Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συναινούν στις απαράδεκτες αλλαγές ΝΔ και ΣΥΝ

Τη συναίνεση της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χρηματοδότησης και προβολής των υποψηφίων, κομμάτων και βουλευτών, απέσπασε χτες η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Η χτεσινή πρώτη σύσκεψη υπό την υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής, κατέδειξε τη σιωπηρή συνενοχή στην ενίσχυση του δικομματισμού, στο όνομα μάλιστα της διαφάνειας! Ετσι, οι εκπρόσωποι των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων αλλά και του ΣΥΝ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ανάθεση του ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων σε δικαστικούς λειτουργούς ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο έλεγχος, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, γίνεται από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη πρόταση διαφωνούν ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «οι δυνατότητες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης είναι γνωστές και πως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές διώξεις». Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στην ονομαστική καταγραφή των εισφορών προς τα κόμματα - συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΝ ενώ το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα. Οπως υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος, πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει σε καταγραφή-φακέλωμα των συνδρομητών του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να αγοράζει το κράτος ραδιοτηλεοπτικό χρόνο για λογαριασμό των κομμάτων και αυτό να συμψηφίζεται με την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν, υπήρξαν διάφορες προσεγγίσεις. Πάντως, το ΚΚΕ και η ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της παραχώρησης δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ωστόσο η ΝΔ θεωρεί πως αυτός πρέπει να διατίθεται με βάση τη δύναμη των κομμάτων.

Τέλος, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ διαφώνησαν στη λεγόμενη αναλογική προβολή των κομμάτων από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, ζήτησε την κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης. Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει την 1η του Φλεβάρη. Η ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης και όσων ακολουθήσουν περιλαμβάνει: Πλαφόν χρηματοδότησης, ύψος δαπανών, έλεγχος και ποινές στους παραβάτες των όρων διεξαγωγής προεκλογικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ