ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ
Ανοίγει δρόμους για νέες περικοπές στην Πρόληψη

Υιοθετεί τον πυρήνα των «κατευθυντήριων οδηγιών» που συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη υπουργική απόφαση και άλλων που θα προκύψουν στο μέλλον

Με το πνεύμα της συνολικής κατεύθυνσης των περικοπών στις παροχές Υγείας συμφωνεί και εναρμονίζεται ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Ετσι, μπορεί, για παράδειγμα, στις προληπτικές εξετάσεις να μην αλλάζει κάτι σε σχέση με τον προηγούμενο -ανεπαρκή- Κανονισμό Παροχών, ωστόσο, στον καινούργιο Κανονισμό υπάρχει η εξής προσθήκη: «Με απόφαση του ΔΣ, ο Οργανισμός δύναται να υιοθετεί πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιατρικό ιστορικό του ατόμου». Θυμίζουμε πως οι «κατευθυντήριες οδηγίες» αυστηροποιούν τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας προληπτικών εξετάσεων, όπως τεστ ΠΑΠ, για προστάτη, για θυρεοειδή κ.ά.

Επιπλέον, μπορεί το υπουργείο Υγείας να ισχυρίζεται πως ο γιατρός «έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει ό,τι νομίζει», όμως, στο νέο Κανονισμό Παροχών που δόθηκε για διαβούλευση, στο κεφάλαιο «Διαγνωστικές εξετάσεις - Ιατρικές Πράξεις», προστίθεται: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωση κάθε εξέτασης, στους συμβεβλημένους παρόχους Υγείας, είναι η συμβατότητα αυτής με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα».

«Εμείς έχουμε κλειστούς προϋπολογισμούς. Θα δώσουμε 323 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και αν οι υποβολές δηλώσεως είναι 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ακόμα και αν έχουν δαπανηθεί 700 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει μόνο τα 300 εκατ.», ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας χτες στο Ρ/Σ «Αθήνα 9,84».

Επομένως, δεν ισχύει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν απεριόριστες εξετάσεις στις δημόσιες δομές Υγείας. Αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα ο ισχυρισμός του υπουργείου Υγείας ότι το πλαφόν και το όριο στις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΕΟΠΥΥ αγοράζει εξετάσεις και από τον κρατικό τομέα και θα δώσει γι' αυτές ένα συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με απανωτές δηλώσεις του Μ. Βορίδη.

Αντίστοιχα, δεν απαντάται με ποια επιπλέον κονδύλια θα «αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές». Πάντως, οι ανασφάλιστοι εξαιρούνται, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό, από τη δωρεάν παροχή σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβά. Επιπλέον, καταργείται η δωρεάν παροχή προϊόντων ειδικής διατροφής για πάσχοντες από μυασθένεια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, σύνδρομο Down (ειδικό συμπλήρωμα συνένζυμου COQ-10).

Παρέμβαση στο ΝΑΤ για τον Οίκο Ναύτη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παρέμβαση στο ΝΑΤ έκαναν, χτες το πρωί, πέντε ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ενάντια στην ολοκληρωτική διάλυση του Οίκου Ναύτη και συνολικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών, που προωθεί η κυβέρνηση. Απόφαση που σηματοδοτείται από την προσπάθεια για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου που στεγάζεται ο Οίκος Ναύτη, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία του ΝΑΤ.

Την παρέμβαση οργάνωσαν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), με αφορμή την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, όπου ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και αυτό του Οίκου Ναύτη.

Το ΔΣ κλήθηκε να εγκρίνει τις τροποποιήσεις που γίνονται στο ισόγειο του κτιρίου, περιορίζοντας δραστικά την Ελεγκτική Ιατρική Υπηρεσία και εξαφανίζοντας το χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες του ΠΕΔΥ και του ΟΝΝΕ, του νέου δηλαδή οργανισμού - έκτρωμα που προέκυψε από τη συγχώνευση που προώθησε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μάλιστα, οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν αυθαίρετα, αφού το ΝΑΤ, σύμφωνα με έγγραφα των υπηρεσιών του, δεν «ήξερε» τίποτα.

Οι ναυτεργάτες, που αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το ΝΑΤ, απαίτησαν και συμμετείχαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπου και επέβαλαν την απόσυρση του θέματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από το ΠΕΔΥ και τον ΟΝΝΕ σχετικά με το τι ακριβώς σχεδιάζουν για τον Οίκο Ναύτη.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι προτάσεις θα συζητηθούν από τα ναυτεργατικά σωματεία και θα κριθούν, ενώ έκανε σαφές ότι η μάχη θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί για αποκλειστικά δημόσια Υγεία και δωρεάν χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Να βρει εμπόδια ο νόμος για «Νοσοκομεία ΑΕ»

Ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία"».

Το νομοσχέδιο προωθεί παραπέρα την αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότησή τους, που οδηγεί πρακτικά στην ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.

Η «Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων» (ΕΣΑΝ), της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Ανάλογα με το ύψος του, θα καθορίζει, για παράδειγμα, ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν για να γίνει το νοσοκομείο ανταγωνιστικό. Ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, θα δεχτούν σφοδρό χτύπημα στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε επιλεγμένα νοσοκομεία από την 1/6/2015. Καθολική συμμετοχή θα έχει ο νόμος από την 1/1/2017.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ανέδειξε και χτες, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, ότι με το νομοσχέδιο «προωθείται η λειτουργία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία με ενιαίους κανόνες επιχειρηματικότητας. Συνεπώς, το μεγάλο ζήτημα που τίθεται μπροστά στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στους ασθενείς, στις οικογένειές τους, σε κάθε λαϊκό σπίτι, είναι το εξής: Θα δεχτούν τους εμπόρους της Υγείας, είτε αυτοί φορούν το μανδύα του κράτους είτε όχι;

Αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα για τις ανθρώπινες ζωές, όπως έχει δοκιμαστεί και η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα φάρμακα. Θα δεχτεί σήμερα ο εργαζόμενος λαός, άνθρωποι να πεθαίνουν ενώ η επιστήμη μπορεί να τους σώσει, μπορεί να τους βοηθήσει να ενταχθούν ξανά στην παραγωγή ή να επιμηκύνει τη διάρκεια και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους;

Θα δεχθούν, οι γιατροί, οι νοσηλευτές -προσωπικό που μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι που μπορούν να χτίσουν και να συντηρήσουν και άλλα νοσοκομεία- να μένουν στην ανεργία; Τι θα προτάξει στην πάλη του; Τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ή το εμπόριο που έχει στηθεί και στον χώρο της Υγείας;»

Απορρίφθηκε η αγωγή της εργοδοσίας στην «ΙΜΑΣ»

Την απεργία τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «ΙΜΑΣ ΑΕ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία. Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χτες, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της εργοδοσίας της «ΙΜΑΣ» σε βάρος του σωματείου και της απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Χτες, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε αντίστοιχα η εργοδοσία της θυγατρικής επιχείρησης «ΣΥΡΜΑ». Η απόφαση αναμένεται σήμερα. Στα δικαστήρια του Βόλου βρέθηκαν ξανά, μαζί με τους απεργούς, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας κι άλλα ταξικά σωματεία, εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και Λαϊκών Επιτροπών της πόλης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και αντιπροσωπείες της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Οι εργαζόμενοι στην «ΙΜΑΣ» απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία, που συνεπάγεται μείωση έως 25% στο μισθό τους, και αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν η τελευταία προχώρησε στην επιβολή της από 1η Σεπτέμβρη.

Η διεύθυνση της επιχείρησης, προκειμένου να δικαιολογήσει την εκ περιτροπής εργασία, κάνει λόγο για μείωση των παραγγελιών και μείωση του ποσοστού των κερδών της. Ωστόσο οι «ΙΜΑΣ ΑΕ» και «ΣΥΡΜΑ» ανήκουν στο γερμανικό πολυεθνικό όμιλο «Continental», διαθέτουν το 70-75% της παραγωγής τους (είναι βιομηχανίες παραγωγής μεταφορικών ταινιών) στη διεθνή αγορά, ενώ βασικό πελάτη στην ελληνική αγορά έχουν τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ.

Στο στόχαστρο των εταιρειών, που επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, βρίσκονται στην ουσία οι επιχειρησιακές συμβάσεις και όσα αυτές προβλέπουν για τους εργαζόμενους.

Οι 210 εργαζόμενοι της «ΙΜΑΣ» αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση και τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, εφαρμόζοντας πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, η επιχείρηση μείωσε το προσωπικό της κατά 30 άτομα τον περασμένο Γενάρη, αυξάνοντας το φόρτο εργασίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι που κατέθεσαν στο δικαστήριο, μίλησαν για ελλιπή μέτρα ασφάλειας και αναφέρθηκαν σε αναφορές του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία δεν έχει ποτέ συμμορφωθεί στις παρατηρήσεις που έχουν γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ