Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Προωθεί την «αλληλοκατανόηση» μεταξύ ΜΜΕ και θρησκευτικών κοινοτήτων!

Σχετικό σεμινάριο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη 

Η επίτευξη της «αλληλοκατανόησης» μεταξύ των ΜΜΕ και των θρησκευτικών κοινοτήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προώθηση της «ειρήνης», της «δικαιοσύνης» και της «σταθερότητας», είναι ένας από τους νέους στόχους που τίθενται από τους φορείς υλοποίησης των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αυτό είναι και το θέμα σεμιναρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του Γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας που λειτουργεί και επίσημα από την Τετάρτη, με επικεφαλής την Ειρήνη Λαμπράκη. Στο σεμινάριο που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, μετέχουν εκπρόσωποι ορθόδοξων, ρωμαιοκαθολικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της ΝΑ Ευρώπης καθώς και δημοσιογράφοι.

Ετσι ξαφνικά ,χτες, ακούσαμε από τον Μπόντο Χόμπαχ, ειδικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, να διακηρύττει στο πλαίσιο του σεμιναρίου της «πρωτοβουλίας Βλατάδων» πως «η θρησκεία και η εκκλησία είναι τα θύματα και όχι τα αίτια των πολέμων και των συγκρούσεων». Και προσδιορίζοντας το ρόλο που επιδιώκεται να παίξουν τα ΜΜΕ, συμπλήρωσε: «Τα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά εμφανίζονται ως αρνητική είδηση. Χρειαζόμαστε και ειδήσεις επιτυχιών και θετικών εξελίξεων για να εμπνεύσουμε τις δυνάμεις έξω από τα Βαλκάνια».

Συμπληρωματική των προθέσεων ήταν και η αναφορά του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος τόνισε πως η μάχη κατά της μισαλλοδοξίας πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα: «κατ' αρχήν στις σελίδες των σχολικών βιβλίων, μετά στις εκκλησίες και σίγουρα στα ΜΜΕ».

Καλυμμένη πίσω από τα ωραία λόγια, διαφαίνεται ολοένα και πιο καθαρά ο ρόλος που επιχειρείται να παίξουν όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα ΜΜΕ. Ενας ρόλος κομμένος και ραμμένος στις επιδιώξεις των ισχυρών που, αφού πρώτα κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία με το βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον του λαού της, τώρα επιχειρούν να πείσουν πως όραμά τους είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια. Και σ' αυτό το όραμα ψάχνουν «συνεργάτες», δηλαδή συνένοχους, που θα παρουσιάζουν το μαύρο - άσπρο και το θάνατο - ζωή.

Και αποκαλύπτοντας πως η αγωνία τους για τα Βαλκάνια έχει ένα και μόνο κίνητρο, το κέρδος, ο Μπ. Χόμπαχ ανέφερε, πως το ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να απελευθερωθούν και να κινητοποιηθούν και άλλες οικονομικές δυνάμεις στην Ελλάδα και διευκρίνισε πως τον Μάρτη θα είναι έτοιμα για εφαρμογή τα σχετικά προγράμματα «ανασυγκρότησης». Και ο Γ. Πασχαλίδης συμπλήρωσε πως ο πανικός που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες δε θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προώθηση της ανασυγκρότησης γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Μήνυμα απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο οποίο επισήμανε την ανάγκη της συνεργασίας των ηγετών και των πιστών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Μουσουλμανισμού) για την επικράτηση της ειρήνης, της αμοιβαίας ανοχής και της συνύπαρξης σε έναν κόσμο όπου η έξαρση του εθνικισμού οδηγεί σε συγκρούσεις και αιματοχυσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ