Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΕΡΒΙΑ
Η ραδιενέργεια έπληξε πρώτα την ορνιθοπανίδα!..

Για τρεις τουλάχιστον περιοχές της Νότιας Σερβίας και για μία του Μαυροβουνίου ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει ανακοινώσει ως τώρα ότι ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πόλεις Πρέσεβο, Μπογιάνοβατς και Βράνιε, οι οποίες είχαν βομβαρδιστεί κατά τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Αυτά δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα η πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Αλ. Τάντιτς, η οποία αποκάλυψε ότι σε αναλύσεις που έγιναν σε πουλιά που περιθάλπει η οργάνωση διαπιστώθηκε η εμφάνιση όγκων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Ειδικά δε στο Πάνσεβο - περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος - ο πληθυσμός των πουλιών έχει μειωθεί κατά 40%. Οπως τόνισε, τα πουλιά είναι ασφαλής δείκτης της υγείας, καθώς είναι μικρά και τα προβλήματα εμφανίζονται πιο γρήγορα, από ό,τι στον άνθρωπο.

Η ίδια δήλωσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την οικολογική καταστροφή. Ακόμη και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η οποία επισκέφτηκε τη Γιουγκοσλαβία το καλοκαίρι του 1999, αρνήθηκε να τους δεχτεί προκειμένου να της δοθούν στοιχεία για την καταστροφή που συντελέστηκε από τους βομβαρδισμούς σε 18 οικολογικά σημαντικές περιοχές (σ.σ. τον κατάλογο των περιοχών αυτών είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών).

«Δεκαοχτώ μήνες μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία αρχίσαμε σοβαρά να συζητούμε τις συνέπειές του, που όλως παραδόξως εξέπληξαν τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης»! Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κ. Βασιλάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι είχε συμμετάσχει σε συσκέψεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχαν γίνει το Μάη του 1999 για να διερευνηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου. «Τα αποτελέσματα αυτών των συσκέψεων - τόνισε - είχαν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς και έτσι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από τότε τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τα επίπεδα επιβάρυνσής του με ραδιενέργεια από τις ΝΑΤΟικές βόμβες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ