Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Ερχονται «ρεαλιστικές» μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κροατίας το φθινόπωρο. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τη λογική των «ρεαλιστικών» μειώσεων - που τάχα δεν είναι άδικες και προστατεύουν τους πιο αδύναμους - όπως και πολλές αστικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) που επιδιώκουν τη διάσπαση των εργαζομένων για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμία αντίσταση.

Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Μπορίς Λάλοβατς, αφού ανέφερε ότι πάνω από 150.000 εργαζόμενοι στην κρατική διοίκηση και το δημόσιο τομέα παίρνουν 5.500 κούνα (720 ευρώ), τόνισε ότι «ακόμη και ο μέσος μηνιαίος μισθός των 5.500 κούνα δεν είναι ρεαλιστικός, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μεταξύ 3.000-4.000 κούνα (393-523 ευρώ)».

Με λίγα λόγια, στόχος και της κροατικής κυβέρνησης είναι η γενίκευση των μισθών πείνας, που μπορούν να συμβάλουν στην «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να απελευθερωθούν νέα κονδύλια για την ολόπλευρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Λάλοβατς διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρούμε τέτοια ελλείμματα πια. Θα πρέπει να προβούμε σε περικοπές (μισθών) σε ρεαλιστικά επίπεδα που να αντανακλούν την οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ