ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αμερικανικό «δώρο» θανάτου στο λιμάνι

Συναγερμός των φιλειρηνικών δυνάμεων μετά την αποκάλυψη του «Ρ». Συγκέντρωση σήμερα στο Κερατσίνι

Το σήμα στην πόρτα δηλώνει την προέλευση: Βοσνία!
Το σήμα στην πόρτα δηλώνει την προέλευση: Βοσνία!
Δυναμική απάντηση αναμένεται να δώσει σήμερα ο λαός του Κερατσινίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην άφιξη αμερικανικού στρατιωτικού υλικού για τον ελληνικό Στρατό, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, έχει χρησιμοποιηθεί στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στις 5 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κερατσινίου, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, και θα ακολουθήσει πορεία προς το λιμάνι όπου βρίσκονται τα οχήματα και τα άρματα μεταφοράς προσωπικού.

Το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό, όπως δείχνουν διάφορες σηματοδοτήσεις στα οχήματα έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση ως στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Στον Πειραιά έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης και προωθήθηκε στη Γ-10 αποθήκη του ΟΠΛ. Μια πρώτη ματιά δείχνει πως πρόκειται για πολυχρησιμοποιημένο υλικό και το πρώτο εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι τι σόι «βοήθεια» είναι αυτή που έστειλαν οι Αμερικανοί, αφού βεβαίως προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του γιουγκοσλάβικου λαού. Το γεγονός πως οι Αμερικανοί θεωρούν επικίνδυνο σκουπίδι ότι χρησιμοποιήθηκε εκεί που βομβάρδιζαν με ουράνιο, εξηγεί γιατί δεν πήραν τα οχήματα στην πατρίδα τους, αλλά τα δώρισαν στην Ελλάδα. Αυτό όμως που είναι το πιο ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια που έγινε να κρυφτεί ο τόπος από τον οποίο ήρθαν τα οχήματα και τα άρματα. Οι υπεύθυνοι του πλοίου που τα μετέφερε είπαν στους εργάτες που έκαναν την εκφόρτωση ότι το φορτίο προερχόταν από την Ολλανδία. Πάνω όμως σε άρμα υπάρχει έγγραφο που αναφέρει ως τόπο αποστολής το Βερολίνο μέσω της εκεί ελληνικής πρεσβείας και αποδέκτη τον ελληνικό Στρατό και συγκεκριμένα το πυροβολικό.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πινακίδες με τους αριθμούς κυκλοφορίας έχουν σβηστεί. Ο θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά όμως και το νοικοκύρη... Ετσι κάποιοι ξέχασαν να σβήσουν από την πόρτα ενός φορτηγού την ένδειξη SFOR (δύναμη Βοσνίας) και έτσι προδόθηκαν. Από την προαναφερόμενη ένδειξη προκύπτει ότι το εν λόγω φορτηγό ήταν στη δύναμη που βρισκόταν στο Σεράγεβο. Προφανώς και τα άλλα οχήματα από κάπου εκεί θα προέρχονται.

Σε δήλωσή της στο «Ρ» η Ελένη Παπαδοπούλου, δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης αναφέρει: «Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ, της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζεται με διάφορα μέσα. Μετά τις βόμβες ουρανίου, η ελληνική κυβέρνηση προμηθεύεται στρατιωτικά οχήματα από τους Αμερικανούς που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προέρχονται από την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εμείς καλούμε το λαό του Κερατσινίου, το μαζικό κίνημα να υπερασπιστεί τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, αρνούμενος την εκφόρτωση αντίστοιχων φορτίων στο λιμάνι της πόλης. Ταυτόχρονα καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει στο πού βρίσκονταν τα οχήματα πριν αποσταλούν από το Βερολίνο και απαιτούμε την άμεση επιστροφή στους προμηθευτές και τη μη προώθησή τους σε καμία ελληνική μονάδα».


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις παντού

  Χτες στην Καρδίτσα, σήμερα σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα

ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό «σύνδρομο» του θανάτου βροντοφώναξαν οι Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισσες, που συμμετείχαν στη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης. Δίνοντας το «παρών» τους στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης, δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν κατά των εγκληματιών του ΝΑΤΟ που «σπέρνουν» το θάνατο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Κατήγγειλαν, δε, την ελληνική κυβέρνηση ως συνένοχη στο έγκλημα που διαπράττεται και απαίτησαν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών στη χώρα τους.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σεραφείμ Τσιώνας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, ο οποίος κάλεσε τον καρδιτσιώτικο λαό σε διαρκή αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων». Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πικετοφορία στους δρόμους της Καρδίτσας, που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, Αποστόλης Πίτσαβος, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, του ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ κ.ά.

Τη σκυτάλη των αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία θα πάρουν σήμερα η Λάρισα, ο Βόλος και τα Τρίκαλα.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου, το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.

Στο Βόλο, η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας και άλλοι φορείς του νομού διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα έξω από τα γραφεία της, Δημητριάδος και Καρτάλη γωνία.

Στα Τρίκαλα η Επιτροπή Ειρήνης συγκαλεί σύσκεψη φορέων του νομού στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί ο συντονισμός δράσης κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος.

ΧΑΝΙΑ
Παλλαϊκός ξεσηκωμός

Πρώτο συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη

Προς παλλαϊκή συγκέντρωση προσανατολίζονται οι Χανιώτες για την ερχόμενη Τρίτη, μετά τις αποκαλύψεις για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα που αφορούν άμεσα και την περιοχή. Την Τρίτη 9/1/2001 έγινε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με θέμα το συντονισμό της αντίδρασης του χανιώτικου λαού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς: Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο δήμαρχος Βουκολιών, ο Δήμος Ιναχωρίου, η Επιτροπή κατά των Βάσεων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΝΓΝΧ, ο Νοσηλευτικός Σύλλογος ΝΓΝΧ, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων, η Ενωση Οικοδόμων Χανίων, η ΠΕΑΕΑ, η Οικολογική Πρωτοβουλία, η Πανσπουδαστική Κίνηση ΤΕΙ Χανίων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πρώτους σταθμούς:

  • Συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Γενάρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.
  • Σύσκεψη φορέων την Τετάρτη 17 Γενάρη στις 8.30 μ.μ. με θέμα τον παραπέρα συντονισμό και κλιμάκωση της δράσης.
  • Οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν όλους τους φορείς του νομού να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν τις αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες, με πρώτη τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης.

Σέρβοι οικολόγοι στην Αθήνα

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Πράσινη Πολιτική, προσκαλώντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα και τους Σέρβους οικολόγους, με στόχο την άμεση ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα των επιπτώσεων των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15 του Γενάρη στη 1 μ.μ., θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ. οι Σέρβοι οικολόγοι θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει στο Πολυτεχνείο, όπως και στην εκδήλωση της Πράσινης Πολιτικής, που θα γίνει την επόμενη μέρα, Τρίτη 16/1 και ώρα 5 μ.μ. στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βασ. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού). Τέλος, την Τετάρτη 17/1 οι Σέρβοι οικολόγοι θα ενημερώσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Πράσινη Πολιτική επισημαίνει ότι «ο εκ των υστέρων σάλος» και τα κροκοδείλια δάκρυα, που χύνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι τακτική προκειμένου «να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από την αγανάκτηση των πολιτών».

Τέλος, τονίζεται ότι όσοι άκριτα στήριξαν τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο τότε, οφείλουν, δημόσια πλέον, να δώσουν τις εξηγήσεις τους.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να αντιταχθούν οι Αθηναίοι στο έγκλημα

Μαχητικά όλοι οι Αθηναίοι πολίτες και εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αμερικανοΝΑΤΟικού εγκλήματος στη Γιουγκοσλαβία. Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», με σχετική ανακοίνωσή της, όπου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών και να ζητήσει από ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναλάβουν την πλήρη αποκατάσταση των συνεπειών των βομβαρδισμών. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η ψευδεπίγραφη ειρήνη δεν είναι το τέλος του πολέμου. Το έγκλημα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν στιγμιαίο. Οι επιπτώσεις των ωμών βομβαρδισμών δεν είχαν θύματα μόνο στην περίοδο της πραγματοποίησής τους, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη. Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα στην καρδιά των Βαλκανίων, με συνέπειες που δεν περιορίζονται στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας. Η χρήση των "έξυπνων" όπλων, των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, δεν πλήττει μόνο εχθρικά στρατεύματα, εγκαταστάσεις και το γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά αποδεικνύεται φονική και καταστροφική και για "φίλιες" δυνάμεις και ολόκληρα οικοσυστήματα της περιοχής».

Καλούν σε συγκεντρώσεις

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και με τη συμμετοχή άλλων συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, διοργανώνεται αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, 16 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Το Παράρτημα της ΕΕΔΥΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καλεί όλες τις μαζικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν τα μέλη τους και να στηρίξουν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/1/2001 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

Συγκέντρωση οργανώνεται την Τρίτη και στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας στις 7 μ.μ.

Δύο πικετοφορίες διοργανώνει αύριο η Επιτροπή Ειρήνης Μεσογείων Αττικής. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στον κόμβο του Σταυρού Μεσογείων, ενώ η δεύτερη στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Καλυβίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ