιάδες όπλα που είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το 40% των πυροβόλων όπλων που η Ουάσιγκτον έχει παραδώσει στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αγνοείται, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξένησε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» την Κυριακή. Μία μέρα μετά, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση που επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση δεν ξέρουν πού βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά όπλα που - σύμφωνα και με τους συντάκτες της έκθεσης - ίσως βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), Τζον Σόπκο, σημειώνει σε έκθεσή του ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις πολλά περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζονταν, εμφανίζοντας ως αιτία τη διαρκή τροποποίηση των αφγανικών αιτημάτων. Με αυτή την αφορμή, έγινε γνωστό ότι στρατός και αστυνομία του Αφγανιστάν παρέλαβαν 112.000 περισσότερα όπλα απ' όσα είχαν ζητήσει αρχικά.

Δολοφονήθηκε ξάδελφος του Καρζάι

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε ο 40χρονος ξάδελφος του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Χασμάτ, στη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας στο σπίτι του κοντά στην Κανταχάρ. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν καμικάζι, που είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα στο τουρμπάνι του, προσποιήθηκε τον καλεσμένο σε γιορτή.

Σύμφωνα με το BBC, o Χασμάτ είναι επικεφαλής μιας εταιρείας ασφαλείας που έχει υπογράψει πολλά συμβόλαια με Αμερικανούς. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Καγιούμ Καρζάι, του αδελφού του σημερινού Προέδρου, που αφού απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ασράφ Γάνι, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών τον Ιούνη εμφανίστηκε ότι κέρδισε. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι δύο υποψήφιοι Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά ανακοίνωσαν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ότι συμφωνούν να ξεκινήσει επανακαταμέτρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ