ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που έβαλλε εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, και το ΚΚΕ η μονή φωνή που τάχθηκε κατά των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΟ για το θέμα του χρηματιστηρίου, χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησης της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συζήτηση της πρότασης θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο οπότε τα μεσάνυχτα θα γίνει η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την αποδοχή η όχι της πρότασης. Εξαιτίας αυτής της διαδικασίας έχουν ανασταλεί όλες οι άλλες εργασίες της Βουλής και έτσι σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που οδήγησαν στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων εταιριών τις καταθέσεις των μικροεπενδυτών, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Καταδίκασε όμως παράλληλα και την πολιτική στήριξη που παρείχε σε αυτή την πορεία η ΝΔ, ενώ σήμερα επιδιώκει να οδηγήσει τους επενδυτές σε νέες παγίδες, μιλώντας για την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του χρηματιστηρίου.

Τη θέση του ΚΚΕ, άλλωστε επιβεβαίωσαν χτες οι τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ που χαρακτήρισαν το ΧΑΑ «εργαλείο ανάπτυξης», ζητώντας άμεσα την αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, παίζοντας το παιγνίδι των εντυπώσεων επέρριψε στην ομιλία του ευθύνες στη ΝΔ για δημιουργία αναταραχής στη χρηματαγορά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ευθύνες έχουν όσοι στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική!
  • Στις μεγάλες εταιρίες τα χρήματα των επενδυτών, με ευθύνη και παρότρυνση της κυβέρνησης
  • Στήριξε τη βίαιη ανακατανομή εισοδήματος η Νέα Δημοκρατία. Ζητούσε μέχρι και τη δανειοδότηση από τις τράπεζες για τον τζόγο της Σοφοκλέους

«Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που είναι ο εκφραστής της οικονομικής πολιτικής της για την πορεία του Χρηματιστηρίου», επισήμανε με την έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας «καταλογίζουμε ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν την ίδια οικονομική πολιτική και βλέπουν το χρηματιστήριο σα θεσμό που συμφέρει τους εργαζόμενους αρκεί να μπουν κανόνες στη λειτουργία του».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα επισήμανε ότι «χιλιάδες καταθέτες μικροεπενδυτές» οδηγήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου σε «τεράστια οικονομική καταστροφή» όμως «αυτό που δε λέγεται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, είναι το ποιοι κέρδισαν». «Αυτοί που κερδίζουν έχουν όνομα», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως «δεν είναι μόνο οι κερδοσκόποι του Χρηματιστηρίου, αλλά μια σειρά μεγάλοι επιχειρηματίες που αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο με πλασματική τιμή των μετοχών τους», προσθέτοντας πως «έγινε μια τεράστια συγκέντρωση κεφαλαίου» και ταυτόχρονα «μια μεγάλη και βίαιη ανακατανομή σε βάρος των φτωχότερων».

Σχολιάζοντας όμως την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσε την πρόταση μομφής, επισήμανε ότι «δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση όταν η ΝΔ θεωρεί ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας πολύ καλός θεσμός που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η λογική του νεοφιλελευθερισμού». «Εμείς έχουμε τη δική μας άποψη», σημείωσε αναφερόμενος στη ρήση του Καρλ Μαρξ: «Το Χρηματιστήριο είναι το πορνείο του καπιταλισμού»!

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «υπάρχουν ειδικές ευθύνες της κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι σε συνθήκες μεταστροφής επενδύσεων από τις καταθέσεις του ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο «κερδοσκόπησαν πολιτικά οι κυβερνώντες» κατ' αρχήν αναγορεύοντας την πορεία της Σοφοκλέους σε καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας, και «ενθαρρύνοντας το να παίξει όλος ο κόσμος στο Χρηματιστήριο». Πρόσθεσε όμως ότι για την περίοδο εκείνη υπάρχουν «ευθύνες και στη ΝΔ», αφού δεν αντιτάχθηκε στη λογική αυτή δίνοντας «προσοχή σε επιμέρους προβλήματα», υπενθυμίζοντας πως «η ΝΔ είχε κάνει και πρόταση να υπάρχει δανειοδότηση από τράπεζες σε αυτούς που θέλουν να παίξουν στο Χρηματιστήριο»!

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με το ότι εάν λειτουργούσε η διοίκηση και οι θεσμοί του ΧΑΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Επισήμανε κατ' αρχήν ότι «είμαστε υπέρ της οποίας διαφάνειας», σημειώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει καλό και κακό Χρηματιστήριο, αφού «κερδίζουν οι κατ' επάγγελμα τζογαδόροι». Μάλιστα, σημείωσε ότι σε συνθήκες στροφής των επενδυτών στο ΧΑΑ «ακόμα και χωρίς παροτρύνσεις πάλι κάποιοι θα χάνανε και κάποιοι θα κερδίζανε». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους» και «να δουν συνολικά τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα των επιχειρήσεων και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη επενδυτών, που συνίστανται όπως είπε στο «να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές». «Αυτό σημαίνει - τόνισε - επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Να μειωθούν οι φόροι του μεγάλου κεφαλαίου, να αφαιρεθούν κατακτήσεις κοινωνικές, πιο σκληρό ασφαλιστικό». «Είμαστε ήδη σε μια τέτοια πορεία» είπε «και η ΝΔ λέει να προχωρήσετε», προσθέτοντας ότι με την παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση αυτής της πορείας.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - Δ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
OXI στον Παπαντωνίου... ΝΑΙ στην πολιτική του!

Παραίτηση Παπαντωνίου και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την πτώση στη Σοφοκλέους, ζήτησαν οι εισηγητές της ΝΔ

Την άμεση παραίτηση όλων των υπευθύνων και «να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που κατέστησαν αναξιόπιστο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών» ζήτησε στην παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας», σχολιάζοντας την πορεία της Σοφοκλέους. Στην τοποθέτησή του εστίασε την κριτική του στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας του χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα εξυγιάνει την οικονομία της χώρας. Δεν παρέλειψε επίσης να ζητήσει από την κυβέρνηση τη λήψη νεοσυντηρητικών μέτρων στην οικονομία.

Ο εισηγητής της ΝΔ απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ζητώντας τη λήψη μέτρων σε τρεις βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα ζήτησε «να θωρακιστεί το ΧΑΑ μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις πολιτικές εξαρτήσεις που τη διέπουν δεν μπορεί να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο». Επίσης, μετατρέποντας την πρόταση μομφής σε αφορμή για απαίτηση ακόμα σκληρότερων μέτρων νεοσυντηρητικής κατεύθυνσης στην οικονομία, ζήτησε «να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση αγορών, η άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, νέο πλαίσιο αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και η επιτάχυνση της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας. Μόνο έτσι, επισήμανε, «θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα αντιστραφεί ουσιαστικά το κλίμα». Επίσης ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε να «περιοριστεί σημαντικά η άντληση κεφαλαίων μέσω μετοχοποιήσεων. Η απελευθέρωση της οικονομίας και οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προωθηθούν και με εναλλακτικούς τρόπους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γ. Αλογοσκούφης στην προεκλογική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο Χρηματιστήριο, λέγοντας ότι «προεκλογικά η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της ζημίας που είχαν αρχίσει να υφίστανται κυρίως οι μικροεπενδυτές και μπροστά στον κίνδυνο αποδοκιμασίας της πολιτικής της από τους πολίτες αυτούς στις εκλογές της 9ης Απριλίου, παρενέβη ποικιλοτρόπως στην πορεία του δείκτη συγκρατώντας πρόσκαιρα την κάθοδό του. Χρησιμοποίησε τη ΔΕΚΑ και διάφορες ελεγχόμενες κρατικές τράπεζες, οι οποίες με αθρόες αγορές μετοχών του ΟΤΕ, της ΕΤΕ, των ΕΛΠΕ στήριξαν προσωρινά το γενικό δείκτη του ΧΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης».

Ενα από τα κοινά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής με αυτή της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στη δική του ομιλία ο δεύτερος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κωστόπουλος. Σημείωσε ότι «η ΝΔ πιστεύει στο θεσμό του χρηματιστηρίου, διότι αποτελεί σημαντικό θεσμό της ελεύθερης αγοράς και ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, γι' αυτό τηρεί υπεύθυνη θέση και υπέβαλλε κατ' επανάληψη συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού του πλαισίου και την προστασία των μικροεπενδυτών». Παράλληλα κατήγγειλε τη μέχρι σήμερα κυβερνητική τακτική σημειώνοντας πως «έχει απολεσθεί η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Διευκολύνθηκαν οι μεθοδεύσεις των κερδοσκόπων

Για υποσχέσεις περί ανόδου της Σοφοκλέους και έλλειψη θεσμικών μέτρων  ευθύνεται ο Γιάννος Παπαντωνίου

«Η παραμονή στην κυβέρνηση του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όχι μόνο δεν εγγυάται προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα και του χρηματιστηρίου ειδικότερα, αλλά όλως αντιθέτως εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους περαιτέρω δραματικής επιδείνωσης». Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην πρόταση μομφής εναντίον του Γιάννου Παπαντωνίου, που κατέθεσε χτες στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, με την υπογραφή 97 βουλευτών της, προκαλώντας και την αντίστοιχη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Στην πρότασή της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για συνολικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης με αφορμή τη σημερινή πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Οπως αναφέρει, «οι πασιφανείς και πανθομολογούμενες πολιτικές ευθύνες βαρύνουν και μάλιστα αποκλειστικά την κυβέρνηση, ιδίως τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του χρηματιστηρίου. Και τούτο διότι με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους κατέστησαν εφικτή την τεχνητή άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου κατ' εξοχήν μέσα από την αθρόα είσοδο σ' αυτό εταιριών που δεν πληρούσαν στοιχειωδώς τις νόμιμες προϋποθέσεις, μέσω των ανεξέλεγκτων και εξίσου μη νόμιμων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και μέσω των αθρόων μετοχοποιήσεων κρατικών εταιριών που έγιναν για εισπρακτικούς και μόνο λόγους».

Αιτιολογώντας την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, η ΝΔ εξειδίκευσε τις ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι εστιάζει τις ευθύνες στο πρόσωπό του «διότι από τη μια μεριά δεν πήρε εγκαίρως στοιχειώδη θεσμικά μέτρα διασφάλισης της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας του χρηματιστηρίου, τη στιγμή κατά την οποία τα μέτρα αυτά του είχαν προταθεί - συνοδευόμενα από αντίστοιχες αγωνιώδεις διαπιστώσεις και καταγγελίες - ήδη από το 1998, τόσο από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προκλητική και απαράδεκτη προσπάθεια προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης και παραγνωρίζοντας τους προφανείς κινδύνους για την εθνική οικονομία και τους επενδυτές, παρείχε προς κάθε κατεύθυνση αφειδώς αστήρικτες διαβεβαιώσεις για μελλοντική ανοδική πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου, διευκολύνοντας έτσι και τις μεθοδεύσεις των κερδοσκόπων».

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικράτησε αναφορικά με τη Σοφοκλέους, η ΝΔ επισήμανε ότι «μέσα σε λιγότερο από 16 μήνες το χρηματιστήριο έχασε πάνω από τη μισή του αξία. Εξανεμίστηκαν περίπου 35 τρισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή σχεδόν τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ, κυρίως σε βάρος των ανυποψίαστων μικροεπενδυτών. Συντελέστηκε έτσι, παίρνοντας διαστάσεις τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικώς ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και προς όφελος κερδοσκόπων».

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Κίνηση υπέρ των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων

Κίνηση που εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα του δικομματισμού και την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά και τα στενά κομματικά συμφέροντα, αποτελεί η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Γ. Παπαντωνίου, για την κρίση στη Σοφοκλέους.

Η απόφαση που πάρθηκε στη χτεσινή σύσκεψη τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, επιδιώκει να εξυπηρετήσει πολλαπλούς στόχους. Πρώτον, να μην χρεωθεί συνολικά το σύστημα και βέβαια οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων το τεράστιο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος των αποταμιεύσεων εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών. Για το σκοπό αυτό επιλέχτηκε η τακτική του «εξιλαστήριου θύματος», στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σημειώνεται ότι η ΝΔ αρχικά είχε ζητήσει την παραίτηση του Γ. Παπαντωνίου. Ταυτόχρονα ενισχύει τη «σταθερότητα» της κυβέρνησης αφού θεωρείται δεδομένη η συσπείρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Δεύτερον, να ασκηθούν αποτελεσματικότερες πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, συνδέοντάς τες ευθέως με την κακή πορεία του ΧΑΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μετά τη χτεσινή σύσκεψη απέδωσε την πτώση του Χρηματιστηρίου στη μη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων και στην απελευθέρωση των αγορών. Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία της ΝΔ συμβάλει ώστε να εμφανιστούν ως «επιτακτικές αναγκαίες» σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Τρίτον, να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά την αγανάκτηση που υπάρχει στα θύματα του «ναού του τζόγου». Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν χτες ότι «μας ενδιαφέρουν οι μικροεπενδυτές». Ισχυρίζονταν ακόμα πως με την κίνηση για πρόταση μομφής «μπλοκάρουν» τα σχέδια περί ανασχηματισμού και την απομάκρυνση του Γ. Παπαντωνίου που προετοίμαζε, όπως λένε ο Κ. Σημίτης, και εξαναγκάζουν τον ίδιο τον Κ. Σημίτη να αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμοζόμενη πολιτική!

Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες στους τομεάρχες επανέλαβε ότι στη Σοφοκλέους διεπράχθη ένα «έγκλημα με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες» και επισήμανε ότι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Γ. Παπαντωνίου δεν παραγνωρίζει τη «συλλογική ευθύνη» της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου επιχείρησε να πείσει ότι οι ευθύνες για το έγκλημα στη Σοφοκλέους βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και για το σκοπό αυτό επικαλέστηκε παλαιότερες γνωστές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (Παπαντωνίου, Λαλιώτη) αλλά και του ίδιου του Κ. Σημίτη. Δικαιολογώντας γιατί η πρόταση δυσπιστίας επικεντρώνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, είπε ότι «δεν μπορεί, ακόμα και αν δεχτεί τις αλλαγές που προτείνουμε, να είναι εκείνο το πρόσωπο που θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά»! Δηλαδή, με άλλο πρόσωπο και με την ίδια πολιτική το κλίμα θα αλλάξει...

Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του (στο «Μέγκα») υποστήριξε ότι για το έγκλημα στο Χρηματιστήριο «δε φταίει μόνο ο Παπαντωνίου. Σ' αυτό φταίει ο Σημίτης περισσότερο από τον Παπαντωνίου, γιατί δεν έκανε τις τομές που έπρεπε». Παράλληλα εκτίμησε ότι το χρηματιστήριο έχει φτάσει σε ένα σημείο «όπου σιγά σιγά θα ισορροπήσει και σιγά σιγά θα υπάρξει άνοδος», αλλά μόνο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει, έστω και τώρα, τις δραστικές τομές που χρειάζονται.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η ΝΔ ρίχνει το χρηματιστήριο!

Δίνοντας συνέχεια στη φραστική όξυνση γύρω από την πτώση του Χρηματιστηρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε παρέμβασή του στη συζήτηση κατηγόρησε τη ΝΔ ως υπεύθυνη για την πτώση των τιμών των μετοχών.

Ο Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ ακολουθεί μία «ανίερη υπονομευτική πολιτική για να ρίξει το χρηματιστήριο προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση», επειδή δε βρίσκει να πει τίποτα για τη συνολικά πετυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Κατήγγειλε τη ΝΔ για αυτήν την πολιτική της και διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι θα παραμείνει στη θέση του, αφού όπως είπε «η οικονομική πολιτική με τη δική μου ευθύνη θα συνεχίσει στηρίζοντας το χρηματιστήριο».

Ο υπουργός είπε ότι η ΝΔ έχει «ερεθιστεί» από τις επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως η πτώση του πληθωρισμού και η ένταξη στην ΟΝΕ. Η ένταξη στο ΕΥΡΩ είπε δεν ήταν θέμα «αυτόματου πιλότου», όπως ισχυρίστηκε η ΝΔ, αλλά μακροχρόνιας προσπάθειας, καθώς η Ελλάδα κάλυψε σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ τριπλάσια απόσταση.

Για να διαφημίσει τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης επικαλέστηκε εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που λένε ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες από ποτέ προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της. Επανέλαβε τα περί χαμηλού πληθωρισμού, πλεονασματικού προϋπολογισμού και υψηλής ανάπτυξης, λέγοντας ότι αυτά δεν είναι λόγια της κυβέρνησης αλλά έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ μέσα από το πρόγραμμα σύγκλισης.

Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι και χρηματιστήρια άλλων χωρών (Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία) σημείωσαν ανάλογη πτώση με αυτό της Ελλάδας, αλλά σε αυτές η αξιωματική αντιπολίτευση δε διανοήθηκε να προχωρήσει σε τέτοια «υπονόμευση». Καταλήγοντας, χαρακτήρισε την τακτική της ΝΔ «ανεύθυνη» και την κάλεσε να σκεφθεί τους μικροεπενδυτές που θίγονται από την τακτική της.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουλούρης, που μίλησε πρώτος από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καταλόγισε στη ΝΔ μικροκομματική τακτική που βλάπτει το χρηματιστήριο και ζήτησε από όλους να μείνει η πολιτική μακριά από αυτό προκειμένου να έρθει η ανάκαμψη.

Υπέρ της πρότασης ο ΣΥΝ

Υπέρ της πρότασης μορφής κατά του Γ. Παπαντωνίου τάχθηκε ο ομιλητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης. Στην ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση, ο υπουργός αλλά και οι εποπτικές αρχές του χρηματιστηρίου έχουν τεράστιες ευθύνες για την πρωτοφανή ανακατανομή πλούτου σε βάρος των φτωχών στρωμάτων. Οπως ανέφερε, αρκέστηκαν στο ρόλο του «τροχονόμου» σε αυτήν τη ληστεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ