ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΕ - ΔΝΤ
Αδιαπραγμάτευτα τα αντιλαϊκά μέτρα

Σαφή μηνύματα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης, συνεχίζουν να εκπέμπουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο κρατικό χρέος επισήμανε χτες πως «η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή». Η ίδια εμφανίστηκε θετική ως προς τη σκοπιμότητα διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό κρατικό χρέος, λέγοντας ότι «ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα το χρέος αποτελεί συμβόλαιο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε αναλάβει δεσμεύσεις σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες «πρέπει» και να εφαρμόσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές πως «η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν, παραμένοντας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Π. Μοσκοβισί σημειώνει ότι η τρέχουσα «αξιολόγηση» θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις αφορούν τη χώρα και όχι τις κυβερνήσεις.

Διαπάλη για τη νομισματική πολιτική

Μεθαύριο Πέμπτη, εξάλλου, συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα την επέκταση των προγραμμάτων νομισματικής «χαλάρωσης» μέσω αγοράς και κρατικών ομολόγων. Στο τραπέζι βρίσκονται και τα σενάρια διάχυσης τυχόν πιστωτικών κινδύνων, οι οποίες θα αναλαμβάνονται και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι από την ΕΚΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σημείωσε από την πλευρά της, πως «όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση (του κινδύνου) υπάρξει, τόσο το καλύτερο».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ποντάρει σε συγκυβέρνηση και αλλαγή συσχετισμών

Την εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του θα προκληθεί «σοκ» και νέες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε παρεμβάσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε αντίθεση, πάντως, με το προηγούμενο διάστημα, που ο Ευ. Βενιζέλος εμφανιζόταν «σίγουρος» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετυχαίνει αυτοδυναμία, τώρα αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως αν ο λαός δώσει «τεχνητή», λόγω του εκλογικού συστήματος, αυτοδυναμία (με το μπόνους των 50 εδρών) ας αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του. Αλλά «αν θέλει ευρύτερες συμμαχίες ας τις επιβάλει», πρόσθεσε.

Αλλωστε, στην έλλειψη αυτοδυναμίας και στην ανάγκη για «συμμαχίες» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων ποντάρουν στο ΠΑΣΟΚ, ώστε μετέχοντας και στην επόμενη τέτοια συγκυβέρνηση (αυτή την φορά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) να κατοχυρώσουν βασικό ρόλο στην πορεία αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Σε αυτήν τη βάση, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τον εκλογικό στόχο του κόμματος, ότι «πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος, γι' αυτό είναι κρίσιμο το ζήτημα του τρίτου πόλου, της τρίτης εντολής, γι' αυτό το ΠαΣοΚ χρειάζεται ως εγγυητής και καταλύτης». Επέμεινε άλλωστε, παραπέμποντας και στα σχετικά προεκλογικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, ότι χρειάζεται και συγκυβερνήτης έμπειρος και σχέδιο πτήσης...

Επέμεινε, επίσης, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες εκλογές, άρα είτε με αυτοδυναμία, είτε με συνεργασίες το ζήτημα της «ακυβερνησίας» πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς διακυβεύονται βασικά συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Στην ίδια βάση προειδοποίησε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι πιο σκληρή μετά τις 25 Γενάρη, και κινδυνολόγησε ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να υπάρξει και πρόβλημα ρευστότητας.

Συγκρότηση «νέας πολιτικής δύναμης» προαναγγέλλει ο Αλ. Παπαδόπουλος

Στο μεταξύ, την επαναδραστηριοποίησή του μετά τις εκλογές ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή του στη «συγκρότηση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα διεκδικήσει να αναλάβει χωρίς χρονοτριβές και υπεκφυγές την πολιτική ευθύνη».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ψάχνει ευρύτερες συναινέσεις στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων

Το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από όσο περισσότερες αστικές πολιτικές δυνάμεις γίνεται, επιδιώκει ο Στ. Θεοδωράκης ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Με μια σειρά από παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του διακήρυξε ότι ζητά «μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη για να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η χρηματοδότησή μας. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την έξοδό μας από την Ευρωζώνη με μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, ότι θέλει «προσέλκυση επενδύσεων» και «φορολογική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση». «Χρειάζονται δουλειές, οι οποίες θα έρθουν μέσα από επενδύσεις και από μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στους ξένους να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά, «αναπαράγοντας» το κλασικό κάλπικο επιχείρημα ότι η στήριξη του κεφαλαίου είναι αυτή που «δίνει δουλειές» στο λαό.

Ανταποκρινόμενος στα καλέσματα σειράς επιτελείων του συστήματος για «συνεννόηση» των κομμάτων της αστικής διαχείρισης πάνω στις βασικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου και εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής «κοινωνικής συναίνεσης» στην αντιλαϊκή πολιτική, τόνισε ότι «το 33% Αριστερά δεν θα καταφέρει τίποτε στην Ευρώπη, όπως δεν τα κατάφερε το 33% Δεξιοπασόκ. Χρειαζόμαστε μεγάλες πολιτικές συμφωνίες του 51% και το Ποτάμι γι' αυτές τις συμφωνίες θα προσπαθήσει».

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές

Συγκεντρώσεις σε γειτονιές, χωριά, χώρους δουλειάς πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και τις επόμενες μέρες μπροστά στις εκλογές. Μεταξύ άλλων:

Στην Αττική
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας.

-- Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στα Πετράλωνα στην αίθουσα του 3ου Διαμερισματικού Συμβουλίου στα Ανω Πετράλωνα (Οδός Τριών Ιεραρχών) με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτή Α΄ Αθήνας.

Στη Βόρεια Ελλάδα
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 6 μ.μ., στο Καλοχώρι, θα μιλήσει η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Λιτόχωρο, στην αίθουσα Αγίου Νικολάου, θα μιλήσουν οι Κώστας Καπνιάς και Διονύσης Αγοραστός, υποψήφιοι βουλευτές Πιερίας.

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Στην Καβάλα, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Στην Κεφαλονιά
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στην Πεσσάδα, στις 6 μ.μ. στο καφενείο Χαρτουλιάρη θα μιλήσει ο Γιώργος Γαβρίλης.

-- Στα Δαμουλιανάτα, στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό σχολείο ο Βαγγέλης Βαλλιάνος.

-- Στις 2.30 μ.μ., στους εργαζόμενους του ΙΚΑ Κεφαλονιάς θα μιλήσει ο Διονύσης Γεωργόπουλος.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα
  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Στη Λευκάδα, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής.

Στη Στερεά Ελλάδα
  • Σήμερα, Τρίτη:

-- Στην Αμφισσα, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Λαού συγκέντρωση με τον Γιώργο Γκικόπουλο, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας. Θα χαιρετίσουν οι Δρόσος Τσελές και Γιώργος Ιωσηφίδης, υποψήφιοι βουλευτές Φωκίδας.

  • Αύριο, Τετάρτη:

-- Στο Καρπενήσι (καφετέρια «Κάλλιον») θα μιλήσει ο Γιώργος Γκικόπουλος.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΑΡ
Διαβεβαιώσεις ότι παίζουν μόνο με ΣΥΡΙΖΑ...

Να διακρίνει το κόμμα του απ' τα άλλα που επίσης διεκδικούν την ψήφο του λαού για να την ανταλλάξουν με μια θέση σε κυβερνητικούς συνασπισμούς επιχείρησε ο Φ. Κουβέλης, διευκρινίζοντας ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μπαλαντέρ και ενδιαφέρεται για ...προγραμματικές συνεργασίες, κατά προτίμηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας μάλιστα και ως πλεονέκτημα την ...εμπειρία που απέκτησαν συγκυβερνώντας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υλοποιώντας τη στρατηγική που ισοπέδωσε το λαό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δράμα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εμείς δεν είμαστε μπαλαντέρ, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η όποια μετεκλογική συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε προγραμματική συνεργασία και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να επιτευχθεί».

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ξανά ως «μόνη λύση τη διαμόρφωση συμμαχικής προοδευτικής διακυβέρνησης» που «θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, μια νέα συμφωνία ουσιαστικής μείωσης του χρέους και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής».

Η αλλαγή μείγματος που υπερασπίζεται εξακολουθεί να εμπεριέχει σταθερή δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων, άλλωστε κυνικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για το λαό, καλώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει πλειοδοσίες και να πει «όχι σε εύκολες λογικές διανομής ανύπαρκτων πόρων, στη διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων», όπως βάφτισε τα ψίχουλα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάει και με ΣΥΡΙΖΑ αν τα βρουν στο τι καπιταλισμό θέλουν...

Πρόθυμος να αναλάβει ρόλο συμπληρώματος στην επόμενη συγκυβέρνηση παρουσιάζεται και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου.

Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στάθηκε στην «ανάγκη αύριο να υπάρξουν συνεργασίες. Οχι πόλωση». Ως όρους επίτευξης τέτοιων συνεργασιών έβαλε την «ομαλή πορεία εξόδου από το μνημόνιο», «μία συμφωνία με την ΕΕ για το χρέος. Και αυτό να τεθεί σε δημοψήφισμα».

«Εάν συμφωνηθεί αυτή η πολιτική από το οποιοδήποτε κόμμα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε μπορούμε να μιλάμε για στήριξη», συμπλήρωσε, αναζητώντας κι αυτός ένα ρόλο στην οποιαδήποτε επόμενη συγκυβέρνηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Θέλει να παίξει κι αυτός το ρόλο του

Την είσοδό του στη Βουλή με σημαία τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», ώστε να συμμετάσχει στην επόμενη συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά ο Π. Καμμένος.

Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «οι ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να αποτελέσουν την πατριωτική συνιστώσα, αλλά την πατριωτική δικλείδα στην αυριανή κυβέρνηση».

Κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι το 1993 έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις 400.000 ψηφιακές συσκευές και όχι για το όνομα της Μακεδονίας, ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε: «Θα επιδιώξουμε να μην έχετε αυτοδυναμία. Μη διανοηθείτε να διαπραγματευτείτε το όνομα της Μακεδονίας. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ