Τρίτη 20 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΕ - ΔΝΤ
Αδιαπραγμάτευτα τα αντιλαϊκά μέτρα

Σαφή μηνύματα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβερνητικής διαχείρισης, συνεχίζουν να εκπέμπουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο κρατικό χρέος επισήμανε χτες πως «η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή». Η ίδια εμφανίστηκε θετική ως προς τη σκοπιμότητα διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό κρατικό χρέος, λέγοντας ότι «ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα το χρέος αποτελεί συμβόλαιο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε αναλάβει δεσμεύσεις σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες «πρέπει» και να εφαρμόσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές πως «η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν, παραμένοντας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Π. Μοσκοβισί σημειώνει ότι η τρέχουσα «αξιολόγηση» θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις αφορούν τη χώρα και όχι τις κυβερνήσεις.

Διαπάλη για τη νομισματική πολιτική

Μεθαύριο Πέμπτη, εξάλλου, συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα την επέκταση των προγραμμάτων νομισματικής «χαλάρωσης» μέσω αγοράς και κρατικών ομολόγων. Στο τραπέζι βρίσκονται και τα σενάρια διάχυσης τυχόν πιστωτικών κινδύνων, οι οποίες θα αναλαμβάνονται και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι από την ΕΚΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σημείωσε από την πλευρά της, πως «όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση (του κινδύνου) υπάρξει, τόσο το καλύτερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ