Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Επερώτηση για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σερβία, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να παρθούν, κατέθεσε χθες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης έχει ως εξής:

«Οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, για την εν γνώσει της χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και άλλα μέρη της Σερβίας, ακόμη και σε ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, είναι δεδομένες. Πρόκειται για ένα ακόμη συνειδητό διαρκές έγκλημα, μετά τους βομβαρδισμούς των 78 ημερών και την ανοιχτή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ενα έγκλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της υγείας των γιουγκοσλαβικών πληθυσμών, και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Είναι προφανείς οι συνέπειες σε βάρος των Ελλήνων στρατιωτών, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στη γειτονική χώρα, οι σοβαρότατοι κίνδυνοι που υπάρχουν για τους Ελληνες φοιτητές, όπως και οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό προσωπικό, που είχαν ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα αποθηκευμένα ή χρησιμοποιημένα βλήματα αυτού του είδους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε επανειλημμένα να συγκαλύψει την όλη υπόθεση, αποκρύπτοντας ή διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Γνώριζε πλήρως για τους τεράστιους κινδύνους, διότι οι συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στο ΙΡΑΚ και το λεγόμενο "Σύνδρομο του Κόλπου", ήταν "κοινό μυστικό" σε πολιτικό, στρατιωτικό, επιστημονικό και δημοσιογραφικό επίπεδο.

Από το 1993, η Ελλάδα ενημερώθηκε για τους κινδύνους από τη χρήση, ακόμη και αποθήκευση, βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αυτή η γνώση των τεράστιων κινδύνων οδήγησε το υπουργείο Αμυνας, να καλύψει το στρατόπεδο του Ουρόσεβατς με χαλίκι και χώμα από τα Σκόπια και να τροφοδοτεί τους εκεί στρατιώτες με τρόφιμα και νερό από την Ελλάδα.

Η εγκληματική αυτή στάση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των γενικότερων επιλογών της, πρόσδεσης και υποταγής στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεκδικώντας κάποιο ιδιαίτερο ιμπεριαλιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, χάριν των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών "συμμάχων" και χάριν της διευκόλυνσης Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών να πάρουν μέρους στη διείσδυση - ληστεία σε βάρος των γειτονικών λαών.

Γι' αυτό η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την ανάδειξη και στερέωση φιλικών, προς τους ιμπεριαλιστές, καθεστώτων (π.χ. Κοστούνιτσα), για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης και της Βαλκανικής Ταξιαρχίας.

Γι' αυτό λέει ΝΑΙ στον Ευρωστρατό που θα επεμβαίνει "ανθρωπιστικά", όπου υπάρχουν κρίσεις ή θίγονται δήθεν τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι' αυτό έχει συμφωνήσει σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Γι' αυτό προχωρά σε αλλαγή στη δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (και στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού), ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της "νέας τάξης πραγμάτων".

Γι' αυτό, παρά τη γενική κατακραυγή από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, αρνείται να παραδεχτεί το μέγεθος του προβλήματος και ελίσσεται, λέγοντας ότι θα παρθούν αποφάσεις, αφού γίνουν εξετάσεις και μετρήσεις για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, όταν είναι γνωστό επιστημονικά ότι οι συνέπειες στην υγεία μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκδηλωθούν.

Φαίνεται ότι δεν αρκούν, για την ελληνική κυβέρνηση, οι καταλυτικές τοποθετήσεις των επιστημόνων και των ειδικών και δεν αρκεί το γεγονός ότι τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου είναι σε αριθμό υπέρογκα μεγάλο σε σχέση με τον αριθμό των στρατιωτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στις επίμαχες περιοχές.

Στοιχειώδης πράξη ευθύνης είναι:

1. Η άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και η ένταξή τους σε ένα άμεσο, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας τους. Η απόσυρση των στρατιωτών μας επιβάλλεται να αποφασιστεί από την κυβέρνηση, χωρίς να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Η επίκληση "δεσμεύσεων στους συμμαχικούς οργανισμούς", απλώς, αναδεικνύει το βάθος και την έκταση της υποταγής και ότι η κυβέρνηση θέτει τους "συμμάχους" πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και την υγεία και τη ζωή των παιδιών της. Εξάλλου, καμιά δουλιά δεν έχουν Ελληνες στρατιώτες, εκτός των συνόρων της χώρας, για συμφέροντα και σκοπούς ξένους, από την υπεράσπιση της πατρίδας.

2. Η μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών, που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα, στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί δεν είναι δυνατή κάτω από τις σημερινές συνθήκες η συνέχιση των σπουδών τους εκεί.

3. Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οριστικά όλα τα όπλα, που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν σχέση με απεμπλουτισμένο ουράνιο και ανάλογες ή άλλες τοξικές ουσίες και να ερευνηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τις μέχρι τώρα στρατιωτικές ασκήσεις. Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα μας.

4. Να μπουν άμεσα σε πρόγραμμα εξετάσεων και παρακολούθησης όλοι οι στρατιωτικοί, που συμμετείχαν στη μεταφορά, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

5. Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις και σε προτάσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς, για την εξασφάλιση της υγείας των ντόπιων πληθυσμών στη Γιουγκοσλαβία και τη Βοσνία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Να προχωρήσει και μονομερώς σε κάθε δυνατή βοήθεια, σαν πράξη αλληλεγγύης, αλλά και έμπρακτης "συγγνώμης" για τη μέχρι σήμερα στάση της.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω και τι προτίθεται να πράξει;

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΟΛΟΖΩΦ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΚΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΟΣΙΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΤΖΕΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ