Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Απειλούν» τις διμερείς σχέσεις

ΜΟΣΧΑ.--

«Η επιβολή από την πλευρά του Τόκιο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (...) αναπόφευκτα απειλεί και επιδεινώνει ένα μεγάλο φάσμα διμερών σχέσεων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σε συνεδρίαση που έγινε με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, ενέκρινε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, για τη στάση που κρατά στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πηγή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «εάν επιβεβαιωθεί πως οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν καταρρίψει το αεροσκάφος της Μαλαισίας χρησιμοποιώντας ρωσικής κατασκευής όπλα, οι πρόσθετες κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες».

Η εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο που Μόσχα και Τόκιο ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες για τις εδαφικές διαφορές τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και 60 χρόνια για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που η μεν Ρωσία ονομάζει «Νότια Κούριλς» η δε Ιαπωνία «Βόρεια Εδάφη» και βρίσκεται πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμπε είχε δηλώσει ότι η Ιαπωνία επιδιώκει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη διαφιλονικούμενη ζώνη.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, αναζητούμε συνέχιση των επαφών με τη Ρωσία πάνω στις εδαφικές διαφορές και υπογραφή συνθήκης ειρήνης», είχε τονίσει ο Ιάπωνας ηγέτης. Οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τον περσινό Αύγουστο με στόχο να υπογραφεί μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης, που τυπικά δεν έχει υπογραφεί μεταξύ τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταία συνάντηση είχε γίνει το Γενάρη, ενώ τον περασμένο Μάη, ιαπωνικά ΜΜΕ είχαν εμφανίσει ως αιτία των καθυστερήσεων τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Ιαπωνίας να στηρίξει σχέδια κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Είναι καθαρό πως τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων διαφοροποιούνται διαρκώς, μέσα από αλυσιδωτές εξελίξεις που προκαλεί η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς οι «ισορροπίες» αναπροσαρμόζονται διαρκώς παγκοσμίως αλλά και σε κάθε περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ