ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εμπλοκή ιδιωτών σε αθλητικές υποδομές

Η είσοδος ιδιωτών για πρώτη φορά στην κατασκευή δημόσιων αθλητικών υποδομών επικυρώθηκε χτες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του υφυπουργού Αθλητισμού για την κατασκευή αθλητικών έργων μέσω των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ετσι, η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι της κατασκευής και πιθανόν της διαχείρισης αθλητικών υποδομών, αφού η σχετική ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζει το ακριβές περιεχόμενο της εμπλοκής των ιδιωτών πέρα από την κατασκευή των έργων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αφορά την προκήρυξη της δημοπράτησης 6 ανοιχτών κολυμβητηρίων και 5 κλειστών γυμναστηρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα που είναι: Ανοιχτά Κολυμβητήρια: Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κοζάνης, Ηγουμενίτσας, Ασπροπύργου, Θήβας. Κλειστά Γυμναστήρια: Σαμοθράκης, Καστοριάς, Αργους, Σικυωνίων, Οινοφύτων. Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ολοκληρωθούν εντός δύο ετών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνεργασία Δημοσίου - ιδιωτών θα έχει ορίζοντα 20 έτη και σε αυτά περιλαμβάνονται τα 2 χρόνια που θα χρειαστούν για την υλοποίησή τους και 18 χρόνια της βαριάς συντήρησης από πλευράς ιδιώτη. Η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω αθλητικών κέντρων θα μείνουν στους δήμους ενώ η αποπληρωμή του ιδιώτη θα γίνει από κονδύλια των του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας αφήνει «θολά σημεία» σε αρκετούς βασικούς τομείς. Οπως, για παράδειγμα, στο ποια ακριβώς θα είναι η συμβολή του ιδιώτη (π.χ. μόνο στο κατασκευαστικό μέρος ή θα επεκταθεί), τι θα περιλαμβάνεται στην αποπληρωμή του απ' τα κρατικά κονδύλια, ποιους τομείς αφορά η «βαριά συντήρηση» που αναλαμβάνει και πώς θα κοστολογείται αυτή;

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΑ, οι συμφωνίες ΣΔΙΤ στον αθλητισμό θα επεκταθούν και σε άλλα 7 εγκεκριμένα έργα (4 κολυμβητήρια και 3 γυμναστήρια), ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, τα συστήματα εποπτείας και ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο αθλητικός τουρισμός, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURO 2016
Εμφαση στην άμυνα για την Εθνική

Μετά τον... καταιγισμό τραυματισμών που χτύπησε την Εθνική ανδρών από την αρχή της προετοιμασίας της ενόψει των παιχνιδιών με Φινλανδία (Σάββατο εκτός) και Β. Ιρλανδία (Τρίτη εντός) για τα προκριματικά του ΕURO 2016, η χτεσινή μέρα ήταν ουσιαστικά η πρώτη που τα πάντα κύλησαν ομαλά. Απρόοπτα δεν υπήρξαν και το αξιοσημείωτο είναι ότι στη διπλή προπόνηση που υπήρχε στο πρόγραμμα (πρωί και απόγευμα) ανέβηκαν οι ρυθμοί. Από πλευράς του ομοσπονδιακού τεχνικού, Κλαούντιο Ρανιέρι, τα πλάνα περιλάμβαναν ιδιαίτερη έμφαση, όπου άνοιξε και τα πρώτα του χαρτιά όσον αφορά τους βασικούς που θα βρίσκονται στα μετόπισθεν. Η τετράδα των Τοροσίδη, Παπασταθόπουλου, Μανωλά και Γιαννούλη δείχνει να έχει προβάδισμα ώστε να αποτελέσει την οπισθοφυλακή της Εθνικής στα δύο ερχόμενα παιχνίδια.

Το απόγευμα, το πρόγραμμα είχε αρκετή ένταση ενώ οι διεθνείς θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους με μια προπόνηση σήμερα το απόγευμα.

  • Αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο ξενοδοχείο που διαμένει η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας και συζήτησαν για τις συνθήκες για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και την καλυτέρευσή τους.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Εκλεισαν την οκτάδα Αρης και Απόλλων Π.

Αρης και Απόλλων Πατρών με τις νίκες τους χτες επί ΑΕΚ και Κόροιβου Αμαλιάδας, αντίστοιχα, για την 3η φάση του Κυπέλλου σφράγισαν τα δυο εναπομείναντα εισιτήρια για τα προημιτελικά του θεσμού. Ετσι, αύριο Πέμπτη οι «κιτρινόμαυροι» θα αντιμετωπίσουν την Κηφισιά στο Ζηρίνειο και οι Πατρινοί τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά (τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ). Η πρεμιέρα της προημιτελικής φάσης θα γίνει σήμερα με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί τον ΚΑΟΔ (19.00) ενώ αύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί και το ντέρμπι των «αιωνίων», Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως κορυφαίο τον Βεζένκοφ που έδωσε τις λύσεις σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, ο Αρης επικράτησε της αξιόμαχης για μια ακόμη φορά ΑΕΚ με 63-57. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλά τον αγώνα προηγούμενοι και με 24-12 ωστόσο στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι μείωσαν τη διαφορά και κατέστησαν λεπτές τις ισορροπίες του παιχνιδιού (35-31 ημίχρονο 41-40 στο 25', 61-57 στο 39'). Η εμπειρία αλλά και η μεγαλύτερη ετοιμότητα των παικτών του Αρη αποδείχθηκαν ικανές να δώσουν τη νίκη στο τέλος.

Στην Πάτρα έχοντας διακυμάνσεις στην απόδοσή του αλλά φορτσάροντας στην τελευταία περίοδο ο Απόλλων επικράτησε του Κόροιβου με 65-54.

  • Οι Σπύρος Γκόντας, Ηλίας Κορομηλάς και Παναγιώτης Αναστόπουλος θα είναι οι τρεις διαιτητές που θα διευθύνουν το αυριανό πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή κλήρωση της ομοσπονδίας.
  • Σε διάψευση των σεναρίων που ήθελαν τον Παναθηναϊκό να έχει συμφωνήσει με τον Αμερικανό Κρις Ράιτ προκειμένου να καλύψει το κενό στις θέσεις κάτω από το καλάθι προχώρησε χτες αργά το απόγευμα η εταιρεία μάνατζερς που εκπροσωπεί τον παίκτη. Από πλευράς «πρασίνων» υπήρξε ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο παίκτη ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η μοναδική που εξετάζεται.
  • Ο Νίκος Λινάρδος φέρεται να είναι αυτός που θα αναλάβει τις τύχες του Πανιώνιου για τη νέα χρονιά μετά την άρνηση του Ηλία Ζούρου, στον οποίο απευθύνθηκαν αρχικά οι «κυανέρυθροι».
  • Πρόωρο τέλος φαίνεται πως θα μπει στη συνεργασία της Νέας Κηφισιάς με τον Τζάστιν Τζάκσον, με τον Αμερικανό να μην πείθει μέχρι τώρα τον τεχνικό της ομάδας, Ηλία Παπαθεοδώρου.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ντέρμπι στο Βύρωνα

Το ντέρμπι ανάμεσα στην Αναγέννηση Βύρωνα και στον Φοίβο Συκεών ξεχωρίζει στο σημερινό πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών στο χάντμπολ, με τις δύο αντίπαλες ομάδες να προέρχονται από νίκες στην πρεμιέρα και να έχουν φέτος υψηλούς στόχους.

Δίχως κόσμο θα υποδεχθεί ο τιμωρημένος Ποσειδώνας Λουτρακίου τον ΓΑΣ Κιλκίς, ενώ ο πρωταθλητής Διομήδης Αργους έχει τον πρώτο λόγο, φιλοξενώντας στην έδρα του την ΧΑΝΘ που θα αγωνιστεί με πολλές απουσίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ποσειδώνας Λουτρακίου - ΓΑΣ Κιλκίς (17.00) Διομήδης Αργους - ΧΑΝΘ (18.00) ΙΕΚ Ξυνή Δικέας - ΠΑΟΚ (18.00) Αναγέννηση Βύρωνα - Φοίβος Συκεών (18.30) Δούκας - Δράμα 1986 (18.30). Σημειώνεται πως έχει αναβληθεί το παιχνίδι του Φίλιππου Βέροιας με την ΑΕΚ μετά από αίτημα των γηπεδούχων, λόγω του τραυματισμού του παίκτη τους Χρήστου Ευαγγελόπουλου και του χαμού της μητέρας του στο πολύνεκρο αυτοκινητικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό την Κυριακή το απόγευμα.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Κρίσιμες ώρες για Μπιανκί

Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή, κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου που έχει μεταφερθεί παραμένει ο Γάλλος οδηγός της Φόρμουλα 1 Ζουλ Μπιανκί, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ιαπωνικού γκραν πρι, όταν το μονοθέσιό του, βγαίνοντας σε μια στροφή, προσέκρουσε σε γερανό που είχε μπει να μαζέψει άλλο όχημα. Χτες, γνωστοποιήθηκε από την οικογένεια η έκταση του τραυματισμού, για τον οποίον οι ιατρικές εξετάσεις διέγνωσαν «διάχυτη νευροαξονική βλάβη». Κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση του Γάλλου οδηγού, αφού σύμφωνα με κάποια ιατρικά στοιχεία, η συγκεκριμένη βλάβη μπορεί να αποβεί (σε ορισμένες) περιπτώσεις μοιραία για τη ζωή του τραυματία.

ΠΟΛΟ
Δύσκολη κλήρωση για World League

Στα δύσκολα έριξε τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών η κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων στο World League του 2015. Μάλιστα, σε σχέση με τους δύο, οι γυναίκες έχουν πιο ανεβασμένο τον πήχη της δυσκολίας στον όμιλό τους. Συγκεκριμένα, η εθνική ανδρών θα βρει στο δρόμο της την Ουγγαρία (την είχε αντιμετωπίσει και στην περσινή διοργάνωση), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. To εισιτήριο για το Super Final στο Μπέργκαμο (23 - 28/6) θα πάρει ουσιαστικά η πρώτη του ομίλου. Η ομάδα που θα κατακτήσει το World League θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αντίστοιχη των γυναικών θα κοντραριστεί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, τη φιναλίστ του τελικού στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι αγώνες τόσο των ανδρών όσο και γυναικών θα διεξαχθούν στο διάστημα από Νοέμβρη του 2014 έως Μάρτη του 2015.

ΒΟΛΕΪ
Νέα αλλαγή ημερομηνίας για το Λιγκ Καπ

Νέα αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής του Λιγκ Καπ είχαμε το απόγευμα της Δευτέρας. Επειτα από απόφαση της ΕΣΑΠ η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 17 - 19/10 και όχι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Λίγκα των ομάδων, η αρχική απόφαση για διεξαγωγή των αγώνων της Α' φάσης στις 10-12 Οκτώβρη είχε ληφθεί μετά από αίτημα της Ορεστιάδας, που είχε εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια για τις ομάδες που θα φιλοξενήσει ως διοργανώτρια των αγώνων του Α΄ ομίλου. Ωστόσο, μετά την αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας έπειτα από σχετική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά και μετά τη σύμφωνη γνώμη της Ορεστιάδας και την εισήγηση των προπονητών όλων των ομάδων η ΕΣΑΠ όρισε νέα ημερομηνία για τη διοργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ