Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εμπλοκή ιδιωτών σε αθλητικές υποδομές

Η είσοδος ιδιωτών για πρώτη φορά στην κατασκευή δημόσιων αθλητικών υποδομών επικυρώθηκε χτες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του υφυπουργού Αθλητισμού για την κατασκευή αθλητικών έργων μέσω των λεγόμενων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ετσι, η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι της κατασκευής και πιθανόν της διαχείρισης αθλητικών υποδομών, αφού η σχετική ανακοίνωση δεν αποσαφηνίζει το ακριβές περιεχόμενο της εμπλοκής των ιδιωτών πέρα από την κατασκευή των έργων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αφορά την προκήρυξη της δημοπράτησης 6 ανοιχτών κολυμβητηρίων και 5 κλειστών γυμναστηρίων σε ολόκληρη την Ελλάδα που είναι: Ανοιχτά Κολυμβητήρια: Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Καστοριάς, Κοζάνης, Ηγουμενίτσας, Ασπροπύργου, Θήβας. Κλειστά Γυμναστήρια: Σαμοθράκης, Καστοριάς, Αργους, Σικυωνίων, Οινοφύτων. Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ολοκληρωθούν εντός δύο ετών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνεργασία Δημοσίου - ιδιωτών θα έχει ορίζοντα 20 έτη και σε αυτά περιλαμβάνονται τα 2 χρόνια που θα χρειαστούν για την υλοποίησή τους και 18 χρόνια της βαριάς συντήρησης από πλευράς ιδιώτη. Η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω αθλητικών κέντρων θα μείνουν στους δήμους ενώ η αποπληρωμή του ιδιώτη θα γίνει από κονδύλια των του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας αφήνει «θολά σημεία» σε αρκετούς βασικούς τομείς. Οπως, για παράδειγμα, στο ποια ακριβώς θα είναι η συμβολή του ιδιώτη (π.χ. μόνο στο κατασκευαστικό μέρος ή θα επεκταθεί), τι θα περιλαμβάνεται στην αποπληρωμή του απ' τα κρατικά κονδύλια, ποιους τομείς αφορά η «βαριά συντήρηση» που αναλαμβάνει και πώς θα κοστολογείται αυτή;

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΑ, οι συμφωνίες ΣΔΙΤ στον αθλητισμό θα επεκταθούν και σε άλλα 7 εγκεκριμένα έργα (4 κολυμβητήρια και 3 γυμναστήρια), ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της αξιοποίησης των ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, τα συστήματα εποπτείας και ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο αθλητικός τουρισμός, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ