ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Στο επίκεντρο η ανάγκη της συντονισμένης αντιΝΑΤΟικής δράσης

Αλέκα Παπαρήγα: Να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας διεθνείς συνεργασίες 

Η ανάγκη συντονισμένης δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χτες στο Βελιγράδι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, με στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Σήμερα το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σλ. Μιλόσεβιτς, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τον Μ. Μιλουντίνοβιτς, στέλεχος του ίδιου κόμματος και μέχρι χτες πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέπτεται τη Γιουγκοσλαβία συμμετέχουν ακόμα ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Χαβατζάς, στέλεχος του Κόμματος. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και στο πλαίσιό της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που είναι προσκεκλημένη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με τα στελέχη του κόμματος αυτού θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιοχές που τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στη χώρα αυτή.

Η Αλέκα Παπαρήγα αφίχθηκε χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και το απόγευμα επισκέφθηκε τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Αρχικά με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και στη συνέχεια με το γενικό γραμματέα του ίδιου κόμματος Ζόραν Αντζέλκοβιτς.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δέχτηκε τις ευχαριστίες των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας για τη συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη του κινήματος του ελληνικού λαού κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε: «Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται», ενώ με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνθηκε ότι χάρη στη δράση του ΚΚΕ ολόκληρος ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον πόλεμο.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις επιπτώσεις από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με όπλα, όπως αυτά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, επιπτώσεις που -όπως τονίστηκε- αφορούν όλα τα Βαλκάνια και θα βασανίζουν τους λαούς της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια.

Μέτωπο βαλκανικό κατά του ΝΑΤΟ

Μετά το πέρας των συναντήσεων της πρώτης μέρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρώτο απόγευμα της παραμονής μας εδώ ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που ήταν και υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και με το γραμματέα του Κόμματος που ήταν επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής στο Κόσσοβο.

Αυτή η πρώτη συνάντηση είναι γεμάτη από εντυπώσεις, στοιχεία και εκτιμήσεις, χρήσιμα πράγματα και ορισμένα αρκετά καινούρια. Αυτό όμως που μπορώ να πω ότι καταλήξαμε είναι ότι τα δυο κόμματα μπορούν να συσφίξουν ακόμα παραπέρα τις σχέσεις τους και κυρίως να πάρουν πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες από κοινού και βεβαίως και με άλλες πολιτικές δυνάμεις πέρα από κομμουνιστικά κόμματα, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, για την πιο συντονισμένη δράση στα Βαλκάνια.

Εκτιμούν ότι η συγκρότηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο στηρίζουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας διεθνείς πρωτοβουλίες, που όχι απλώς θα θυμίζουν το πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θυμίζοντας το πρόβλημα αυτό θα δημιουργούμε προϋποθέσεις αντίστασης και επίθεσης, γιατί είναι κοινή εκτίμηση ότι η διανομή στα Βαλκάνια δεν τελείωσε, συνεχίζεται.

Κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας και τις οποίες χρειάζεται να τις επεξεργαστούμε παραπέρα. Εχουν πολύ μεγάλη σημασία οι εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Δικαστήριο της Χάγης για τη δίκη Μιλόσεβιτς. Εμείς έχουμε ήδη πάρει θέση σ' αυτό: Πραγματικά το δικαστήριο αυτό είναι ένα δικαστήριο του ΝΑΤΟ. Οι καταγγελίες που απαγγέλλονται είναι καταγγελίες που διαμορφώθηκαν το Μάη του 1999, δηλαδή ενώ γινόταν ο πόλεμος. Αρα δεν είναι καταγγελίες εν ψυχρώ, ψύχραιμες, με κάποια στοιχεία.

Νομίζουμε ότι είναι σωστό το αίτημα πως αυτό το δικαστήριο πρέπει να διαλυθεί. Δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος. Είναι ένας ΝΑΤΟικός αντιπρόσωπος, ένας ΝΑΤΟικός μηχανισμός που έρχεται να συμπληρώσει τη δύναμη της στρατιωτικής επέμβασης και των όπλων.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία με το Κόσσοβο θα έχουν συνέχεια, θα οξυνθούν και όντως πρέπει να διατηρήσουμε όλοι μας την αλληλεγγύη και την ανησυχία μας, γιατί γίνεται προσπάθεια να διαλυθεί παραπέρα η Γιουγκοσλαβία. Ούτε καν σαν χαλαρή ομοσπονδία, κυρίως εξωβαλκανικές δυνάμεις δεν τη θέλουν.

Αρα κρίκος για την ειρήνη είναι η Γιουγκοσλαβία στα Βαλκάνια, που σημαίνει μέτωπο βαλκανικό κατά του ΝΑΤΟ, κατά των επεμβάσεων, κατά των ξένων δυνάμεων και ο κάθε λαός να αποφασίζει επιτέλους τι θέλει και να πάρει την ευθύνη του, χωρίς όμως να έχει το πιστόλι στον κρόταφο και τις πολυεθνικές δυνάμεις στην περιοχή».

Ο πόλεμος συνεχίζεται και δεν μπορεί παρά να είναι εγκληματικός!

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  κατά την αναχώρησή  της για τη  Γιουγκοσλαβία

Αναχώρησε χτες το πρωί για τη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου και θα παραμείνει έως τις 28 Γενάρη.

Κατά την αναχώρηση από το Ανατολικό Αεροδρόμιο η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε αναφορικά με την επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία:

«Αποφασίσαμε να γίνει αυτό το ταξίδι της αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας σαν ένδειξη χρέους για διεθνή αλληλεγγύη σε ένα λαό, σε μια περιοχή, η οποία υπέστη τα δεινά ενός βάρβαρου πολέμου από 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, πολλές απ' αυτές και μέλη της ΕΕ. Θα επισκεφτούμε επίσης και τους Ελληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια, να βρεθούμε κοντά τους και να στηρίξουμε και εκεί το αίτημά τους να γυρίσουν στην Ελλάδα. Από το Βελιγράδι, το Νόβισαντ και τις άλλες πόλεις θα βρεθούμε νοερά και με τους Ελληνες στρατιώτες και τους μόνιμους. Ομως αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι: Ζητήστε να γυρίσετε στην Ελλάδα. Γυρίστε στην Ελλάδα. Αυτό είναι χρέος και απέναντι στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στη δική σας φυσική, σωματική και ψυχική υγεία».

«Το ταξίδι μας - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - όμως δεν είναι απλώς ένα ταξίδι αλληλεγγύης. Θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις με όσο γίνεται περισσότερους εκπροσώπους - ας το πω έτσι - της γιουγκοσλαβικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Γιουγκοσλαβία. Για μας ο πόλεμος συνεχίζεται με άλλα μέσα. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι - και πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο εμείς - για το γεγονός ότι δεν έχει τελειώσει από την πλευρά του ΝΑΤΟ και ηγετικών χωρών της ΕΕ η πορεία ολοκληρωτικής, πλήρους διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πλευρικά δίνονται πάρα πολλά χτυπήματα. Απ' το Μαυροβούνιο, απ' τη Βοϊβοντίνα και σ' αυτά τα χτυπήματα δεν πρωτοστατούν μόνο τοπικοί παράγοντες, πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ο λεγόμενος περίφημος δυτικός πολιτισμένος κόσμος, ο οποίος από τη μια μεριά προσπαθεί με καταναγκαστικά μέσα να συνενώνει χώρες σε διάφορες συμμαχίες, αλλά και απ' την άλλη ενδιαφέρεται να διασπώνται κράτη σε όσο γίνεται μικρότερα μερίδια - να το πω έτσι - ούτως ώστε ο έλεγχος των αγορών να είναι πιο εύκολος.

Αναμφισβήτητα το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου, του πλουτωνίου θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ομως να το πούμε για άλλη μια φορά: Το θέμα "ουράνιο", "πλουτώνιο" ταυτίζεται με το θέμα του πολέμου. Δεν υπάρχει υγιεινός πόλεμος. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και απ' τα άστρα που λέμε και απ' τη γη ο πόλεμος είναι εγκληματικός, όταν πρόκειται για διανομή των αγορών και τον έλεγχο των λαών και επομένως θα χρησιμοποιούνται όλα τα πιο σύγχρονα και εγκληματικά όπλα».

Βαλκάνια χωρίς ξένους στρατούς και μεγάλες δυνάμεις

Δήλωση του Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας 

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς
Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς, τόνισε:

«Η συνεργασία μας με το ΚΚΕ είναι μέρος της συνεργασίας με τον ελληνικό λαό και τα δύο κόμματά μας αγωνίζονται υπέρ της συνεργασίας και της ανεξαρτησίας των Βαλκανίων. Μαζί καταδικάζουμε την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή δεν ήταν επίθεση μόνο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά επίθεση εναντίον όλων των λαών της Βαλκανικής. Το ΝΑΤΟ δε φέρνει τίποτα καλό στα Βαλκάνια, αλλά μόνο καταστροφή. Δε φέρνει καλό σε κανένα λαό, ούτε στον ελληνικό, ούτε στο γιουγκοσλαβικό. Είναι ο οργανισμός αυτός που καταπατά όλους τους διεθνείς νόμους, τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να λέει ότι αγωνίζεται, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Οι λαοί μας έχουν αποφασίσει ότι για τη συνεργασία και τις καλές σχέσεις μεταξύ τους αρμόδιοι είναι μόνο οι ίδιοι. Οι δικοί μας λαοί ως παλιοί λαοί της Ευρώπης είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν μια υπόσταση στην Ευρώπη. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να δουλέψουν οι λαοί της και όχι το ΝΑΤΟ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, τη συνέχιση των μεταξύ μας επαφών και τη συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματά μας κι αυτό θα είναι ένα μέρος της συνεργασίας των λαών μας.

Καταδικάζουμε τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου κι όλων των υπόλοιπων απαγορευμένων όπλων που έχουν ριχθεί στα Βαλκάνια με καταστροφικές επιπτώσεις σε όλους τους λαούς της περιοχής. Καταδικάζουμε τη χρήση αυτών των όπλων και ζητάμε την κατάργησή τους και η χρήση των οποιοδήποτε όπλων να υπόκειται σε διεθνείς νόμους. Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να θέσει υπό διεθνή έλεγχο την παραγωγή και τη διάθεση αυτών των όπλων.

Ευχόμαστε επιτυχίες στον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την καλή συνεργασία των βαλκανικών λαών. Θέλουμε τα Βαλκάνια χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς τις μεγάλες δυνάμεις που προσπαθούν να τα διαφεντέψουν».

ΖΟΡΑΝ ΑΝΤΖΕΛΚΟΒΙΤΣ
Εγκάρδιες ευχαριστίες για την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς, ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς, ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας
Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να πραγματοποιήσω ανταλλαγή απόψεων με τους φιλοξενούμενους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Οπως ήδη γνωρίζετε, εμείς έχουμε μια συνεχή συνεργασία κι αυτό αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας, η οποία ήδη υπάρχει προ πολλού.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν φυσικά η επίκαιρη κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία σήμερα, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι βομβαρδισμοί κατά της χώρας μας, οι οποίοι προηγήθηκαν και πολλά άλλα επίκαιρα θέματα.

Επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας να εκφράσουμε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους φιλοξενούμενούς μας για την αμέριστη υποστήριξη κι αλληλεγγύη, την οποία έδειξαν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός προς τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και των φρικιαστικών επιπτώσεων οι οποίες επακολούθησαν και θα επακολουθήσουν. Οπως ήδη γνωρίζετε, οι βομβαρδισμοί άφησαν σοβαρές επιπτώσεις, οι οποίες εκδηλώνονται όχι μόνο σήμερα κι όχι μόνο στο χώρο μας, αλλά και σε έναν ευρύτερο χώρο. Επιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο διαρκεί και ενεργεί και θα ενεργεί για εκατοντάδες ακόμα χρόνια.

Φυσικά ένα από τα θέματα της συζήτησης αποτέλεσε και η πλούσια πείρα αντιπολίτευσης την οποία έχει το ΚΚΕ, δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και Σερβίας είναι σήμερα αντιπολίτευση και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ακούσουμε τις εμπειρίες του ΚΚΕ. Νομίζουμε ότι το κόμμα μας είναι αρκετά ισχυρό και δεδομένου ότι είναι το ισχυρότερο της αντιπολίτευσης, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια καλή θέση, σε έναν καλό δρόμο ώστε να ασκήσουμε μια θετική πολιτική αντιπολίτευσης κατά την επερχόμενη περίοδο προς όφελος του λαού της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας του κόμματός μας όχι μόνο με το ΚΚΕ, αλλά και γενικότερα με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας σας στο μέλλον».

Ζ. ΡΑΛΣΤΟΝ
Γνώριζαν και συμφωνούσαν

Ολοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ γνώριζαν τι πυρομαχικά χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και κανένας δε διαφώνησε, είπε, χτες στην Αθήνα, ο  ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ενημερωμένοι και σύμφωνοι για τη χρησιμοποίηση των πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο ήταν οι σύμμαχοι των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ζόζεφ Ράλστον, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Συμμαχίας στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πτέραρχος, βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, βρέθηκε χτες στην Αθήνα, συναντήθηκε με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ νωρίς χτες το πρωί, προσπάθησε να «περάσει» την αμερικανική γραμμή για το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «ο κ. Ράλστον έδωσε τη διαβεβαίωση για απόλυτη διαφάνεια στο θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και για πλήρη ενημέρωση όλων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για βλήμα μικρού μεγέθους, το οποίο χρησιμοποιείται για διάτρηση τεθωρακισμένων οχημάτων». Ο κ. Ράλστον πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει πλάνο να χρησιμοποιεί απεμπλουτισμένο ουράνιο», τονίζοντας, ωστόσο, ότι έχει την ευθύνη για την προστασία στρατιωτών από 39 έθνη. «Στο πλαίσιο αυτό, εάν υποθέσουμε ότι πρόκειται να κινδυνεύσουν στρατιώτες ή πολίτες από τεθωρακισμένα, εγώ θα ήμουν ανεύθυνος, εάν δε χρησιμοποιούσα τα βλήματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός διοικητής.

Εκτός από το θέμα του ουρανίου, στην ατζέντα της συζήτησης Παπανδρέου - Ράλστον, βρέθηκαν τέσσερα ακόμη θέματα: Η πολιτική κατάσταση στο Κόσσοβο και τη Νότια Σερβία, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ και οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Ζ. Ράλστον συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ νωρίς το πρωί στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα συναντήθηκε με δημοσιογράφους. Εκεί ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι σύμμαχοι γνώριζαν το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις στο Κόσσοβο. Ο Ράλστον υποστήριξε επίσης ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι αδικαιολόγητος, γιατί στις 120 περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν τέτοια βλήματα δεν έχει μετρηθεί αύξηση της ραδιενέργειας. Μάλιστα, ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός προσπάθησε να κάνει... χιούμορ, λέγοντας ότι «τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Κόσσοβο περιέχουν τόσο ουράνιο όσο η μισή του πένα γραψίματος»!

Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός παραδέχτηκε ότι κατά την εγκατάσταση των αμερικανικών και των υπόλοιπων συμμαχικών δυνάμεων στο Κόσσοβο είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και είχαν δοθεί οδηγίες ώστε το προσωπικό να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς στρατιωτικό υλικό.

Με το ... κάπνισμα τα 'βαλε χτες και ο «Δημόκριτος»!

Περισσότερα ήταν τα ερωτηματικά που προκάλεσε, απ' όσες οι διευκρινίσεις που επιχείρησε χθες να δώσει η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σχετικά με «τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα από τις μετρήσεις της ραδιενέργειας στο περιβάλλον, που έχουν προκύψει από τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία».

Κι αυτό γιατί, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ του «Δημόκριτος», όσο και οι δύο διευθυντές έρευνας του Κέντρου υποστήριξαν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πως οι επιπτώσεις απ' τη ρίψη βομβών ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία «έχουν τοπικό χαρακτήρα και αφορούν ελάχιστο τμήμα του εδάφους της γειτονικής μας χώρας» (του Κοσσόβου συμπεριλαμβανομένου). Ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Ιθακήσιος, απ' την αρχή κιόλας της συνέντευξης, έβαλλε κατά των ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν το θέμα με τέτοιον τρόπο, ώστε «να νομίζουμε, το λιγότερο, πως στη Γιουγκοσλαβία είναι σήμερα όλοι ετοιμοθάνατοι και στην Ελλάδα εν δυνάμει καρκινοπαθείς». Μάλιστα, ο διευθυντής ερευνών Ελ. Σιδέρης, ξεπερνώντας «εαυτόν», είπε χαρακτηριστικά: «Ενας που καπνίζει 20 τσιγάρα κάθε μέρα λαμβάνει ποσότητα πλουτωνίου 210, πέντε φορές περισσότερη απ' αυτήν που πήρε ο πληθυσμός της Ελλάδας απ' το Τσέρνομπιλ»! Μ' αυτά και μ' αυτά, αναπόφευκτο ήταν το σχόλιο συναδέλφου: «Δηλαδή, μας λέτε πως εάν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τον γιουγκοσλαβικό λαό με ...σέρτικα τσιγάρα, θα ήταν πιο αποτελεσματικό»...

Εν ολίγοις, η διοίκηση του Κέντρου «Δημόκριτος» μόχθησε κυριολεκτικά χθες - αφού οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν κάτι παραπάνω από πιεστικές - να πείσει πως με βάση τις μέχρι σήμερα μετρήσεις, που έγιναν στα εργαστήριά του, «δεν υφίσταται θέμα ραδιενεργού ρύπανσης του ελλαδικού χώρου με ουράνιο, που προήλθε από τη χρήση βλημάτων εξασθενημένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία». Επίσης, αναφέρθηκε πως στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος (ΕΡΠ), «με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας», διεξάγεται συστηματικός έλεγχος των τροφίμων που εισάγονται από τη Γιουγκοσλαβία και γειτονικές της χώρες. «Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι από τις έως τώρα αναλύσεις δε διαπιστώνεται οποιοδήποτε πρόβλημα ραδιενέργειας στα τρόφιμα αυτά (κυρίως λαχανικά και όσπρια)», ήταν η «διαβεβαίωση» του διευθυντή έρευνας του Κέντρου, Παν. Κρητίδη. Μόνο που «ξέχασε» να πει πως η εντολή να εξεταστούν δείγματα από τα τρόφιμα που μπαίνουν στη χώρα μας, δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας μόλις στις 17 Γενάρη του 2001 (ούτε δέκα μέρες δηλαδή) και πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2000 καταναλώθηκαν στη χώρα μας 5 τόνοι τροφίμων απ' αυτές τις χώρες, που δεν είχαν ελεγχθεί. Ο,τι φάγαμε, φάγαμε δηλαδή...

Πάντως, ο καθησυχασμός της διοίκησης του Κέντρου συνεχίστηκε με φράσεις, όπως: ««Η διεισδυτικότητα του ουρανίου στο ανθρώπινο σώμα είναι απειροελάχιστη», «όλες οι μετρήσεις λένε πως δεν έχουμε μετρήσιμη ραδιενέργεια που να προκαλεί φόβο ή ανησυχία», «το 95% του ουρανίου φεύγει απ' το ανθρώπινο σώμα μέσω πεπτικού συστήματος» ή πως «οι επιπτώσεις απ' τους βομβαρδισμούς θα φανούν πολύ αργότερα και μόλις σε μερικές δεκάδες στρέμματα, στις περιοχές όπου έπεσαν». Μόνο προς το τέλος, ο Δ. Ιθακήσιος είπε πως «είναι απαραίτητο να περισυλλεγούν όλα τα βλήματα ουρανίου που βρίσκονται ακόμα σκόρπια σε περιοχές της Γιουγκοσλαβίας». Μήπως αυτό από μόνο του κάτι λέει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ