Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απορρίφθηκε η αγωγή της εργοδοσίας στην «ΙΜΑΣ»

Την απεργία τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «ΙΜΑΣ ΑΕ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία. Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χτες, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της εργοδοσίας της «ΙΜΑΣ» σε βάρος του σωματείου και της απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Χτες, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε αντίστοιχα η εργοδοσία της θυγατρικής επιχείρησης «ΣΥΡΜΑ». Η απόφαση αναμένεται σήμερα. Στα δικαστήρια του Βόλου βρέθηκαν ξανά, μαζί με τους απεργούς, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας κι άλλα ταξικά σωματεία, εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και Λαϊκών Επιτροπών της πόλης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και αντιπροσωπείες της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.

Οι εργαζόμενοι στην «ΙΜΑΣ» απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία, που συνεπάγεται μείωση έως 25% στο μισθό τους, και αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν η τελευταία προχώρησε στην επιβολή της από 1η Σεπτέμβρη.

Η διεύθυνση της επιχείρησης, προκειμένου να δικαιολογήσει την εκ περιτροπής εργασία, κάνει λόγο για μείωση των παραγγελιών και μείωση του ποσοστού των κερδών της. Ωστόσο οι «ΙΜΑΣ ΑΕ» και «ΣΥΡΜΑ» ανήκουν στο γερμανικό πολυεθνικό όμιλο «Continental», διαθέτουν το 70-75% της παραγωγής τους (είναι βιομηχανίες παραγωγής μεταφορικών ταινιών) στη διεθνή αγορά, ενώ βασικό πελάτη στην ελληνική αγορά έχουν τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ.

Στο στόχαστρο των εταιρειών, που επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, βρίσκονται στην ουσία οι επιχειρησιακές συμβάσεις και όσα αυτές προβλέπουν για τους εργαζόμενους.

Οι 210 εργαζόμενοι της «ΙΜΑΣ» αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση και τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, εφαρμόζοντας πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, η επιχείρηση μείωσε το προσωπικό της κατά 30 άτομα τον περασμένο Γενάρη, αυξάνοντας το φόρτο εργασίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι που κατέθεσαν στο δικαστήριο, μίλησαν για ελλιπή μέτρα ασφάλειας και αναφέρθηκαν σε αναφορές του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία δεν έχει ποτέ συμμορφωθεί στις παρατηρήσεις που έχουν γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ