ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συναγερμός για το συλλαλητήριο
  •   Θα γίνει την Τρίτη, 30.1.2001, έξω απ' τη Βουλή, ώρα 6 μ.μ. με τη συμμετοχή συνδικάτων και κοινωνικών φορέων
  • Την πρόταση για 24ωρη απεργία θα εισηγηθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Συναγερμός έχει σημάνει για τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις ώστε να εκφραστεί με τον πιο μαζικό και κατηγορηματικό τρόπο η ευρύτερη αντίθεση στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, στη συγκέντρωση της Τρίτης (30.1.2001) έξω απ' τη Βουλή. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι δημόσιες εκδηλώσεις καταδίκης του νομοσχεδίου που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.

Χτες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιείται η υγεία, δημιουργούνται δυο κατηγορίες γιατρών και υποβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος του Συλλόγου. Επίσης πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση της Τρίτης έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έχει αποφασίσει και 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ίδια μέρα. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και Δημοσίου. Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών,Δέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Αντίθετος ο ΠΙΣ στα απογευματινά ιατρεία

Την πρόταση για 24ωρη πανιατρική απεργία τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα εισηγηθεί αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν», ώρα 9 π.μ.

Οπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός, η πρόταση αυτή αποτελεί το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε τα εξής:

  • Η περίφημη υγειονομική μεταρρύθμιση υποβαθμίζει το ρόλο του ΠΙΣ και απομακρύνει το γιατρό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα περιβόητα 16 Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας, τα οποία υποτίθεται ότι έρχονται να καλύψουν την ανάγκη αποκέντρωσης του συστήματος και ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για 9μελή όργανα, απόλυτα διαβλητά και ελεγχόμενα, αφού τα πέντε από τα μέλη τους θα διορίζονται από τον υπουργό.

  • Ο ΠΙΣ, υπογράμμισε ο Μ. Καλοκαιρινός, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία. «Πρόκειται, σημείωσε, για ένα μέτρο που εισάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και διαχωρίζει τους γιατρούς σε α' και β' κατηγορίας, ενώ, από την άλλη, πελατοποιεί τον ασθενή. Η ισότητα και η καθολικότητα που είχε και αυτό το κουτσουρεμένο ΕΣΥ, παύει να υπάρχει. Οποιος μπορεί να πληρώσει θα τυγχάνει της κάλυψης του δημόσιου τομέα υγείας, με ειδικό, μάλιστα, κοστολόγιο. Η διάταξη αυτή στην ουσία θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε χώρους άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής. Από την άλλη, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο εισαγωγής των ασθενών για νοσηλεία. Η μέχρι σήμερα εισαγωγή μέσω των Εξωτερικών Ιατρείων θα καταργηθεί, αφού ο ασθενής θα εξασφαλίζει κρεβάτι από τον ιδιωτικό του γιατρό.
  • Ο ΠΙΣ είναι, επίσης, αντίθετος με τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) καθώς αποτελεί μηχανισμό συμπίεσης των δαπανών υγείας αφού θα ζητά φτηνές υπηρεσίες υγείας.

Χιλιάδες γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων μένουν μετέωροι ενώ συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς με τις εξευτελιστικές τιμές των ιατρικών πράξεων για μια δεκαετία.

Τέλος, απαράδεκτο χαρακτήρισε ο ΠΙΣ το γεγονός ότι οι 7.000 γιατροί του ΙΚΑ - «διαφορετικών ταχυτήτων» - εξακολουθούν να απασχολούνται σε άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Η ΟΓΕ

«Οι γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες από τα άλλα τμήματα του πληθυσμού, γιατί φέρνουμε σε πέρας τη διαδικασία της αναπαραγωγής», επισημαίνει η ΟΓΕ και τονίζει: «Η μητρότητα δεν είναι οικογενειακή υπόθεση των γυναικών, δεν είναι εμπορεύσιμη, δεν μπορεί να μπει στους νόμους της αγοράς. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας γιατί αφορά τους αυριανούς πολίτες».

Οπως τονίζει η ΟΓΕ, είναι τέτοιες οι ανάγκες των γυναικών που μπορεί να τις καλύψει μόνο ένας δημόσιος τομέας υγείας, ο οποίος θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της υγειονομικής περίθαλψης, με ιδιαίτερη φροντίδα στην πρόληψη, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανθυγιεινό «ναι» επί της αρχής
  • Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις ευχές του Κ. Μητσοτάκη
  • Ορ. Κολοζώφ: Διευκολύνεται η διείσδυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας

Με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ευχές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου. Από την πλευρά του το ΚΚΕ, διά στόματος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Ορέστη Κολοζώφ, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του, κάνοντας λόγο για παράδοση του τομέα της Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Τρίτη κατά άρθρο.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας ασφαλώς είναι ενταγμένος στη γενική κυβερνητική πολιτική», επισήμανε παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι παρά η εξειδίκευση αυτής της πολιτικής στον τομέα της Υγείας». Επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κοινωνικές δράσεις εμπορευματοποιούνται και παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα. Ο τομέας των υπηρεσιών υγείας γίνεται ιδιαίτερα κερδοφόρος», προσθέτοντας πως «ο προσανατολισμός που υπάρχει σήμερα είναι μέτρα που θα διευκολύνουν τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας πιστεύουμε ότι πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως «το σχέδιο νόμου που εξετάζουμε σήμερα κάθε άλλο παρά ασχολείται με τη βελτίωση του ΕΣΥ. Θα ήταν καλύτερα να πούμε πως πρόκειται για ουσιαστικές αλλαγές, που στόχο έχουν την εναρμόνιση της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΕΣΥ στο πνεύμα και την οργάνωση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στην περιφέρεια, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής δομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκολύνοντας την εισαγωγή του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του ΕΣΥ μέσω των ανωνύμων εταιριών που προβλέπονται σε αυτό το νόμο. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για μια ασφυκτικά συγκεντρωτική δομή, με κέντρο την περιφέρεια, ενώ παράλληλα αφαιρούνται από τις νοσοκομειακές μονάδες ακόμα και εκείνες οι ισχνές δυνατότητες αυτονομίας που με το ισχύον σύστημα υπήρχαν».

Αναφερόμενος στη συνολική λογική της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η υγεία του πολίτη έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά από τη δημιουργία κερδών και την αύξηση αυτών. Η γενική αντίληψη είναι ότι τα νοσοκομεία και γενικότερα η ιατρική περίθαλψη δεν πρέπει πια να απασχολούν το κράτος». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το αγαθό της υγείας «πρέπει να το γεύονται όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην κοινωνία μας, ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι δυνατότητές τους. Για την κατάκτηση αυτού του δικαιώματος, θα χρειαστεί να γίνουν κατά τη γνώμη μας μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες, που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός πραγματικού εθνικού συστήματος υγείας, που οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται δωρεάν για όλους: Ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, εργαζόμενους και ανέργους, ντόπιους και ξένους εργαζόμενους».

Ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος κατέθεσε τη γνωστή ως σήμερα κυβερνητική επιχειρηματολογία, λέγοντας ότι «όπως όλα τα συστήματα έτσι και το σύστημα Υγείας κάθε χώρας δεν μπορεί να θεωρείται ούτε στατικό, ούτε δεδομένο,, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ούτως ή άλλως ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, που στην εποχή μας η διάσταση του χρόνου μεταβολής και προσαρμογής έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι παλιότερα». Εκανε λόγο για νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και αναβάθμισής του. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Αλέκος Παπαδόπουλος θέλησε να δώσει στο νομοσχέδιο «ρηξικέλευθη διάσταση», σημειώνοντας ότι βάλλει εναντίον παγιωμένων συμφερόντων στο χώρο της Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, με πλήρη πεποίθηση ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχει βεβαίως τις δυσκολίες της. Και έχει δυσκολίες που έχουν να κάνουν με γενικότερα ακόμα ζητήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας, πολλών παγιωμένων τακτικών, νοοτροπιών, που είναι εμπεδωμένες και δεν αλλάζουν ούτε με νόμους ούτε με προεδρικά διατάγματα».

Ιδιαίτερη πάντως εντύπωση προκάλεσε χτες η τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε στην ομιλία του πως το νομοσχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση με τη χαρακτηριστική φράση ότι «ο κύριος υπουργός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας πως «δε φτάνει μόνο οι γενικές γραμμές να είναι σωστές. Το πρόβλημα είναι και στην εφαρμογή του να φέρει αποτελέσματα», κάνοντας επίσης λόγο για υπουργό που «ανέλαβε το ηρωικό έργο να διορθώσει ένα χαλασμένο σύστημα»!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΊΑΣ
Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι

Εχουν αποφασίσει 24ωρη  απεργία την Τρίτη 30-1-2001 και συγκέντρωση για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού 

Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 30-1-2001, μέρα της απεργίας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποιούν οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ικαρίας, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στα μέτρα διάλυσης της δημόσιας υγείας που προωθεί η κυβέρνηση.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Ικαρίας, αλλά και γενικότερα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, εκφράζουν σε ανοιχτή επιστολή τους νησιωτικές παροικιακές οργανώσεις της Αθήνας.

Οι οργανώσεις, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πλήθος υπογραφών, εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα τον εργαζομένων στο χώρο της υγείας για:

  • Αναβάθμιση και επέκταση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση για όλο το λαό, τους μετανάστες, τους ανασφάλιστους και κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα.
  • Αμεση κάλυψη με προσλήψεις των περίπου 24.000 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, διοικητικού, ιατρικού προσωπικού.
  • Ενάντια στη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία, που χτυπάνε άμεσα το εισόδημα του εργαζόμενου.
  • Ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης για σταδιακή διάλυση - ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στο χώρο της υγείας.
  • Ενάντια στις τραγικές ελλείψεις που εμφανίζονται στην περιφέρεια και ειδικότερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (μαζί με την Ηπειρο, οι δυο πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης), που η πρόσφατη πτώση του ελικοπτέρου ήρθε να αποδείξει για άλλη μια φορά.

Καταλήγοντας οι οργανώσεις καλούν κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, κάθε συνδικάτο, μαζικό φορέα, κοινωνική, πολιτική ή άλλου είδους οργάνωση να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με κάθε δυνατό τρόπο «για την υπεράσπιση του μεγάλου αγαθού και κοινωνικού δικαιώματος της υγείας».

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Φιέστες για τη... συρρίκνωση

Την εικόνα των ελλείψεων, της εγκατάλειψης, της συρρίκνωσης που επικρατεί στο Ασκληπιείο της Βούλας, με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά και του υπουργείου Υγείας και με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά χιλιάδες χρήστες των υπηρεσιών υγείας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου επιχείρησε να αναστρέψει η πρόεδρός του Γιούλα Πουλοπούλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αφορμή για την επίδειξη ενός έργου που οδήγησε στη συρρίκνωση του νοσοκομείου των 720 κλινών - το οποίο λειτουργεί πλέον με 385 κλίνες - έδωσε η φιέστα που ετοιμάζεται στο νοσοκομείο, καθώς τη Δευτέρα 29-1-2001 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος θα εγκαινιάσει κάποια ανακαινισμένα κτίρια, αλλά και τα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Πρόκειται για το κτίριο «Ειρήνη», δυναμικότητας 100 κλινών, η ανακαίνιση του οποίου ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και στοίχισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, αλλά και τα κατ' ευφημισμόν «νέα χειρουργεία» τα οποία μπαίνουν σε λειτουργία μετά από έξι χρόνια και στοίχισαν 2 δισ. δραχμές και εγκαινιάζονται για δεύτερη φορά - είχαν εγκαινιαστεί από τον τότε υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα στις 22-4-1999.

Η ωραιοποιημένη εικόνα του Ασκληπιείου, που προσπάθησε να παρουσιάσει η πρόεδρος του νοσοκομείου, μετά τις παρεμβάσεις - λίφτινγκ που έγιναν, ανατρέπεται όμως από την ίδια την πραγματικότητα. Από την άναρχη κατασκευή διάσπαρτων στο χώρο κτιρίων, κάποια απ' τα οποία είναι κτισμένα πριν το 1930 και που από την ανύπαρκτη συντήρηση τόσων χρόνων βγαίνουν το ένα μετά το άλλο εκτός λειτουργίας. Πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβρη του 2000, η Πολεοδομία έκρινε ακατάλληλα τα περισσότερα ισόγεια κτίρια του νοσοκομείου (Ρίπειο, Ρακτιβάνειο, Αικατερίνης, Σταθάτειο) τα οποία βγήκαν εκτός λειτουργίας. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο του 2000, η πτώση τμήματος της οροφής του Ρίπειου στο κεφάλι εγχειρημένου ασθενή!

Παρ' όλα αυτά πάντως, με ιδιαίτερη περηφάνια η Γ. Πουλοπούλου μίλησε για μια απόλυτα σύγχρονη μονάδα, η οποία μάλιστα... θα ενταχθεί στο πλέγμα των νοσοκομείων που θα εξυπηρετήσουν τις ιατρικές ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ