Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση συμφωνίας για τα πυρηνικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφτηκε το 1987 από τον τότε Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι προχώρησε σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου τύπου «Κρουζ», δηλαδή με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Το ζήτημα αυτό σαφώς χρησιμοποιείται για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το θέμα. Τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ αναμένεται να ενημερώσουν τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008. Η ρωσική κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ