Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο εγκληματίας θα διαλευκάνει το έγκλημα...

  Ο πρωθυπουργός, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ζητά, με δηλώσεις του, από το ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών, που και ο ίδιος συνυπέγραψε και διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια επιχείρηση προκλητικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού για την υπόθεση των συνεπειών από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Προφανής στόχος τους είναι η συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών, που συνυπέγραψαν για το έγκλημα του ΝΑΤΟ, αλλά και η εκτόνωση του αντιΝΑΤΟικού κλίματος, που διαρκώς αναπτύσσεται ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων», όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ο Κ. Σημίτης, με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά καλεί τον εγκληματία να διαλευκάνει το έγκλημα! Ζητά από το ΝΑΤΟ να δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις των όπλων του και να ...συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ξ. Σολάνα, ο οποίος ήταν γγ του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των βομβαρδισμών.

Μάλιστα, δε διστάζει να προσφύγει στο ψέμα, για να στηρίζει την πολιτική υποτέλειας στη «νέα τάξη», που ακολουθεί. «Η Ελλάδα, είπε, δε συμμετείχε ούτε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ούτε και σε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο. Εισηγήθηκε την ειρηνική επίλυση του προβλήματος και συνέβαλε στην ειρήνευση της περιοχής». Ενώ ρίχνει ευθύνες για την κατάσταση στην περιοχή στα «αυταρχικά καθεστώτα που οδηγούν σε αναμετρήσεις», υπονοώντας την προηγούμενη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «η ελληνική παρουσία στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι αναγκαία», ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας».

Στο ρεσιτάλ αυτό υποκρισίας που έδωσε ο Κ. Σημίτης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση διαφωνεί με τη χρήση όπλων, που δημιουργούν μόνιμους κινδύνους στην ανθρώπινη ζωή» και ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη της πλήρους διερεύνησης του θέματος των συνεπειών των πολεμικών επιχειρήσεων».

Μιλώντας σαν να πρόκειται για παρατηρητή των πραγμάτων, με περισσό θράσος, υποστήριξε: «Πρώτοι θέσαμε το ζήτημα των ενδεχομένων επιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τον Απρίλιο του 1999, πραγματοποιήσαμε μετρήσεις στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού στο Κόσσοβο. Μέτρα προστασίας, παρ' όλο ότι το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει τους κινδύνους ως αμελητέους. Λάβαμε μέτρα, παρ' όλο ότι δεν υπήρχε από πλευράς του ΝΑΤΟ η λεπτομερέστερη πληροφόρηση, την οποία όφειλε να παράσχει».

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πραγματοποιεί μετρήσεις στο Κόσσοβο και έχει προγραμματίσει ήδη μετρήσεις και σε όσα στρατόπεδα στην Ελλάδα αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Σε λίγες μέρες, θα υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Θα εξεταστεί το προσωπικό που υπηρέτησε και υπηρετεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η επιστημονική έρευνα θα συνεχιστεί από το "Δημόκριτο" για τη διαλεύκανση του θέματος, ιδίως του συσχετισμού των κρουσμάτων λευχαιμίας με όπλα.

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό αφορούν και τους Ελληνες πολίτες, ιδίως τους φοιτητές και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εξάλλου, πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μετρήσεις ραδιενέργειας σε ατμόσφαιρα, ύδατα και έδαφος σε 24ωρη βάση με πανελλήνιο δίκτυο 25 σταθμών. Ελεγχοι πραγματοποιούνται σε τρόφιμα. Δεν έχουν προκύψει αρνητικά στοιχεία. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για επιβάρυνση στην Ελλάδα».

Οσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε:

«1. Η κυβέρνηση ανέθεσε στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας την παρακολούθηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πεδίων βολής στην ξηρά και τη θάλασσα, όσον αφορά τυχόν ραδιενέργεια.

2. Η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την αναστολή της χρήσης των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου για ασκήσεις, μέχρι την κατάληξη των νέων ερευνών.

3. Θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ και οι χώρες, οι οποίες συμμετέχουν σ' αυτό, πρέπει να δώσουν όλα τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους, για τις επιπτώσεις από τη χρήση των όπλων. Ζητά, επίσης, από το ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς, ώστε να είναι η διερεύνηση του θέματος όσο το δυνατόν πληρέστερη και να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων για τα πορίσματα των επικείμενων ερευνών.

4. Θεωρεί επιβεβλημένη τη συνέχιση των ερευνών από την Επιτροπή του ΟΗΕ UNEP, καθώς και τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Με βάση τις σχετικές εκθέσεις, θα προσδιοριστούν οι επόμενες ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνή χώρο.

5. Θεωρεί επιτακτική την άμεση σύσταση επιτροπής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση στοιχείων.

6. Υποστηρίζει ότι η έρευνα και η μέριμνα των διεθνών οργανισμών για τις τυχόν επιπτώσεις επί της υγείας δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στις κρίσιμες περιοχές, αλλά και στον τοπικό πληθυσμό, καθώς και στο περιβάλλον γενικότερα.

7. Κρίνει αναγκαίο ότι το θέμα πρέπει να έρθει και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, όσο και στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της. Ειδικότερα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να θεωρήσει το όλο πρόβλημα των επιπτώσεων των πολεμικών ενεργειών ως πρόβλημα υγείας και περιβάλλοντος στην περιοχή και να το αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και των άλλων ειδικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα για την πραγματοποίηση των ανωτέρω έχει προβεί σε ενέργειες προς τη Σουηδική Προεδρία, την Επιτροπή και τον Υπεύθυνο της ΚΕΠΠΑ.

8. Η Ελλάδα θα προτείνει στη Διαβαλκανική Συνάντηση του Φεβρουαρίου τη λειτουργία επιστημονικής ομάδας εργασίας για την αποτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην αγροτική παραγωγή και αξιολόγηση για πιθανές ειδικές παρεμβάσεις για τα εδάφη και τα ύδατα, εφ' όσον χρειάζεται, στην ευρύτερη περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων.

9. Αποφασίσαμε σήμερα, τη δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας για την παρακολούθηση και το χειρισμό του θέματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ