Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Διευκολύνθηκαν οι μεθοδεύσεις των κερδοσκόπων

Για υποσχέσεις περί ανόδου της Σοφοκλέους και έλλειψη θεσμικών μέτρων  ευθύνεται ο Γιάννος Παπαντωνίου

«Η παραμονή στην κυβέρνηση του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όχι μόνο δεν εγγυάται προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα και του χρηματιστηρίου ειδικότερα, αλλά όλως αντιθέτως εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους περαιτέρω δραματικής επιδείνωσης». Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην πρόταση μομφής εναντίον του Γιάννου Παπαντωνίου, που κατέθεσε χτες στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, με την υπογραφή 97 βουλευτών της, προκαλώντας και την αντίστοιχη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Στην πρότασή της η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για συνολικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης με αφορμή τη σημερινή πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Οπως αναφέρει, «οι πασιφανείς και πανθομολογούμενες πολιτικές ευθύνες βαρύνουν και μάλιστα αποκλειστικά την κυβέρνηση, ιδίως τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του χρηματιστηρίου. Και τούτο διότι με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους κατέστησαν εφικτή την τεχνητή άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου κατ' εξοχήν μέσα από την αθρόα είσοδο σ' αυτό εταιριών που δεν πληρούσαν στοιχειωδώς τις νόμιμες προϋποθέσεις, μέσω των ανεξέλεγκτων και εξίσου μη νόμιμων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και μέσω των αθρόων μετοχοποιήσεων κρατικών εταιριών που έγιναν για εισπρακτικούς και μόνο λόγους».

Αιτιολογώντας την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, η ΝΔ εξειδίκευσε τις ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι εστιάζει τις ευθύνες στο πρόσωπό του «διότι από τη μια μεριά δεν πήρε εγκαίρως στοιχειώδη θεσμικά μέτρα διασφάλισης της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας του χρηματιστηρίου, τη στιγμή κατά την οποία τα μέτρα αυτά του είχαν προταθεί - συνοδευόμενα από αντίστοιχες αγωνιώδεις διαπιστώσεις και καταγγελίες - ήδη από το 1998, τόσο από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε μια προκλητική και απαράδεκτη προσπάθεια προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης και παραγνωρίζοντας τους προφανείς κινδύνους για την εθνική οικονομία και τους επενδυτές, παρείχε προς κάθε κατεύθυνση αφειδώς αστήρικτες διαβεβαιώσεις για μελλοντική ανοδική πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου, διευκολύνοντας έτσι και τις μεθοδεύσεις των κερδοσκόπων».

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικράτησε αναφορικά με τη Σοφοκλέους, η ΝΔ επισήμανε ότι «μέσα σε λιγότερο από 16 μήνες το χρηματιστήριο έχασε πάνω από τη μισή του αξία. Εξανεμίστηκαν περίπου 35 τρισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή σχεδόν τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ, κυρίως σε βάρος των ανυποψίαστων μικροεπενδυτών. Συντελέστηκε έτσι, παίρνοντας διαστάσεις τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικώς ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και προς όφελος κερδοσκόπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ