Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το θανάσιμο «γαϊτανάκι» των επεμβάσεων

Χρόνια τώρα, τα Βαλκάνια και, ιδιαίτερα, η περιοχή της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αποτελούν το πεδίο των έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπως και των κάθε λογής παρεμβατικών και διαιρετικών πολιτικών τους. Χρόνια τώρα, οι λαοί των Βαλκανίων και, ιδιαίτερα, οι λαοί της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα των επεμβάσεων αυτών. Η διάσπαση της ΟΔΓ, οι πολύνεκροι εμφύλιοι στην Κροατία και τη Βοσνία, η προπερσινή εγκληματική επιδρομή του ΝΑΤΟ έχουν γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς τα νεκροταφεία της περιοχής κι έχουν επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και τις υποδομές.

Και το θανάσιμο γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στη διπλανή φωτογραφία βλέπετε παρέλαση ένοπλου τμήματος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο» (ΑΣΠ), που έγινε πρόσφατα και με αφορμή τον ένα χρόνο από τη συγκρότησή του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν βίαια επεισόδια μεταξύ Αλβανών ανταρτών και του γιουγκοσλαβικού στρατού στη νότια Σερβία (περιοχή Πρέσεβο). Τις ίδιες περίπου μέρες έκανε την «επίσημη» εμφάνισή του και το τρίτο «αδερφάκι» του «UCK», ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» των Αλβανόφωνων περιοχών της ΠΓΔΜ, ενώ, μόλις προχτές, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρ. Μεϊντάνι, μιλώντας στο Νταβός, επανέφερε το πάγιο αίτημα της αλβανικής ηγεσίας για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Χρειάζονται, άραγε, περισσότερα, για να αναδειχτεί η επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης και διεύρυνσης ενός βαλκανικού λαϊκού μετώπου ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ