Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Χαβούζα του ΝΑΤΟ ή κέντρο διερχόμενων λαθρεμπόρων η Θεσσαλονίκη;
  • Ανάστατη η τοπική κοινωνία από την αποκάλυψη ότι εντοπίστηκαν ποσότητες Πλουτωνίου και Αμερίκιου στο δάσος Κουρή, στο Ασβεστοχώρι
  • Πρώτη, άμεση αντίδραση η διαδήλωση των κομμουνιστών έξω από το Κέντρο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων 

Avaton

Μέχρι αργά χτες το βράδυ κανένας από τους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλονίκης δεν ήταν σε θέση να υποδείξει το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι ποσότητες Πλουτωνίου και Αμερίκιου στο δάσος Κουρή, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο Θ. Χριστοδούλου, δήμαρχος του Χορτιάτη, στα όρια του οποίου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, οργισμένος κατήγγειλε την απαξιωτική συμπεριφορά του κράτους, των υπηρεσιών και των μηχανισμών του, απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μόλις χτες ενημερώθηκε για τα γεγονότα, ενώ το θέμα ανέκυψε την Παρασκευή στις 26 Γενάρη. Μέχρι αργά το βράδυ πάσχιζε να μάθει το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι 300 πλακέτες με τις άκρως επικίνδυνες ραδιενεργούς ουσίες, ώστε να διασφαλιστεί η φύλαξη της περιοχής. Μετά μάλιστα και τους φόβους πως ενδέχεται στην περιοχή να υπάρχουν και άλλες ποσότητες τέτοιων ραδιενεργών υλικών, δήμαρχος, φορείς και κάτοικοι, απαιτούν τον εξονυχιστικό έλεγχο από ειδικές ερευνητικές ομάδες, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων. Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων, με το άγγιγμα και μόνο του Πλουτωνίου, μπορεί να προκληθεί ο θάνατος.

Και είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι για μία τέτοια επιχείρηση δεν ενημερώθηκε κανείς από τους τοπικούς παράγοντες, ούτε καν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Και οι υποψίες για ενδεχόμενη επιχείρηση συγκάλυψης, γίνονται ακόμη πιο έντονες, με δεδομένο πως στην περιοχή, τόσο στην περίοδο των βομβαρδισμών όσο και στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, έστησαν επιχειρησιακά κέντρα γερμανικές και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ενώ, δίπλα στο δάσος Κουρή, υπάρχει ελληνικό στρατόπεδο, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Πολλές υποψίες γεννώνται και μετά τις αποκαλύψεις πως στρατιώτες της KFOR από τη γερμανική δύναμη, εμπλέκονται σε παράνομη μεταφορά και εμπορία σερβικού οπλισμού. Σε τι πεδίο μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα απ' όπου καθημερινά διέρχονται ανεξέλεγκτα εκατοντάδες μισθοφόροι του ΝΑΤΟ;

Το ενδεχόμενο λαθραίας εμπορίας των 3 γραμμαρίων Πλουτωνίου και Αμερίκιου, από μέλη της ουκρανικής και βουλγάρικης μαφίας, είναι η μία πλευρά της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του Αμερίκιου είναι 1.000 δολάρια το γραμμάριο, ενώ η τιμή του Πλουτώνιου ανεκτίμητη. Ομως, κι αν ακόμη ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί επιλέχθηκε η χώρα μας άραγε ως ο πλέον ασφαλής τόπος μεταφοράς τους;

Πώς έχει η υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία, ομάδα του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας στις 26 Γενάρη, ενημέρωσε την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για το ενδεχόμενο ύπαρξης ραδιενεργών υλικών στο δάσος Κουρή στο Ασβεστοχώρι. Την επόμενη κιόλας μέρα, κλιμάκιο επιστημόνων της ΕΕΑΕ πήγε στην περιοχή και βρήκε θαμμένη μέσα στο έδαφος μια βαλίτσα με 300 μεταλλικά πλακίδια υψηλής ραδιοτοξικότητας. Αυτά μεταφέρθηκαν με ειδικό όχημα σε χώρο όπου φυλάσσονται και ο οποίος παραμένει άγνωστος. Από την εξέταση των πλακιδίων εκτιμήθηκε πως πρόκειται για 3 γραμμάρια Πλουτωνίου και Αμερίκιου. Μικρή ποσότητα μεν, αλλά σημαντική.

Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή φύλαξης του χώρου, όπου εντοπίστηκαν τα πλακίδια, όμως κανείς δε φέρεται αρμόδιος να υποδείξει το σημείο. Και την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του επιχειρεί να καθησυχάσει δηλώνοντας πως ήδη διερευνώνται διαδικασίες αποστολής του υλικού εκτός της χώρας (πιθανά σε εγκαταστάσεις του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) και πως πλέον -εφόσον φυλάσσονται- δε συνίσταται κίνδυνος για οιονδήποτε.

Ανάστατη η τοπική κοινωνία

«Να διασφαλιστεί η φύλαξη και να γίνει έρευνα στην περιοχή», ζητά ο δήμαρχος Χορτιάτη, Θ. Χριστοδούλου, και καταγγέλλει πως «είναι απαράδεκτο να γίνεται μιας τέτοιας έκτασης επιχείρηση στο Δήμο και να μην έχει προηγούμενα ενημερωθεί η δημοτική Αρχή. Να δίνεται εντολή για φύλαξη του σημείου και δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο να μη γνωρίζουν πού βρέθηκαν τα ραδιενεργά υλικά».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Θ. Χριστοδούλου στο «Ρ», ο Δήμος ενημερώθηκε στις 4 χτες το απόγευμα από δημοσιογράφους που έψαχναν το θέμα και λίγο αργότερα απεστάλη και η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σήμερα πάντως, μετά και το σχετικό αίτημα των φορέων και των κατοίκων, αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή επιτροπή επιστημόνων του ΑΠΘ προκειμένου να διενεργήσει έρευνες.

Το έγγραφο

Το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο ενημερώθηκε ο Δήμος Χορτιάτη για την ανεύρεση Πλουτωνίου και Αμερίκιου στην περιοχή του, λέει πολλά και κρύβει άλλα τόσα...

«Στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 14.00, η ΕΕΑΕ ειδοποιήθηκε από τη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την πιθανή ύπαρξη ραδιενεργών υλικών σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο Δάσος Κουρή, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, κλιμάκιο επιστημόνων της ΕΕΑΕ με κατάλληλο εξοπλισμό μετέβη οδικώς στην παραπάνω περιοχή, όπου σε συνεργασία με επιστήμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε, ότι σε βάθος από 5cm έως 1/2 μέτρο στην ανωτέρω τοποθεσία υπήρχε θαμμένη στο έδαφος ποσότητα μεταλλικών πλακιδίων υψηλής ραδιοτοξικότητας. Το κλιμάκιο προέβη στη συλλογή του ραδιενεργού υλικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με ειδικά θωρακισμένο αυτοκίνητο του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και με συνοδεία αστυνομίας, σε ασφαλή μη προσπελάσιμο χώρο και φυλάσσεται με τον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο. Κατά συνέπεια δε συνιστούν κίνδυνο για οιονδήποτε.

Από την ανάλυση πλακιδίων στα εργαστήρια της ΕΕΑΕ προκύπτει ότι περιέχουν Πλουτώνιο και Αμερίκιο. Η συνολική μάζα Πλουτωνίου και Αμερίκιου σε όλα τα πλακίδια εκτιμάται ότι είναι 3gr περίπου. Ηδη διερευνώνται διαδικασίες αποστολής του υλικού εκτός χώρας.

Παράλληλα δόθηκε οδηγία στη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως εξασφαλιστεί η μη προσπελασιμότητα του εν λόγω χώρου μέχρι νεοτέρας οδηγίας».

Αμεση αντίδραση των κομμουνιστών

Την ώρα που η «βόμβα πλουτωνίου» έσκαγε στην περιοχή του Χορτιάτη, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, εκατοντάδες κομμουνιστές και φίλοι της ειρήνης, διαδήλωναν έξω από το κτίριο του «Οργανισμού Ανασυγκρότησης» των Βαλκανίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια, να πάρουν πόδι όλοι οι μηχανισμοί στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων από την πόλη. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αχτίδας Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο -σύμβολο της ιμπεριαλιστικής παρουσίας στην πόλη. Πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό παρατασσόμενοι μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις που φύλαγαν το χώρο.

«Ηρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τη δική μας συμμαχία. Του ελληνικού λαού με τους λαούς των βαλκανίων για να απαλλαγεί ο τόπος από το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις του. Βεβαιώνουμε έμπρακτα την αποφασιστικότητα του ΚΚΕ να γίνει πραγματικότητα το όνειρο», τόνιζε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπ. Ψιλόπουλος και κλείνοντας απεύθυνε κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία «να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και την προπαγάνδα του αποπροσανατολισμού για να ξεχαστεί ή να κουκουλωθεί το πρόβλημα με τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών από τη χρήση ραδιενεργών όπλων».

Αμέσως μετά οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προκειμένου να διαδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο των ξένων αμερικανοτατοϊκών δυνάμεων, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε και από την υπόθεση με το Πλουτώνιο και το Αμερίκιο στο Ασβεστοχώρι. Διαδήλωσαν πως «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «το ΝΑΤΟ μας σκοτώνει, καρκίνο μας φορτώνει», και απαίτησαν: «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί έξω το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ραδιενεργός «τορπίλη» απειλεί την Αττική! (2005-06-05 00:00:00.0)
Ανησυχούν οι υγειονομικοί (2001-02-09 00:00:00.0)
Μια ακόμα ευκαιρία για τον αντιτρομοκρατικό νόμο! (2001-02-02 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από το λαθρεμπόριο τέτοιων ουσιών (2001-01-31 00:00:00.0)
Στοιχεία που ενοχοποιούν το ΝΑΤΟ (2001-01-18 00:00:00.0)
Φουρνέλα λατομείου δίπλα στα σπίτια! (1998-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ