ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΚΚ
Ευχαριστήρια επιστολή προς το ΚΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή προς το ΚΚΕ απέστειλε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς το λαό και τους κομμουνιστές του Σουδάν και για την παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 12 Νοέμβρη για την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών και στελεχών του.

Στην επιστολή σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι, το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τις ευχαριστίες του για τις δράσεις που έχετε αναλάβει απαιτώντας την απελευθέρωση των στελεχών και μελών του κόμματός μας στην επαρχία του Γαλάζιου Νείλου. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι σύντροφοι που συνελήφθησαν στις 22 Οκτωβρίου 2014 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση στις 19 Νοεμβρίου 2014.

Ωστόσο, έχει προγραμματιστεί μια δίκη μέσα στο Δεκέμβρη του 2014, για τους συντρόφους μας Σουλεϊμάν Αλί, Γραμματέα στην Οργάνωση της επαρχίας του Γαλάζιου Νείλου, και άλλα μέλη του κόμματος. Οπου κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων "η εγκληματική συμμετοχή στην παραβίαση του συνταγματικού καθεστώτος, η διεξαγωγή πολέμου ενάντια στο κράτος, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραβίαση της δημόσιας ειρήνης" . Οι δύο πρώτες κατηγορίες επισύρουν την ποινή του θανάτου».

Στην επιστολή, επίσης, σημειώνεται ότι οι Σουδανοί κομμουνιστές συνελήφθησαν ενώ μοίραζαν προκηρύξεις του κόμματος και καταλήγει: «Οπως και στο παρελθόν, βασιζόμαστε πολύ στην αδελφική αλληλεγγύη σας για να απαιτήσουμε μια δίκαιη μεταχείριση των συντρόφων μας».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ
Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις

Ο Αμπε συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν σημαντικό προβάδισμα
Ο Αμπε συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν σημαντικό προβάδισμα
ΤΟΚΙΟ.--

Στο 1,9% έφτασε τελικά η συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2014, αν και οι προβλέψεις που είχαν γίνει το Νοέμβρη έκαναν λόγο για συρρίκνωση 1,6%. Το γεγονός ότι η τρίτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη περνά ήδη νέα φάση ύφεσης, δηλαδή κρίσης, και μάλιστα βαθύτερης από τις προβλέψεις, διαψεύδει όσους πανηγύριζαν λίγα χρόνια (στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης που είχε «χτυπήσει» τη χώρα) εμφανίζοντας την καπιταλιστική ανάκαμψη ως φιλολαϊκή και αιώνια.

Οι νέοι ανησυχητικοί και για τους καπιταλιστές (δεδομένου του μεγάλου βαθμού διεθνοποίησης της σημερινής καπιταλιστικής οικονομίας) δείκτες έγιναν γνωστοί ενόψει των εκλογών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Δεκέμβρη και ενώ ήδη αναθερμαίνεται η συζήτηση για τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς «νέα καθυστέρηση». Εκπρόσωποι της Morgan Stanley δήλωναν χτες στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, το φορολογικό και το μεταναστευτικό. Το δεύτερο θέμα είναι ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με το μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίσει αύξηση των μονοπωλιακών κερδών καθώς η επιλογή της κυβέρνησης Αμπε να αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης είχε δεχτεί έντονη κριτική και κατά πολλούς στάθηκε αφορμή για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Κατά τ' άλλα, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το κόμμα του Σίνζο Αμπε να εξασφαλίζει μια «σαρωτική» επανεκλογή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες, το κόμμα του (LDP) φέρεται να παίρνει 303 - 320 από τις συνολικά 475 έδρες έναντι 65 - 81 που παίρνει το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης DPJ. Το 2012 το LDP είχε πάρει 294 έδρες και για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργάστηκε με το κόμμα Komeito (που σήμερα φαίνεται να καταλαμβάνει 36 έδρες).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θερίζει η πείνα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Φουντώνει η μάστιγα της πείνας και της κοινωνικοοικονομικής εξαθλίωσης στη Βρετανία, εξαιτίας του συνδυασμού των χαμηλών μισθών, της άγριας περικοπής ή και στέρησης βασικών επιδομάτων Πρόνοιας, προκειμένου να βγει με λιγότερες απώλειες από την κρίση το κεφάλαιο και τα βάρη να επωμιστούν και πάλι τα λαϊκά στρώματα και μάλιστα χωρίς μνημόνια. Μέχρι και ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, απηύθυνε έκκληση, μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Μέιλ ον Σάντεϊ», προς τη βρετανική κυβέρνηση ζητώντας της να κάνει «περισσότερα» στον τομέα της επισιτιστικής αρωγής.

Ο Ουέλμπι παρενέβη έπειτα από έκθεση ομάδας βουλευτών, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διαπιστώνοντας ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επισκέπτονται τις λεγόμενες «Τράπεζες Τροφίμων». Σύμφωνα με το Τράσελ Τραστ, μία από τις σημαντικότερες ενώσεις διαχείρισης τραπεζών τροφίμων, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια σε τρόφιμα αυξήθηκε από 128.697 το 2011/2012 σε 913.138 το 2013/2014! Σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος διατροφής, μετακίνησης και στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία κατά την τελευταία 11ετία ενώ πολλά παιδιά φτωχών ή άνεργων οικογενειών πηγαίνουν συχνά στο σχολείο πεινασμένα αφού οι γονείς τους αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν ακόμη και ένα πιάτο φαΐ.

Πάντως, η βαρόνη Τζένκιν του Κένινγκτον, που πρωταγωνιστεί σε εκστρατεία υπέρ του Συντηρητικού Κόμματος, προκάλεσε χτες σάλο στη Βρετανία με τον ισχυρισμό της ότι οι φτωχοί στη χώρα «πεινούν επειδή... δεν ξέρουν να μαγειρέψουν απλά, θρεπτικά φαγητά με φθηνά υλικά»!

ΥΕΜΕΝΗ
Πάνω από 10 νεκροί σε επιδρομή Αμερικανών κομάντος

ΣΑΝΑΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε φιάσκο κατέληξε και η δεύτερη (από τις 26 Νοέμβρη) απόπειρα περίπου 40 Αμερικανών κομάντος να απελευθερώσουν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, τον 33χρονο Αμερικανό δημοσιογράφο Λουκ Σόμερς και τον 56χρονο Νοτιοαφρικανό εκπαιδευτικό Πιερ Κόρκι, που κρατούνταν όμηροι περίπου ένα χρόνο από ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQPA) στην Υεμένη.

Οι Κόρκι και Σόμερς υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τα πυρά που δέχθηκαν από τους απαγωγείς τους στη διάρκεια της επιδρομής των αμερικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωσή τους, ενώ άλλοι 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, ένα 10χρονο αγόρι και ένας αρχηγός της τοπικής «Αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή στο χωριό Νταφάαρ της επαρχίας Σάμπουα στη νότια Υεμένη.

Η επιχείρηση έγινε, υποτίθεται, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Υεμένης αλλά όχι και με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, που αγνοούσε τις προθέσεις των Αμερικανών, ενώ διαπραγματευόταν εδώ και καιρό την απελευθέρωση του Κόρκι. Οι Νοτιοαφρικανοί διευκρίνισαν πάντως πως δεν προτίθενται να ζητήσουν απόδοση ευθυνών από τις ΗΠΑ.

Αυτά ενώ χτες τουλάχιστον τρεις ισχυρές βομβιστικές εκρήξεις σημειώθηκαν σε συνοικίες σιιτών στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων.

  • Ενα ακόμη πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο ανοιχτά των ακτών της δυτικής Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς τουλάχιστον εβδομήντα Αιθίοπες πνίγηκαν όταν το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους στην Υεμένη βυθίστηκε εξαιτίας ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής ανοιχτά της πόλης αλ-Μάχα.
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκυβέρνηση Θάτσι - Μουστάφα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο Ισα Μουστάφα, αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσόβου», υπέγραψε χτες συμφωνία συνεργασίας με τον αρχηγό του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» και απερχόμενο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ) για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Ο Θάτσι έθεσε ως «προτεραιότητες» της νέας κυβέρνησης την οικονομική ανάπτυξη (υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων), τη «μάχη κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και κατά της τρομοκρατίας».

Ωρες μετά τη συμφωνία Μουστάφα - Θάτσι για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Κάντρι Βεσέλι, αναπληρωτής πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου», πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και από τα ιδρυτικά στελέχη του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου με τις ψήφους 71 βουλευτών.

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, διέψευσαν δήλωση του Προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι οι Βρυξέλλες θα θέσουν όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ την αναγνώριση του Κοσσόβου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας από την ΕΕ δεν ζήτησε επίσημα» κάτι τέτοιο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξημένη θα είναι η αμερικανική «παρουσία»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποίησε ο απερχόμενος Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέγκελ, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο. Ο Χέγκελ ανακοίνωσε επίσημα (είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων) ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που θα μείνουν στο Αφγανιστάν και μετά το τέλος του 2014 δε θα είναι τελικά 9.800 άνδρες αλλά 10.800. Ο Πρόεδρος Ομπάμα «έχει παραχωρήσει στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές την ευελιξία να χειριστούν κάθε προσωρινό έλλειμμα δύναμης, που μπορεί να εντοπίσουμε για λίγους μήνες», σημείωσε ο Χέγκελ. Υποστήριξε ότι βασικός λόγος της επίσκεψής του είναι να διατρανωθεί η αμερικανική στήριξη στη νέα αφγανική κυβέρνηση και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τον πρωθυπουργό Αμπντουλά Αμπντουλά τρόπους για την ενίσχυση της «ασφάλειας» στη χώρα.

«Οι Αφγανοί ζουν πολύ καλύτερα σήμερα απ' ό,τι πριν 13 χρόνια... Μπορούν να αποφασίσουν την τύχη τους, για τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα, για τις συνθήκες ζωής τους. Δεν έχουν φτάσει στο τέλος, όμως έχουν διανύσει πολύ δρόμο», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε μια φάση που η υπεράσπιση της «ανάπτυξης» της χώρας περνά περισσότερο από το πεδίο της μάχης στο «πεδίο» των έντονων μονοπωλιακών ανταγωνισμών για το ποιος θα πρωτοεπενδύσει στον τεράστιο φυσικό πλούτο και την κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ