Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ζητάνε και συγγενείς των Ιταλών θυμάτων της Κεφαλονιάς

Συγγενείς των 6.000 Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών που το 1943 εκτελέστηκαν ομαδικά στην Κεφαλονιά από τη χιτλερική Βέρμαχτ συγκεντρώνουν υπογραφές για να ζητήσουν αποζημίωση από τη γερμανική κυβέρνηση. Μια εφημερίδα του Βερολίνου όμως έγραψε ότι το αίτημά τους δεν είναι η υλική αποζημίωση, αλλά η «ηθική αποκατάσταση» με την έκφραση «δημόσιας γερμανικής συγγνώμης για το έγκλημα».

Πάντως οι Γερμανοί θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μια αμυδρή εικόνα για το μακελειό της Κεφαλονιάς γιατί, όπως αναγγέλλεται, θα προβληθεί την άνοιξη σε γερμανικούς κινηματογράφους το φιλμ με βάση το αγγλικό μυθιστόρημα «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται το σκανδαλώδες παζάρι μεταξύ της γερμανικής και της ιταλικής κυβέρνησης το 1956, που εμπόδισαν τη δικαστική διευκρίνιση αυτού αλλά και άλλων εγκλημάτων της Βέρμαχτ στην ίδια την Ιταλία.

Το παζάρι έγινε για να μην ερεθιστεί η κοινή γνώμη στις δύο χώρες, αλλά και διεθνώς, και να προχωρήσει έτσι ανεμπόδιστα η καθιέρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία που δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (το 1954).

Μια άλλη πικάντικη λεπτομέρεια του συνεχιζόμενου παζαριού μεταξύ των ομοϊδεατών κυβερνητών των δύο ΝΑΤΟικών χωρών είναι ότι στη δεκαετία του '60 προθυμοποιήθηκε να ασχοληθεί με το μακελειό της Κεφαλονιάς το ποινικό δικαστήριο του Ντόρτμουντ. Αλλά καταδικαστική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ. Το ίδιο είχε συμβεί προηγούμενα (το 1954) στην Ιταλία, όπου με διαταγή του τότε υπουργού Στρατιωτικών, Ταβιάνι, η υπόθεση όχι μόνο πέρασε στα αρχεία του υπουργείου, αλλά και έγινε προσπάθεια να προσαχθούν σε δίκη επιζήσαντες Ιταλοί αξιωματικοί με την κατηγορία ότι το έγκλημα προκλήθηκε από την ιταλική πλευρά γιατί δήθεν πρώτοι πυροβόλησαν τους Γερμανούς οι Ιταλοί αξιωματικοί.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ