ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στήνουν ιδιωτικό «πανεπιστήμιο»

Πριν καλά καλά σβήσει ο απόηχος από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας διατυπωμένα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, σχετικά με τη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια» και ότι δε θα αναγνωριστούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, έγινε η πρώτη κρούση για ίδρυση με τον πιο επίσημο τρόπο, ιδιωτικού «πανεπιστημίου» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για παράρτημα του γερμανικού «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης» που φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία του στην Κέρκυρα στο Δήμο Φαιάκων που δε θα λειτουργεί ως Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών ή ΙΕΚ πράγμα που συμβαίνει σήμερα με διάφορα παραρτήματα «ξένων πανεπιστημίων», αλλά απευθείας ως παράρτημα στη χώρα μας. Μάλιστα η εξαγγελία της ίδρυση θα γίνει σήμερα στο ξενοδοχείο «Corfu Palace» και έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθεί στη θέση «Καστέλο Μιμπέλι» στην περιοχή Δάσια, όπου έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Φαιάκων οικόπεδο και πύργος που έχει αναλάβει «να αναπαλαιώσει» το γερμανικό ίδρυμα.

Σύμφωνα δε με όσα δηλώνει στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του εν λόγω «πανεπιστημίου» κ.Νίκος Μέξης, «το ίδρυμα αυτό είναι αναγνωρισμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία, λειτουργεί επισήμως στο κρατίδιο της Θουριγγίας και τα πτυχία αναγνωρίζονται από το γερμανικό κράτος». Επίσης, σπεύδει να σημειώσει ότι: «η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει κι εκείνη τα πτυχία αυτά, ανεξάρτητα από τον τόπο σπουδών. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνεργασία, με το κράτος ως προς τη νομική μορφή, αλλά δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αρνηθούν να αναγνωρίσουν την πανεπιστημιακή μας υπόσταση».

Αναφορικά με το θέμα αυτό η αντίδραση από κύκλους του υπουργείου Παιδείας είναι ότι θα ακολουθηθεί η πάγια τακτική που ακολουθείται για κάθε αντίστοιχο ίδρυμα και «δε θα αναγνωριστούν ως πανεπιστημιακού επιπέδου οι σπουδές που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας».

Ακριβώς αυτή η διατύπωση είναι και το «φύλλο συκής», που αξιοποιεί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που όλη η πολιτική, που εφαρμόζει και προωθεί - ήδη προετοιμάζει νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και εναρμόνιση με την οδηγία 89/48 της ΕΕ για ενιαίο σύστημα αναγνώρισης διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - βαδίζει στη λογική προσαρμογής με τις αντιδραστικές αλλαγές, που επιβάλλονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς. Επίσης και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος διάταξη στο άρθρο 28 όπου το κοινοτικό δίκαιο θα υπερισχύει του εθνικού, αποδεικνύει ότι ανοίγει ο δρόμος - ανεξάρτητα από σημερινές μεθοδεύσεις και τακτικούς ελιγμούς - για τη σταδιακή αναγνώριση και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.


ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Δασοκτόνα και η νέα τροπολογία

Συναγερμός για το συλλαλητήριο της Δευτέρας  στο Σύνταγμα 

Αν περάσει η τροποποίηση οι οικοπεδοφάγοι θα μπορούν και νόμιμα να πουλούν και να τσιμεντάρουν τα δάση
Αν περάσει η τροποποίηση οι οικοπεδοφάγοι θα μπορούν και νόμιμα να πουλούν και να τσιμεντάρουν τα δάση
Εντείνουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την τελική νίκη. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν στην κυβέρνηση μαζικοί φορείς, οργανώσεις και απλοί εργαζόμενοι, που συσπειρώθηκαν κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος, με αφορμή τη νέα τροπολογία Βενιζέλου, τονίζοντας ότι και η νέα αυτή τροπολογία κινείται στο ίδιο επικίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον πλαίσιο, παρά τις όποιες φαινομενικά θετικές αλλαγές. Η «τρίμπλα» αυτή της κυβέρνησης οφείλεται, δίχως άλλο, στη μεγάλη λαϊκή συσπείρωση που σημειώθηκε εναντίον της δασοκτόνας συμπαιγνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αποσκοπεί στην άμβλυνσητων αντιδράσεων και περάσματος από την «πίσω πόρτα» της δασοκτόνας αναθεώρησης.

Με κείμενο που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι πάνω από 200 συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης τονίζουν ότι «η συνεχώς διογκούμενη αντίθεση προς την απαράδεκτη αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100, ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει χτες (σ.σ. προχτές) νέα πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24».

Στη νέα τροπολογία Βενιζέλου αναφέρεται: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν αυτή είναι αναγκαία για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος». Στην ανακοίνωση των συνεργαζόμενων οργανώσεων τονίζεται ότι στην προτεινόμενη αναθεώρηση αναφέρονται και τα δημόσια και τα ιδιωτικά δάση, ενώ στο ισχύον άρθρο γίνεται αναφορά μόνο σε δημόσια δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ομως το ΣτΕ, ερμηνεύοντας συνδυαστικά τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3 και 4 (τα οποία αφορούν στην προστασία των δασών) έχει αποφανθεί από το 1981 (ΣτΕ 1362/81) και έχει διαμορφώσει πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα η μεταβολή του προορισμού των ιδιωτικών δασών και των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Η αλλαγή της διατύπωσης της εξαιρετικής ρήτρας, χάριν της οποίας επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, γίνεται προκειμένου να ανατραπεί η ισχύουσα νομολογία του ΣτΕ, η οποία έχει ερμηνεύσει αυστηρά την παραπάνω ρήτρα. Επιπλέον, τονίζεται, στο ισχύον άρθρο 24, η μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων επιτρέπεται εάν προέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, πρέπει να υπερτερεί το εκάστοτε δημόσιο συμφέρον από την προστασία των δασών. Στην προτεινόμενη νέα διατύπωση το εκάστοτε σοβαρό συμφέρον, αρκεί να είναι αναγκαίο.

Στη νέα παράγραφο 3 της πρότασης αναφέρεται: «Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ως σκοπό τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης». Σχετικά με αυτήν, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τονίζουν: «Η νέα πρόταση του Ε. Βενιζέλου για την παρ 3 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την παλαιά, η ουσία της όμως παραμένει η ίδια, η παράκαμψη του δικαστικού ελέγχου του ΣτΕ. Οπως ο ίδιος αναφέρει στο σύγγραμμά του "προφανής στόχος της διάταξης (δηλαδή της παραγράφου 3) είναι να οριοθετήσει το δικαστικό έλεγχο συνταγματικότητας που ασκείται ιδίως από το ΣτΕ... Για το λόγο αυτό... οι αντίστοιχες κρίσεις ή ρυθμίσεις του νομοθέτη και της διοίκησης είναι τεχνικές ως προς τη φύση τους. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τον ακυρωτικό έλεγχο της συνταγματικότητας". Οπως σημειώνουν, εάν παρακαμφθεί ο δικαστικός έλεγχος του ΣτΕ, είναι δυνατή η προώθηση έργων ιδιαίτερα βλαπτικών για το περιβάλλον».

Ολοι τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Επειτα από τα παραπάνω, όπως τονίζει η Βέρα Καραγιάννη, διαμερισματική σύμβουλος της Συμπαράταξης για την Αθήνα, «η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους δημότες της Αθήνας, που τόσα χρόνια νιώθουν στο πετσί τους τι θα πει καταστροφή του περιβάλλοντος, να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη μουσική συναυλία της Δευτέρας και στην περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη 31 Γενάρη».

Μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή ο Β. Παπακωνσταντίνου, η Μαρίζα Κωχ, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μελίνα Κανά, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Μαρίνα Σκιαδαρέση, ο Δημήτρης Υφαντής, ο Βαγγέλης Γερμανός, καθώς και τα συγκροτήματα «Active Member», «Magic de Spell», «Οναρ», «Ονειροπαγίδα», «Βαβυλώνα» κ.ά. Ταυτόχρονα το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων στις 10.30 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την Τετάρτη 31 Γενάρη, ημέρα που θα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 στη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κινδυνεύει να απολυθεί λόγω ασθένειας

Οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί του κράτους, που κάθε άλλο παρά στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, επιδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την ακαμψία τους και τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα. Σε μια τέτοια λογική, οι ανθρώπινες ανάγκες προσπερνιούνται ως μη γενόμενες.

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πραγματικότητας είναι το πρόσφατο περιστατικό με μία νέα κοπέλα που υπηρετεί στο σώμα συνοριοφυλάκων και η οποία εδώ και ένα χρόνο πάσχει από σοβαρή ασθένεια (τα στοιχεία τα γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός). Αναγκασμένη να παίρνει αναρρωτικές άδειες, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της, συνάντα τώρα τον κίνδυνο της απόλυσης, γιατί σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να πάρει άλλη αναρρωτική άδεια. Ετσι προκειμένου να μην απολυθεί, ζητά τώρα να γυρίσει στη δουλιά της, κάτι που θα κριθεί από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή. Ομως οι λύσεις που υπάρχουν είναι δύο: Είτε θα αγνοηθεί η ασθένειά της και θα της επιτρέψουν να γυρίσει στη δουλιά, είτε θα την απολύσουν γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η απουσία οποιασδήποτε θεσμικής διαδικασίας που να λαμβάνει υπόψη της τις ανθρώπινες ανάγκες.

Θα μπορούσε να της δοθεί εκ νέου αναρρωτική άδεια - ακόμα και αν δεν τη δικαιούται με βάση το νόμο - χωρίς να κινδυνεύει να απολυθεί και μάλιστα σε μια στιγμή που χρειάζεται οικονομική στήριξη. Αλλωστε το «δε δικαιούται με βάση το νόμο» σε τέτοιες περιπτώσεις δε στέκει ούτε με όρους λογικής, ούτε με όρους ανθρωπισμού.


ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Διεκδικεί χρήματα στο πλευρό των εργαζομένων

Κλειστός θα είναι από σήμερα ο Δήμος Καισαριανής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην προκλητική άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να του καταβάλει χρήματα από τους πόρους που δικαιούται το 2001, ώστε να πληρώσει τα έξοδα κίνησης στους εργαζόμενους, που πραγματοποιούν λευκή απεργία από την Τετάρτη.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί αργά χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται το κλείσιμο του δήμου και την από κοινού διεκδίκηση με τους εργαζόμενους των χρημάτων που απαιτούνται για να πληρωθούν την αναδρομική αύξηση στα έξοδα κίνησης που η κυβέρνηση αποφάσισε. Ηδη από τα τέλη Δεκέμβρη, οπότε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η αναδρομική αύξηση από 25.000 σε 33.000 δραχμές, στα έξοδα κίνησης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, άρχισε να «ενοχλεί» το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία του δήμου να ανταποκριθεί και διεκδικούσε την προκαταβολή μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έτσι κι αλλιώς δικαιούται. Από τότε μέχρι και την τελευταία πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, ο Γ. Κατημερτζής εισέπραττε θετικές υποσχέσεις. Μάλιστα ο Κ. Καϊσερλής ήταν κατηγορηματικά θετικός ότι θα δοθεί στο δήμο η προκαταβολή που ζητά, δηλαδή 200 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, μέχρι και χτες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωνε πως δεν μπορεί να καταβάλει στο δήμο παραπάνω από 100 εκατομμύρια, χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ του 2001.

Εξηγώντας το «γιατί» αυτής της τακτικής, ο Γ. Κατημερτζής τόνισε στο «Ρ»: «Είναι φανερή η προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να μας φέρει σε αδιέξοδο, να δημιουργήσει εμπόδια σε όσους δήμους θέλουν να ασκούν κοινωνική πολιτική». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών, που αποφάσισε αυτή την αύξηση - και καλά έκανε - προχωρά ταυτόχρονα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς πόρους, ενώ έχει καθηλωμένα τα οικονομικά έσοδα που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια συνεχίζει την παρακράτηση των θεσμοθετημένων υπέρ των δήμων πόρων, που αγγίζουν τα 1,7 τρισ. δραχμές.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως το συνολικό ποσό για τα έξοδα κίνησης αντιστοιχεί σε 18 εκατομμύρια δραχμές, ενώ σε 20 εκατομμύρια αντιστοιχεί το συνολικό ποσό του πριμ παραγωγικότητας.


ΟΓΕ
Κόβει την πίτα της

Εκδήλωση για να κόψει την πίτα για το νέο χρόνο, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στις 28 του Γενάρη στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Εκεί, σε μια σεμνή τελετή, θα τιμήσει την Ναταλία Αποστολοπούλου για την αγωνιστική της πορεία και τη συγγραφική της προσφορά. Για τη ζωή και το έργο της θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, Ασπα Μανδηλαρά, ενώ κείμενα από τα έργα της θα διαβάσει η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του. Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από τους συλλόγους μας και τα γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120, τηλέφωνα 3629.460 και 3618.951.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ