ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Φουσκώνουν» τα ψίχουλα για να χειραγωγήσουν εργαζόμενους - συνταξιούχους

Στη γραμμή του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών, οι χτεσινές εξαγγελίες

Eurokinissi

Στη γραμμή του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών, οι χτεσινές εξαγγελίες
Με μια ομοβροντία δηλώσεων από το πρωί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, πριν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής - παράδοσης του υπουργείου Εργασίας, η νέα πολιτική ηγεσία του επιχείρησε να φανεί συνεπής ως προς τις εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να επιτύχει τη λαϊκή ανοχή απέναντι στην πολιτική των ψίχουλων, διογκώνοντας τεχνητά τη σημασία των συγκεκριμένων μέτρων.

Αιχμή αυτής της επικοινωνιακής στρατηγικής για τα ζητήματα του υπουργείου είναι η εξαγγελία για την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και η «απόδοση της 13ης σύνταξης» για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, την οποία επανέλαβαν πολλάκις ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, του οποίου ο τομέας ευθύνης υπάγεται πλέον στο υπουργείο Υγείας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά τον κατώτερο μισθό και να εξαρτά την εφαρμογή του από μια πολιτική ανταλλαγμάτων προς το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Ετσι, όταν στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», ρωτήθηκε αν προβληματίζεται για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο μέτρο της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αν ανησυχεί μήπως η απάντηση από ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου είναι να προχωρήσει σε απολύσεις, απάντησε: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ταμεία και εφορίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν καν ασφαλιστικές ενημερότητες, δεν μπορούν να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις τους, τις υπόλοιπες, που είναι πολύ πιο μεγαλύτερες από το κόστος της επαναφοράς σε κάποιους εργαζόμενους που αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Αρα λοιπόν, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας».

Με τον ίδιο τρόπο, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση, ο Π. Σκουρλέτης ενώ ισχυρίστηκε ότι «θα κινηθούμε στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των μνημονίων», είπε ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά «είναι βασικός στόχος» και άρα είναι ζήτημα προς επίτευξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως «θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ. Θα επαναφέρουμε τις προστατευτικές νομοθεσίες για τον θεσμό των απολύσεων. Καταργείται η επιστράτευση. Θα εξετάσουμε το θέμα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που έχουν κλείσει».

Τεχνάσματα για το Ασφαλιστικό

Την ίδια επικοινωνιακή τακτική υπηρέτησε και η τοποθέτηση του Δ. Στρατούλη, ο οποίος εμφανίστηκε να «καταργεί» τα μέτρα που περιγράφονταν στο mail Χαρδούβελη, δηλαδή να εμφανίζει ως νομοθετική παρέμβαση κάτι που δεν πρόλαβε να νομοθετήσει η προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Επιπλέον, μίλησε για «τέλος στη μείωση των συντάξεων και τέλος στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», δηλαδή για ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να δεσμεύεται για κατάργηση των υφιστάμενων νομοθετημένων μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία επέβαλλαν χαράτσια στις συντάξεις που αποδίδονται και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αυτό το τέχνασμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο σχεδόν ολόκληρο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό οικοδόμημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «καταστροφέας» των μνημονίων. Την ίδια αξία έχουν και γενικές διατυπώσεις του τύπου «σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων», όταν γι' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋπόθεση τις αντοχές των δημοσιονομικών (πλεονασματικοί προϋπολογισμοί) και την πορεία της οικονομίας και κυρίως την τήρηση των «ποσοτικών στόχων» των μνημονίων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ζητάει συστράτευση των εργαζομένων στους στόχους της κυβέρνησης

Για πρωτοβουλίες που θα είναι «συγκεκριμένες και στοχεύσιμες» και δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν απ' τους εμπλεκόμενους φορείς, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη διάρκεια της παραλαβής και παράδοσης του υπουργείου.

Λίγο πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μίλησε για «συσσωρευμένα προβλήματα, ανεπάρκειες και στρεβλώσεις που επείγονται να αντιμετωπιστούν... Και θα το κάνουμε, δημιουργώντας θεσμούς συμμετοχής, δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικού ελέγχου».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη συμμετοχή των «εμπλεκόμενων φορέων στην Υγεία», δηλαδή «των εργαζομένων, φορέων και πολιτικής ηγεσίας», υποστήριξε ότι είναι «πατριωτικό καθήκον», ώστε «να προκύψει και να παραχθεί έργο ουσιαστικό σε μια κοινωνία που πονάει και σφαδάζει από αυτή τη φοβερή κρίση που χτύπησε τον τόπο».

Μάλιστα, ο ίδιος είπε: «Επειδή είναι γνωστή η επωδός των χρημάτων, νομίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς χρήματα. Και αυτό είναι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και πιστεύουμε ότι με τη στήριξη όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μ' άλλα λόγια, η νέα συγκυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με το φιλότιμο των εργαζομένων περιορισμένες υποσχέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες για δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά ούτε και στις δραματικές ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας.

Αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις του Α. Ξανθού στη σύντομη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Δεν διαβεβαίωσε κατηγορηματικά για την κατάργηση των πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ενός ευρώ ανά εκτέλεση της συνταγής φαρμάκων. Επίσης, μίλησε για μείωση - και όχι βέβαια για κατάργηση - της συμμετοχής στα φάρμακα.

Οταν ρωτήθηκε, σχετικά με την προεκλογική δέσμευση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους, αν αυτά θα κατανεμηθούν αποκλειστικά για τα φάρμακά τους, ή και για διαγνωστικές εξετάσεις και τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, ο Α. Ξανθός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαβεβαιώσεις ότι «το κράτος έχει συνέχεια»

Την επαναπρόσληψη όσων «άδικα βρέθηκαν μακριά από τις δουλειές τους», όπως οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την επιστροφή στην εργασία τους, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανακοίνωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να μιλήσει με αριθμούς, διευκρίνισε ότι αυτό αφορά μια μειοψηφία, καθώς «οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τελικά δεν απολύθηκαν, αλλά απλώς μετακινήθηκαν σε άλλη θέση». Με βάση τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 2014 (με την οποία πρότεινε τη σύσταση οργανικών θέσεων για τους υπάλληλους που οι θέσεις τους καταργήθηκαν, βγήκαν σε διαθεσιμότητα και είτε παραμένουν σ' αυτό το καθεστώς, είτε έχουν απολυθεί), προκύπτει ότι στην κατάσταση αυτή βρίσκονταν περίπου 5.100 άτομα.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την επαναπρόσληψη όσων δημόσιων υπαλλήλων απολύθηκαν με «αντισυνταγματικό τρόπο» και αυτό επανέλαβε χτες ο νέος αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Σ' αυτούς που θα επαναπροσληφθούν συμπεριέλαβε και όσους απολύθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις, λέγοντας ότι «δε μιλάμε για νέες προσλήψεις». Ιδιαίτερα για το ζήτημα της εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα μέτρα». Να αναφέρουμε ότι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στο τομέα της Υγεία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, οι κενές θέσεις είναι 6.000 στους γιατρούς και 25.000 στους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό!

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για συνέχιση της κινητικότητας, αλλά και της αξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιών, «που θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών και όχι με τον υπάρχον αντισυνταγματικό νόμο». Δεσμεύτηκε τέλος ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους» καθώς η νέα κυβέρνηση θέλει οι θεσμοί να λειτουργούν, σε αντίθεση, όπως είπε, με τις παρελθούσες κυβερνήσεις.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Προστάτες των φτωχών!

Η αστυνομία όχι μόνο δεν είναι κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός αλλά είναι και προστάτης των φτωχών! Μ' αυτό το ιδεολόγημα εμφανίστηκε για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» (Δημόσιας Τάξης), Γ. Πανούσης. Στη βάση αυτού του ιδεολογήματος ζήτησε συμφιλίωση του (φτωχού) πολίτη με τον αστυνόμο καθώς, όπως είπε, «οι πλούσιοι δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη από τη δημόσια αστυνομία». Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Πανούσης ως υποψήφιος νομάρχης του τότε ΣΥΝ, το 2006, είχε ζητήσει την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας, που έχουν μετατραπεί σε ΤΣ Παραβατικότητας και λειτουργούν στα πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης. Στην έννοια της παραβατικότητας συμπεριλαμβάνονται δράσεις δυσαρέσκειας και αντίδρασης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κλείσιμο δρόμων, καταλήψεις κτιρίων, κ.λπ., γεγονός που οδηγεί σε επικίνδυνη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, αφού αυτά τα συμβούλια συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ., συντάσσουν εκθέσεις ενημερώνοντας για τη δράση τους, προτείνουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, αφού δήλωσε πως δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσο μάλλον στα Σώματα Ασφαλείας, σε ερώτηση που του έγινε για το εάν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, δήλωσε ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο «καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο».

Στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής διατάχθηκε και η αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων που βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, γεγονός που προβλήθηκε ως απόδειξη ότι πλέον «φυσάει άλλος αέρας» και στον τομέα της κρατικής καταστολής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ