Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - Δ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
OXI στον Παπαντωνίου... ΝΑΙ στην πολιτική του!

Παραίτηση Παπαντωνίου και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την πτώση στη Σοφοκλέους, ζήτησαν οι εισηγητές της ΝΔ

Την άμεση παραίτηση όλων των υπευθύνων και «να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που κατέστησαν αναξιόπιστο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών» ζήτησε στην παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας», σχολιάζοντας την πορεία της Σοφοκλέους. Στην τοποθέτησή του εστίασε την κριτική του στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας του χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα εξυγιάνει την οικονομία της χώρας. Δεν παρέλειψε επίσης να ζητήσει από την κυβέρνηση τη λήψη νεοσυντηρητικών μέτρων στην οικονομία.

Ο εισηγητής της ΝΔ απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ζητώντας τη λήψη μέτρων σε τρεις βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα ζήτησε «να θωρακιστεί το ΧΑΑ μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις πολιτικές εξαρτήσεις που τη διέπουν δεν μπορεί να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο». Επίσης, μετατρέποντας την πρόταση μομφής σε αφορμή για απαίτηση ακόμα σκληρότερων μέτρων νεοσυντηρητικής κατεύθυνσης στην οικονομία, ζήτησε «να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση αγορών, η άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, νέο πλαίσιο αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και η επιτάχυνση της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας. Μόνο έτσι, επισήμανε, «θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα αντιστραφεί ουσιαστικά το κλίμα». Επίσης ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε να «περιοριστεί σημαντικά η άντληση κεφαλαίων μέσω μετοχοποιήσεων. Η απελευθέρωση της οικονομίας και οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προωθηθούν και με εναλλακτικούς τρόπους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γ. Αλογοσκούφης στην προεκλογική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο Χρηματιστήριο, λέγοντας ότι «προεκλογικά η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της ζημίας που είχαν αρχίσει να υφίστανται κυρίως οι μικροεπενδυτές και μπροστά στον κίνδυνο αποδοκιμασίας της πολιτικής της από τους πολίτες αυτούς στις εκλογές της 9ης Απριλίου, παρενέβη ποικιλοτρόπως στην πορεία του δείκτη συγκρατώντας πρόσκαιρα την κάθοδό του. Χρησιμοποίησε τη ΔΕΚΑ και διάφορες ελεγχόμενες κρατικές τράπεζες, οι οποίες με αθρόες αγορές μετοχών του ΟΤΕ, της ΕΤΕ, των ΕΛΠΕ στήριξαν προσωρινά το γενικό δείκτη του ΧΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης».

Ενα από τα κοινά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής με αυτή της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε στη δική του ομιλία ο δεύτερος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κωστόπουλος. Σημείωσε ότι «η ΝΔ πιστεύει στο θεσμό του χρηματιστηρίου, διότι αποτελεί σημαντικό θεσμό της ελεύθερης αγοράς και ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, γι' αυτό τηρεί υπεύθυνη θέση και υπέβαλλε κατ' επανάληψη συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού του πλαισίου και την προστασία των μικροεπενδυτών». Παράλληλα κατήγγειλε τη μέχρι σήμερα κυβερνητική τακτική σημειώνοντας πως «έχει απολεσθεί η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ