ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσδοκούν «καλό κλίμα» για το συνέδριο

  Αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις επόμενες εκλογές ο Κ. Καραμανλής

Την επιβεβαίωση του «ήρεμου κλίματος» που φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ αναζητεί η ηγεσία του κόμματος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Η Ρηγίλλης προβάλλει την πρόβλεψη - επιθυμία της ότι η πορεία προς το συνέδριο του κόμματος θα είναι «ομαλή» και προς τούτο επικαλείται το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ του Κ. Καραμανλή και της Ντ. Μπακογιάννη, που βρίσκονται από προχτές στο Βερολίνο για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στελέχη της ΝΔ που συνοδεύουν τον Κ. Καραμανλή στο Βερολίνο δήλωναν χτες ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των δύο και όταν βρίσκονται οι δυο τους μπορούν και συνομιλούν σε καλό κλίμα. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι ο Κώστας Καραμανλής σε κάποιες συζητήσεις στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει θεμιτές τις φιλοδοξίες της κ. Μπακογιάννη, αλλά και του καθενός, αρκεί το καθετί να γίνεται την κατάλληλη στιγμή και με καθαρούς όρους. Απαντώντας στο ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας, τα στελέχη έλεγαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος δε θέλει αλλαγή αρχηγού και ότι θα ήταν λάθος να τεθεί τέτοιο ζήτημα τώρα. Πρόσθεταν, όμως, ότι αν γίνουν σοβαρά λάθη, «ακόμη και με την Ντόρα Μπακογιάννη να τα έχει βρει ο Καραμανλής και με τον οποιονδήποτε, η κοινωνία θα ζητήσει αλλαγή αρχηγού».

Οσον αφορά το θέμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι το υπό δημιουργία κόμμα του δημάρχου δείχνει να «ξεφουσκώνει» και πιστεύουν ότι δε θα έχει τελικά τη δυναμική που πολλοί πίστευαν ότι είχε την ημέρα της ανακοίνωσης. Προσθέτουν δε ότι ήταν λάθος οι έντονες αντιδράσεις κάποιων την πρώτη στιγμή, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ότι πρόκειται για σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ. Επίσης λένε ότι από τις κατά τόπους κοινωνίες δεν έχουν εμφανιστεί σημαντικά στελέχη που να προσεγγίζουν το υπό ίδρυση κόμμα.

Επίσης κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης τονίζουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δε θα επιτραπεί στην κυβέρνηση να γίνουν αλχημείες με τον εκλογικό νόμο. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε, αλλά για τις μεθεπόμενες εκλογές» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Καραμανλής, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του ΕΛΚ απέναντι στο έγκλημα με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, είπε ότι από τη συνάντηση που έγινε στο προεδρείο του ΕΛΚ «επείσθησαν όλοι πως πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, αλλά ως προς το τι ακριβώς θα εμπεριέχει, θέλω αυτή τη στιγμή να κρατήσω μια επιφύλαξη»!

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συναινούν στις απαράδεκτες αλλαγές ΝΔ και ΣΥΝ

Τη συναίνεση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και προβολής των υποψηφίων, κομμάτων και βουλευτών, απέσπασε χτες η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Η χτεσινή πρώτη σύσκεψη υπό την υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής, κατέδειξε τη σιωπηρή συνενοχή στην ενίσχυση του δικομματισμού, στο όνομα μάλιστα της διαφάνειας! Ετσι, οι εκπρόσωποι των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων αλλά και του ΣΥΝ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ανάθεση του ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων σε δικαστικούς λειτουργούς ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο έλεγχος, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, γίνεται από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη πρόταση διαφωνούν ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «οι δυνατότητες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης είναι γνωστές και πως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές διώξεις». Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στην ονομαστική καταγραφή των εισφορών προς τα κόμματα - συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΝ ενώ το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα. Οπως υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος, πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει σε καταγραφή-φακέλωμα των συνδρομητών του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να αγοράζει το κράτος ραδιοτηλεοπτικό χρόνο για λογαριασμό των κομμάτων και αυτό να συμψηφίζεται με την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν, υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις. Πάντως, το ΚΚΕ και η ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της παραχώρησης δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ωστόσο η ΝΔ θεωρεί πως αυτός πρέπει να διατίθεται με βάση τη δύναμη των κομμάτων.

Τέλος, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ διαφώνησαν στη λεγόμενη αναλογική προβολή των κομμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, ζήτησε την κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης. Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει την 1η του Φλεβάρη. Η ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης και όσων ακολουθήσουν περιλαμβάνει: Πλαφόν χρηματοδότησης, ύψος δαπανών, έλεγχος και ποινές στους παραβάτες των όρων διεξαγωγής προεκλογικού αγώνα.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ζητάνε και συγγενείς των Ιταλών θυμάτων της Κεφαλονιάς

Συγγενείς των 6.000 Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών που το 1943 εκτελέστηκαν ομαδικά στην Κεφαλονιά από τη χιτλερική Βέρμαχτ συγκεντρώνουν υπογραφές για να ζητήσουν αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση. Μια εφημερίδα του Βερολίνου όμως έγραψε ότι το αίτημά τους δεν είναι η υλική αποζημίωση, αλλά η «ηθική αποκατάσταση» με την έκφραση «δημόσιας γερμανικής συγγνώμης για το έγκλημα».

Πάντως οι Γερμανοί θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μια αμυδρή εικόνα για το μακελειό της Κεφαλονιάς γιατί, όπως αναγγέλλεται, θα προβληθεί την άνοιξη σε γερμανικούς κινηματογράφους το φιλμ με βάση το αγγλικό μυθιστόρημα «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται το σκανδαλώδες παζάρι μεταξύ της γερμανικής και της ιταλικής κυβέρνησης το 1956, που εμπόδισαν τη δικαστική διευκρίνιση αυτού αλλά και άλλων εγκλημάτων της Βέρμαχτ στην ίδια την Ιταλία.

Το παζάρι έγινε για να μην ερεθιστεί η κοινή γνώμη στις δύο χώρες, αλλά και διεθνώς, και να προχωρήσει έτσι ανεμπόδιστα η καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία που δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (το 1954).

Μια άλλη πικάντικη λεπτομέρεια του συνεχιζόμενου παζαριού μεταξύ των ομοϊδεατών κυβερνητών των δύο ΝΑΤΟικών χωρών είναι ότι στη δεκαετία του '60 προθυμοποιήθηκε να ασχοληθεί με το μακελειό της Κεφαλονιάς το ποινικό δικαστήριο του Ντόρτμουντ. Αλλά καταδικαστική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ. Το ίδιο είχε συμβεί προηγούμενα (το 1954) στην Ιταλία, όπου με διαταγή του τότε υπουργού Στρατιωτικών, Ταβιάνι, η υπόθεση όχι μόνο πέρασε στα αρχεία του υπουργείου, αλλά και έγινε προσπάθεια να προσαχθούν σε δίκη επιζήσαντες Ιταλοί αξιωματικοί με την κατηγορία ότι το έγκλημα προκλήθηκε από την ιταλική πλευρά γιατί δήθεν πρώτοι πυροβόλησαν τους Γερμανούς οι Ιταλοί αξιωματικοί.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
«Χρεώνουν» με διστακτικότητα τους Ευρωπαίους...

Εξέχον μέλος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε χτες ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υποστηρίζει ειλικρινά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί μελλοντικά στον συνασπισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Πρόκειται για τον διοικητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας, στρατηγό Ναχίτ Σενογκούλ, ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε ότι η διστακτικότητα της ΕΕ να εγγυηθεί για την Τουρκία δικαίωμα λόγου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών της, που αφορούν στη σχεδιασμένη άμυνα της Ευρώπης, αποφάσεις που θα συνυπολογίζουν τις δομές του ΝΑΤΟ, είναι απόδειξη έλλειψης καλής θέλησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβρη η Τουρκία παρεμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας ΝΑΤΟ-ΕΕ με θέμα μία σχεδιαζόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, εμμένοντας ότι δε διατηρεί επαρκή εξουσία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που αφορούν στην τουρκική εθνική ασφάλεια και όπου θα εμπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της.

«Ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προκαταλήψεις εναντίον της Τουρκίας και είχαν πάντοτε ανάμειξη στο αντι-τουρκικό κίνημα», τόνισε ο αξιωματούχος, κατονομάζοντας Γαλλία και Γερμανία ως ηγέτιδες δυνάμεις στο κίνημα αυτό.

«Τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ φαινομενικά μόνον υποστηρίζουν την ένταξη μελλοντικά της Τουρκίας... Είναι αδύνατον να κατονομαστεί μία χώρα που ειλικρινά να υποστηρίζει να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ», τόνισε επίσης ο αξιωματούχος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε διαφοροποιούνται οι διαδικασίες των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε στον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε προσπάθεια εξευμενισμού του Ραούφ Ντενκτάς, ούτε διαφοροποίηση της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε εξάλλου ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ συμφώνησε ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ότι Αμερικανοί και Βρετανοί συνεχίζουν τις προσπάθειες από το σημείο που είχε λήξει ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος τόνισε, ωστόσο, ότι τον τελευταίο λόγο στις προσπάθειες θα έχει ο Αλβάρο ντε Σότο.

Νομική ευθύνη της Βρετανίας για την υπόθεση Τσιακούρμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η νομική ευθύνη της Βρετανίας για την υπόθεση Τσιακούρμα πηγάζει από το γεγονός ότι στο χώρο, τον οποίο ελέγχει, έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα του ποινικού δικαίου.

Η ευθύνη, είπε δεν περιορίζεται μόνο στους Βρετανούς, αλλά επεκτείνεται και στην Τουρκία, η οποία πραγματοποίησε την απαγωγή. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει κάνει όλα τα διεθνή διαβήματα και κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι ενέργειες των Βρετανών δεν είναι ικανοποιητικές για να οδηγήσουν σε απελευθέρωση του Τσιακούρμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ