Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Φουσκώνουν» τα ψίχουλα για να χειραγωγήσουν εργαζόμενους - συνταξιούχους

Στη γραμμή του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών, οι χτεσινές εξαγγελίες

Eurokinissi

Στη γραμμή του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών, οι χτεσινές εξαγγελίες
Με μια ομοβροντία δηλώσεων από το πρωί στους τηλεοπτικούς σταθμούς, πριν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής - παράδοσης του υπουργείου Εργασίας, η νέα πολιτική ηγεσία του επιχείρησε να φανεί συνεπής ως προς τις εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να επιτύχει τη λαϊκή ανοχή απέναντι στην πολιτική των ψίχουλων, διογκώνοντας τεχνητά τη σημασία των συγκεκριμένων μέτρων.

Αιχμή αυτής της επικοινωνιακής στρατηγικής για τα ζητήματα του υπουργείου είναι η εξαγγελία για την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και η «απόδοση της 13ης σύνταξης» για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, την οποία επανέλαβαν πολλάκις ο νέος υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, του οποίου ο τομέας ευθύνης υπάγεται πλέον στο υπουργείο Υγείας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά τον κατώτερο μισθό και να εξαρτά την εφαρμογή του από μια πολιτική ανταλλαγμάτων προς το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Ετσι, όταν στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», ρωτήθηκε αν προβληματίζεται για την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο μέτρο της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αν ανησυχεί μήπως η απάντηση από ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου είναι να προχωρήσει σε απολύσεις, απάντησε: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ταμεία και εφορίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν καν ασφαλιστικές ενημερότητες, δεν μπορούν να είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις τους, τις υπόλοιπες, που είναι πολύ πιο μεγαλύτερες από το κόστος της επαναφοράς σε κάποιους εργαζόμενους που αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Αρα λοιπόν, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας».

Με τον ίδιο τρόπο, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση, ο Π. Σκουρλέτης ενώ ισχυρίστηκε ότι «θα κινηθούμε στον αντίποδα των πολιτικών που επέβαλε ο στενός κορσές των μνημονίων», είπε ότι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά «είναι βασικός στόχος» και άρα είναι ζήτημα προς επίτευξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως «θα επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ. Θα επαναφέρουμε τις προστατευτικές νομοθεσίες για τον θεσμό των απολύσεων. Καταργείται η επιστράτευση. Θα εξετάσουμε το θέμα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που έχουν κλείσει».

Τεχνάσματα για το Ασφαλιστικό

Την ίδια επικοινωνιακή τακτική υπηρέτησε και η τοποθέτηση του Δ. Στρατούλη, ο οποίος εμφανίστηκε να «καταργεί» τα μέτρα που περιγράφονταν στο mail Χαρδούβελη, δηλαδή να εμφανίζει ως νομοθετική παρέμβαση κάτι που δεν πρόλαβε να νομοθετήσει η προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Επιπλέον, μίλησε για «τέλος στη μείωση των συντάξεων και τέλος στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», δηλαδή για ό,τι σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να δεσμεύεται για κατάργηση των υφιστάμενων νομοθετημένων μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία επέβαλλαν χαράτσια στις συντάξεις που αποδίδονται και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με αυτό το τέχνασμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο σχεδόν ολόκληρο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό οικοδόμημα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «καταστροφέας» των μνημονίων. Την ίδια αξία έχουν και γενικές διατυπώσεις του τύπου «σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων», όταν γι' αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋπόθεση τις αντοχές των δημοσιονομικών (πλεονασματικοί προϋπολογισμοί) και την πορεία της οικονομίας και κυρίως την τήρηση των «ποσοτικών στόχων» των μνημονίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτο το απεργιακό δικαίωμα - Κλιμάκωση της πάλης για τις Συμβάσεις (2017-11-23 00:00:00.0)
Στο υπουργείο Εργασίας για τις ΣΣΕ (2015-04-30 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία την Τετάρτη 15 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας (2015-04-09 00:00:00.0)
...και τα εύσημα συνεχίζονται (2015-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ