Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικά μνημόνια με το βλέμμα στις επενδύσεις

Προτεραιότητα η νέα «συμφωνία - γέφυρα» με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συναποτελούν την τρόικα...

«Μια νέα συμφωνία - γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ», είναι ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Σε αυτό το πλαίσιο και πάντα βέβαια εντός των τειχών της εξουσίας του κεφαλαίου και της ΕΕ, έκανε λόγο και για επιμέρους δυνητικές διακρατικές συμμαχίες.

«Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε στα μονοπώλια, εντός και εκτός Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της χτεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών. Αναφερόμενος μάλιστα στα «αφηγήματα», όπως τα χαρακτήρισε, σχετικά με τις υποτιθέμενες προθέσεις της κυβέρνησης για σύγκρουση με τους μεγαλοπιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «θα τα αποδομήσουμε, τόσο επειδή είναι εκτός πραγματικότητας, όσο και επειδή δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου»...

Αναφερόμενος στην ατζέντα των επαφών του το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών και των «συμμαχιών» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου κατά την «επόμενη μέρα», ο νέος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι:

-- Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, έρχεται αύριο για συνεννοήσεις στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, στόχος είναι να «βάλουμε τις βάσεις για να αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης στην Ευρώπη»...

-- Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, επισκέπτεται την Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η ατζέντα των συνεννοήσεων περιλαμβάνει και το «μεγάλο πρόβλημα επενδυτικού ελλείμματος που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη στο σύνολό της». Εν προκειμένω, οι «αγωνίες» μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και κυβερνήσεων της ΕΕ σχετίζονται με το βαθμό της αποτελεσματικότητας των «επενδυτικών πακέτων» (Γιούνκερ κ.ά.) που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, προκειμένου να τονωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. «Κλείνοντας το μάτι» στα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου (ΣΕΒ κ.ά.), ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κοινές ανησυχίες με τη Γαλλία για το αν θα είναι αποτελεσματικές αυτές οι κινήσεις» και αναφέρθηκε στις «προτάσεις μας για ένα πανευρωπαϊκό Νew Deal, το οποίο θα οδηγήσει την Ευρώπη στην επανεκκίνηση».

-- Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Παντοάν, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά ανάλογων επαφών, με στόχο το κλείδωμα της νέας συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συναποτελούν την τρόικα.

Τέλος, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αβεβαιότητες, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια»...

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Γκ. Χαρδούβελης, τόνισε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι «αρκετά έντονες» και πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο». Σε αυτό το πλαίσιο, «πρότεινε» να δοθεί και νέα παράταση στο τρέχον μνημόνιο, συμβάλλοντας, από την πλευρά του, στην πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη «νέα συμφωνία - γέφυρα» με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο Γκ. Χαρδούβελης «αποκάλυψε» πως εάν υπήρχε δυνατότητα αποτελεσματικής εξόδου στις αγορές, θα αποπληρωνόταν το σύνολο των δανείων προς το ΔΝΤ, «θα τους λέγαμε πάρε τα λεφτά σου και φύγε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ