Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δυστυχώς, οι βόμβες μολύνουν και το μυαλό μας

Πέρα από τον θυμό και την αγανάκτηση, υπάρχει και η θυμηδία 

Δύο περιπτώσεις υπάρχουν, λοιπόν: `Η γνώριζαν τα πάντα και τα συγκάλυπταν για να αποφύγουν την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου ή δεν είχαν ιδέα, καθότι δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι είδους κείμενο ήταν αυτό που έβαζαν την υπογραφή τους κατά την έναρξη των βομβαρδισμών. Και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται. Δε χωρά αμφιβολία περί αυτού, όπως αυτάρεσκα θα έλεγε κουνώντας τους ώμους του ο «επίτιμος».

Και κρίνονται, διότι στην πρώτη των περιπτώσεων ψεύδονται και στη δεύτερη είναι ανεπαρκείς. Και ας αφήσει ο υπουργός των Εξωτερικών τις δικαιολογίες, πως τάχα «εμείς γνωρίζαμε και ειδοποιήσαμε το αρμόδιο υπουργείο», διότι το ζήτημα παραείναι σοβαρό για να αποτελεί πεδίο για τα γελοία τους «συντροφικά» μαχαιρώματα. Ας καταλάβουν επιτέλους πως έχουν την Τρικούπη τους, τις συνεδριάσεις των Κεντρικών τους Επιτροπών, τα Εκτελεστικά τους Γραφεία, για να ...εκτελέσει ο ένας τον άλλον. Είναι, όμως, τουλάχιστον ιεροσυλία, να μεταφέρουν τις έριδες και τις αρχηγικές τους φιλοδοξίες μπροστά στα κρεβάτια πασχόντων στρατιωτών από τη νόσο των βομβών που επέτρεψαν να πέσουν στη γειτονική χώρα. Και στο συγκεκριμένο σημείο, ο εν αμύνη ευρισκόμενος από τη «συναδελφική» σπόντα, υπουργός Εθνικής Αμυνας, ήταν ειλικρινής: «Ολοι γνωρίζαμε στο ΚΥΣΕΑ και όλοι συνυπογράψαμε».

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις, λέει, της Δύσης, ζητούν εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, διότι έπεσαν θύματα, δήθεν, του μεγάλου υπερατλαντικού τους αφεντικού. Ομολογώ πως τέτοια επίσημη κρατική, ή, καλύτερα, διακρατική ομολογία υποτέλειας και μειοδοσίας, δεν είχα ξανακούσει στο παρελθόν.

Το όλο ζήτημα, όμως, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Διότι, πέρα από τον θυμό και την αγανάκτηση, υπάρχει και η θυμηδία. Δηλαδή, από ποιον ζητούν εξηγήσεις, από τον εαυτό τους; Εντάξει, μπορεί να πιστεύουν πως μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί, αλλά και η βλακεία έχει τα όριά της. Κάθε χώρα έχει τους αντιπροσώπους της σ' αυτόν τον ρημαδιασμένο πολεμικό μηχανισμό. Εχει τους υπουργούς της, τους στρατηγούς της, τους λακέδες της, για να μην ξεχάσουμε και τη μαρξιστική μας φρασεολογία. Μήπως κάποιος υπαλληλάκος, πάλι, πρέπει να πληρώσει τη ζημιά; Σε ποιον απευθύνεται, αλήθεια, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, όταν από ιταλικό έδαφος εκτοξεύονταν οι πύραυλοι και από τις βάσεις του Αβιάνο έφευγαν τα «αόρατα» αεροπλάνα για τις «ειρηνευτικές» τους αποστολές; Μήπως η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει διοικητικά στην Κίνα ή μήπως ο στρατηγός - διοικητής της βάσης ήταν Αλβανός λαθρομετανάστης; Λες να πιστεύουν πως πάθαμε γενική αμνησία; Μπορεί. Σκέψου, όμως, πόσο βάναυσα μπορούν να παραποιήσουν την Ιστορία γενικώς, όταν επιχειρούν ταχυδακτυλουργίες σε γεγονότα χθεσινά.

Και δε μιλάμε για το μεγάλο αφεντικό, γιατί εκεί ο κυνισμός περισσεύει. Η δήλωση, άλλωστε, του εκπροσώπου του Πενταγώνου ήταν αποκαλυπτική. «Και βέβαια γνωρίζαμε περί απεμπλουτισμένου ουρανίου (εμείς κατασκευάζουμε τις βόμβες, ηλίθιοι), γνωρίζουμε και τις περιπτώσεις λευχαιμίας των στρατιωτών σας (που κι εσείς τις γνωρίζετε, αλλά ποιείτε την νήσσαν, μη σας πάρει κανένας διάολος), αλλά δεν τις αποδίδουμε στο ουράνιο, αλλά σε άλλες αιτίες που ...(σκάσε - σκάσε, δε θα τις βρεις)». Δηλαδή ...paranoia. Και αν κατέληγε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για σύμπτωση, κάτι πάει κι έρχεται, αλλά το σταμάτησε εκεί και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Διότι, διαφορετικά, θα έπρεπε να μπει στον κόπο να απαντήσει και για κάτι που σέρνεται στη χώρα του και στη χώρα των προγόνων του - την Αγγλία, αν με εννοείς - και ακούει στο όνομα «Σύνδρομο του Κόλπου». Και οι Αμερικανοί δε συνηθίζουν να ομιλούν για κάτι που δεν προάγει, κατά τη γνώμη τους, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, ήρθε και κάποιο γκάλοπ για λογαριασμό μιας οικολογικής οργάνωσης, για το αν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε έναν επιπλέον φόρο για την προστασία του περιβάλλοντος, από τις μολύνσεις και την κακοποίηση που υφίσταται καθημερινώς. Ομολογώ πως το ποσοστό υπέρ της καθιέρωσης ενός τέτοιου φόρου, που άγγιζε το 80%, με ξάφνιασε. Επειδή, όμως, εμένα δε με βρήκαν για να με ρωτήσουν - σε καμία δημοσκόπηση δε με βρήκαν, ούτε εμένα, ούτε κάποιο φίλο ή γνωστό μου - (τυχαίο είναι κι αυτό;), θέλω να ψηφίσω εκ των υστέρων.

Οχι ρε (και το ρε, πάλι ευγενικό είναι), δε γουστάρω να πληρώσω επιπλέον φόρο σ' αυτούς που διαπράττουν τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Δηλαδή, από τη μια μεριά, να τους καταγγέλλω και, από την άλλη, να τους πληρώνω κι από πάνω και να τους εμπιστεύομαι να θεραπεύσουν το κακό που οι ίδιοι προξενούν;

Αλήθεια, αγαπητοί Οικολόγοι, πώς θα σας φαινόταν, αν κάποιος σας χτύπαγε με το ακριβό του αμάξι, ενώ περπατούσατε αμέριμνοι στο πεζοδρόμιο και μετά σας ζητούσανε κάποιοι φιλεύσπλαχνοι να ευαισθητοποιηθείτε και να πληρώσετε εσείς τα νοσήλια για τη θεραπεία σας; Μην τρελαθούμε κιόλας. Στο κάτω - κάτω, εγώ πετάω βόμβες; Εγώ μολύνω με χημικά και απόβλητα; Εγώ σκορπάω καρκίνους και λευχαιμίες; Πάλι με τα λεφτά μας, δηλαδή, και τις ευαισθησίες μας θα πληρώσουμε για να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους οι ισχυροί; Φτάνουν οι ενοχές που έχουμε, μη μας δημιουργείτε κι άλλες.


Του
Διονύση ΤΣΑΚΝΗ*
Αναδημοσίευση από τη χτεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» του ιδιαίτερα εύστοχου άρθρου του Διονύση Τσακνή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρω - θεσμο - λαγνικές πονηριές.... (2008-03-25 00:00:00.0)
Ανησυχούν αντί να καθησυχάζουν τα λεγόμενα κυβερνητικών παραγόντων (2001-02-15 00:00:00.0)
Επερίσσευσεν το ψεύδος και η αηδία (2001-01-18 00:00:00.0)
Με ποιο δικαίωμα και ποια λογική; (2001-01-05 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό έγκλημα κατ' εξακολούθηση (2001-01-04 00:00:00.0)
Η "βόμβα" (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ