ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο θύμα της αστυνομικής βίας

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σκότωσε 18χρονο Αφροαμερικανό

Από τις διαδηλώσεις στο Μιζούρι
Από τις διαδηλώσεις στο Μιζούρι
ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ.--

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας στο Σεντ Λούις, που εργαζόταν και σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, πυροβόλησε 17 φορές και σκότωσε έναν 18χρονο Αφροαμερικανό (το όνομά του δεν έγινε γνωστό), επειδή θεώρησε ότι ο νεαρός τον απειλούσε με όπλο. Αυτό δηλώνουν τουλάχιστον οι αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το θύμα κρατούσε απλά ένα σάντουιτς. Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας έρχεται να προστεθεί στον καθημερινό πλέον κατάλογο τέτοιων εγκλημάτων. Επιπλέον, η δολοφονία αυτή έρχεται ακριβώς δύο μήνες μετά τις 9 Αυγούστου, όταν δολοφονούνταν επίσης στο Μιζούρι και την πόλη Φέργκιουσον ο επίσης 18χρονος Μάικλ Μπράουν από πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, με ρατσιστική δράση.

Η νέα δολοφονία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη διάρκεια της νύχτας, όταν περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στη γειτονιά Σο του Σεντ Λούις, περίπου 18 χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον, και διαδήλωσαν ενάντια στο νέο αυταρχισμό της αστυνομίας, ξεσπώντας σε περιπολικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ουίλσον δεν έχουν ακόμη, 2 μήνες μετά, απαγγελθεί κατηγορίες για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού.

ΙΤΑΛΙΑ
Στη Γερουσία πέρασαν οι αντεργατικές αλλαγές

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Ρέντσι

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία εξασφάλισε την Τετάρτη το βράδυ η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι που συνδέεται με το νομοσχέδιο για τις αντιλαϊκές αλλαγές στα Εργασιακά που απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη απελευθέρωση απολύσεων, με την κατάργηση ειδικής ρύθμισης που προέβλεπε την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που μια απόλυση ήταν άδικη, το λεγόμενο άρθρο 18 του Εργατικού Κώδικα και επίσης την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Υπέρ εκφράσθηκαν 165 γερουσιαστές, κατά 111, ενώ 2 επέλεξαν την αποχή. Το επόμενο στάδιο είναι να πραγματοποιηθεί και ψηφοφορία στη Βουλή.

Δυο γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που είναι ο βασικός εταίρος στην κυβέρνηση Ρέντσι, επέλεξαν την αποχή, ένας τρίτος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε, ενώ άλλοι 35 βουλευτές και γερουσιαστές του ζητούν να βελτιωθεί το εν λόγω μέτρο, πριν την έγκρισή του από τη Βουλή.

Οι διαφωνίες που εκφράζουν ορισμένοι στο εσωτερικό του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που εμφανίζεται ως επικεφαλής της «αριστερής αντιπολίτευσης» στον Ρέντσι, συνδέονται και με τις δυσκολίες διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει.

Με αφορμή την έγκριση της Γερουσίας, το ζήτημα σήκωσαν με διαμαρτυρίες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cisl, Uil και CGIL (που εμφανίζεται ως αριστερή), που ωστόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν βάλει πλάτη στην εμπέδωση της ταξικής συνεργασίας και στους «κοινωνικούς διαλόγους», σε διαφορετικό βαθμό, αλλά με την ίδια «επιχειρηματολογία» στο όνομα του να «μη χαθούν θέσεις εργασίας» και να «γίνουν επενδύσεις». Βεβαίως και απολύσεις έγιναν και σειρά αντιλαϊκών μέτρων πέρασαν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας μετάλλαξης του συνδικαλισμού στην Ιταλία.

Ουσιαστική εξαίρεση είναι μόνο οι Ενώσεις Συνδικάτων Βάσης (USB), που συνεργάζονται με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και έχουν ταξικό προσανατολισμό σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου και καταγγελίας των διαφόρων διαχειριστών του. Τα συνδικάτα βάσης συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ και στη διαδήλωση στο Μιλάνο, κατά της λεγόμενης Συνόδου Απασχόλησης της ΕΕ.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
Οργισμένες δηλώσεις από το Νέο Δελχί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Αν το Πακιστάν εμμείνει στον τυχοδιωκτισμό αυτό, τότε οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να μάχονται και το κόστος του τυχοδιωκτισμού τους θα είναι δυσβάσταχτο», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ινδός υπουργός Αμυνας Αρούν Τζίτλι, σχετικά με τις συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυρών (αλλά και όλμων) στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, αλλά και τις συνεχιζόμενες ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών για το ποια ευθύνεται για το νέο γύρο έντασης.

«Το Πακιστάν πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και αυτές τις αδικαιολόγητες ρίψεις πυρών, αν θέλει ειρήνη στα σύνορα», υποστήριξε ο ίδιος.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ τουλάχιστον 12 άμαχοι, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η νέα ένταση θεωρείται από πολλούς η σημαντικότερη εδώ και αρκετά χρόνια. Σημειώνεται ενώ τον Αύγουστο η Ινδία είχε αποχωρήσει από τις «ειρηνευτικές επαφές» (που ξεκίνησαν το 2004) κατηγορώντας το Πακιστάν για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ο έλεγχος της περιοχής του Κασμίρ, τμήματα της οποίας κατέχουν και οι δύο χώρες, αποτέλεσε αιτία για συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 1947 και το 1971.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Τον υποψήφιο του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αέσιο Νέβες, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, η υποψήφια του οποίου, Μαρίνα Σίλβα, ήρθε τρίτη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου επικράτησε η νυν πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών, Ντίλμα Ρουσέφ.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε χτες και 13 τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας μπροστά από ένα κέντρο διασκέδασης στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τατζουντίν Μοχάμαντ Ισα, δήλωσε πως μια δεύτερη χειροβομβίδα, η οποία δεν έσκασε, βρέθηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο. «Το επεισόδιο φαίνεται πως σχετίζεται με συμμορίες», δήλωσε ανώνυμα ένας άλλος αστυνομικός. Το τελευταίο διάστημα οι αρχές εμφανίζονται «ανήσυχες» για ενδεχόμενη αύξηση της βίας, που συνδέουν με υποψίες ένταξης μουσουλμάνων στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους».

ΑΝΟΪ.-- Πειρατές απελευθέρωσαν χτες ένα βιετναμέζικο πετρελαιοφόρο που κρατούσαν εδώ και μια βδομάδα, το οποίο κατέλαβαν ενώ κατευθυνόταν στο Βιετνάμ από τη Σιγκαπούρη. Ο Νγκουγέν Ανχ Βου, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Θαλάσσιας Ερευνας και Διάσωσης του Βιετνάμ, δήλωσε ότι οι πειρατές ξυλοκόπησαν το πλήρωμα τραυματίζοντας δύο μέλη και πήραν το ένα τρίτο από τους 5.000 τόνους πετρελαίου που αυτό μετέφερε.

ΣΟΦΙΑ.-- Την κατανομή των κομμάτων στη Βουλή μετά τις εκλογές της Κυριακής ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, το κόμμα GERB, που ήρθε πρώτο, εξασφαλίζει 84 έδρες, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει 39 έδρες και το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (της τουρκικής μειονότητας) 38. Το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο εξασφαλίζει 23 έδρες, το εθνικιστικό «Πατριωτικό Μέτωπο» 19 και η κεντρώα παράταξη «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» 15. Το ακροδεξιό κόμμα «Ατάκα» διατηρεί ομάδα 11 βουλευτών και στη νέα Βουλή. Ανάλογο αριθμό βουλευτών θα έχει και το κεντροαριστερό «ABV» του πρώην Προέδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πάρα πολλές Νοτιοαφρικανές συνεχίζουν να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατήγγειλε ως «απαράδεκτα» τα υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, επειδή τουλάχιστον το 60% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει από το θάνατο.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ματαιώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η δεύτερη στην ιεραρχία αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε χτες ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών ματαιώνεται, εξαιτίας δηλώσεων που έκαναν και επειδή φαινόταν ότι δεν θα είναι «εποικοδομητική». Η ανακοίνωση έγινε ενώ οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ και άλλες οργανώσεις καλούσαν σε μαζική συγκέντρωση και νέες καταλήψεις σημείων της πόλης, στη διάρκεια της (αρχικά προγραμματισμένης για σήμερα) συνάντησης.

Η εξέλιξη σημειώνεται μία μέρα μετά από δημοσιεύματα που φέρουν τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Λεούνγκ Τσουν Γινγκ να χρηματίστηκε. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα στο αυστραλέζικο «Fairfax Media» ανέφερε πως ο Γινγκ πήρε 6,4 εκατομμύρια δολάρια το 2012 και το 2013 για να «στηρίξει» τα σχέδια της εταιρείας «UGL Ltd» να αποκτήσει την «DTZ Ηοldings». Η DTZ είναι εταιρεία συμβούλων ακινήτων, της οποίας ο Γινγκ ήταν διευθυντής για τον τομέα Ασίας - Ειρηνικού μέχρι να αναλάβει καθήκοντα τοπικού κυβερνήτη.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το Γραφείο του Γινγκ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ισχυρίστηκε ότι τέτοια βοήθεια θα παρεχόταν σε περίπτωση που δεν θα αναδεικνυόταν κυβερνήτης, αλλά και ότι η παροχή τέτοιας συνδρομής δεν θα προκαλούσε κάποια σύγκρουση συμφερόντων.

Θυμίζουμε ότι οι πολυήμερες συγκεντρώσεις και καταλήψεις στο Χονγκ ΚΟνγκ έχουν προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες (αλλά και το Πεκίνο) επισήμαναν συχνά τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία του σημαντικού αυτού οικονομικού κέντρου. Από την άλλη μεριά, μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ζήτησαν να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των διαδηλωτών και δεν παρέλειψαν να σταθούν στο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές διεκδικούν γνήσια καθολική ψηφοφορία, αλλά υποστηρίζουν και ότι κινδυνεύει το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν το 1997 Κίνα - Βρετανία, δημιουργώντας ένα προνομιακό πεδίο δράσης και θησαυρισμού για τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ