Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Οι εστίες των προσφύγων παραδόθηκαν στο ουράνιο

  Με το χέρι στην καρδιά και την επιστήμη τους στην υπηρεσία της ζωής, απευθύνθηκαν στη συγκέντρωση οι καθηγητές Ν. Κατσαρός και Θ. Γεράνιος, καταγγέλλοντας με αδιάσειστα στοιχεία το έγκλημα

Το χαιρετισμό του Νίκου Κατσαρού, χημικός και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γρηγόρης Πετρόπουλος οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Στο χαιρετισμό του, ο καθηγητής ανάμεσα σε άλλα τόνιζε: «Απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση, σ' αυτούς που δυναμικά, σταθερά και αταλάντευτα αντιστάθηκαν και κατήγγειλαν τη ΝΑΤΟική εισβολή στη μαρτυρική Σερβία. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί σε σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες και επιχειρήσεις παραγωγής αγαθών δεν έκαμψαν το σθένος και το φρόνημα των Σέρβων. Με τη δική σας συμπαράσταση αντιστάθηκαν στον εισβολέα που με όπλα μαζικής καταστροφής επιχείρησε να κάμψει το ηθικό τους. Στο όνομα της επαναφοράς των προσφύγων στις εστίες τους διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο τέλος του 20ού αιώνα από τους Αμερικάνους. Σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα. Οι εστίες που παρέδωσαν στους πρόσφυγες που επανήλθαν στο μαρτυρικό Κόσσοβο, είναι γεμάτες ραδιενέργεια για πολλά χρόνια. Ας υψώσουμε όλοι τη φωνή μας και να αγωνιστούμε για την κατάργηση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου που απλώνονται απειλητικά γύρω μας και να ζητήσουμε την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Θανάσης Γεράνιος, χημικός και πυρηνικός φυσικός του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι «οι διαβεβαιώσεις της κ. Ολμπράιτ πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ συμπτωμάτων καρκίνου και μόλυνσης από το ουράνιο και για αυτό δε θα αποσυρθούν τα ραδιενεργά όπλα, αποτελεί ένα ακόμα ψέμα, που διαψεύδει όχι μόνο η επιστήμη, αλλά και η ηθική». Μάλιστα, προειδοποίησε πως μέσα από όλες τις προεκτάσεις που έχει πάρει στη χώρα μας το απεμπλουτισμένο ουράνιο, δεν πρέπει να χαθεί η ουσία του προβλήματος που είναι η χρήση των ραδιενεργών όπλων. «Και όπως κάποιες δεκαετίες πριν είχε φουντώσει το κίνημα εναντίον των πυρηνικών όπλων, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούμε για την άμεση απαγόρευση, αλλά και απόσυρση των όπλων με απεμπλουτισμένου ουράνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρός στα λόγια του ο επιστήμονας υπογράμμισε: «Από το 1995 την εποχή που χρησιμοποιήθηκε αυτό το όπλο στη Βοσνία, συνεχώς καταγγέλλω. Τώρα εκ των υστέρων χάνουμε την ουσία που δεν είναι μόνον η επικινδυνότητα της έκτασης της ραδιενέργειας, αλλά η επικινδυνότητα της έκτασης της ανηθικότητας, της κυνικότητας, της απανθρωπιάς, της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας που χαρακτηρίζουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος της ανθρωπότητας. Και ίσως δε θα πρέπει να μιλάμε για απεμπλουτισμένο ουράνιο αλλά για απεμπλουτισμένες συνειδήσεις». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αν σήμερα όλοι οι υπεύθυνοι δε λογοδοτήσουν και δεν καταδικαστούν από την ανθρωπότητα σαν εγκληματίες πολέμου, τότε πάλι δε θα διστάσουν να επαναλάβουν αν χρειαστεί κάποια εγκληματική πράξη για ανθρωπιστικούς δήθεν σκοπούς...

Για να στηρίξει τα παραπάνω ο Θ. Γεράνιος έκανε μια αναδρομή σε όλες τις αποτρόπαιες πράξεις των ιμπεριαλιστών στην ιστορία των πολέμων. Ξεκίνησε από τη δεκαετία του '40, όταν οι ΗΠΑ κάτω από το άλλοθι του τερματισμού του πολέμου έκανε πυρηνικές δοκιμές στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Για τα όσα τραγικά συνέβησαν εκεί, οι Αμερικάνοι δε λογοδότησαν ποτέ, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν ξεδιάντροπα τα εγκλήματά τους: Το 1991 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον πρώτο ραδιενεργό πόλεμο στον Περσικό κόλπο, το 1995 το δεύτερο στη Βοσνία και το 1999, τον τρίτο στη Σερβία. «Και πάλι δε λογοδότησαν. Αντίθετα, είχαν την υποστήριξη και συνδρομή όλων των "πολιτισμένων"κρατών της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, τέλος, πως η δράση και ο κίνδυνος του απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι τριπλός: Η ακτινοβόληση του οργανισμού απέξω, από μέσα και διατροφική αλυσίδα. «Το γεγονός πως οι επιπτώσεις δε γίνονται άμεσα παρά μετά από αρκετά χρόνια, χρησιμοποιείται σαν άλλοθι από τους υποστηρικτές ότι δήθεν δεν αποδεικνύεται η επικινδυνότητά του», κατέληξε ο Θ. Γεράνιος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ