Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Α. ΓΕΡΑΝΙΟΣ
Χρειάζεται να ανιχνευτεί όλη η ευρύτερη περιοχή

Τα τρία σενάρια του αναπληρωτή καθηγητή Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

«SOS» εκπέμπει ο Α. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προς την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) μετά τον εντοπισμό θαμμένης ποσότητας πλακιδίων υψηλής ραδιοτοξικότητας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο «Ρ», επισημαίνει την ανάγκη να μεταβεί η Επιτροπή στην ευρύτερη περιοχή και να την ανιχνεύσει όλη, ώστε να εντοπιστεί εάν υπάρχουν κι άλλα τέτοια υλικά. «Ο εντοπισμός αυτών των πλακιδίων δεν πρέπει να δημιουργεί ταραχή στον πληθυσμό της περιοχής, αφού δεν υπάρχει κανένας ομαδικός κίνδυνος. Δηλαδή η ραδιοτοξικότητα των υλικών δεν μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, παρά μόνο με επαφή. Κι εδώ ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Φαντάζεστε ένα παιδί που παίζει αμέριμνα να ακουμπήσει τέτοιου είδους υλικά; Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ανίχνευση ολόκληρης της περιοχής».

Στη συνέχεια ο Α. Γεράνιος τονίζει πως το πλουτώνιο και το αμερίκιο, που εντοπίστηκαν στα συγκεκριμένα πλακίδια, «παρασκευάζονται μόνο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, δεν είναι δηλαδή υλικά που συναντώνται στη φύση». Αυτό από μόνο του κάνει τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής να «στήσει» τρία σενάρια. Το πρώτο μπορεί να ισχύσει μόνο εάν το πλουτώνιο που βρέθηκε είναι 239 και καθαρό. «Τότε σαφέστατα μιλάμε για δείγμα ποσότητας (βρέθηκαν μόλις 3 γραμμάρια) υλικού που κατευθυνόταν καθαρά για στρατιωτικούς σκοπούς. Αλλωστε, πολλές φορές παλιότερα έχουν γίνει γνωστά περιστατικά αγοραπωλησίας υλικού για στρατιωτικούς σκοπούς στα σύνορα», είπε στο «Ρ».

Το δεύτερο σενάριο μπορεί να αναπτυχθεί εάν τα πλακίδια που βρέθηκαν είχαν μείγμα πλουτωνίου και αμερικίου. Για τον καθηγητή αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει προέλθει μόνο από μονάδες επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, κάτι ωστόσο που ο Α. Γεράνιος θεωρεί δύσκολο να έχει συμβεί. Τέλος, το τρίτο σενάριο μπορεί να ισχύσει εάν το αμερίκιο βρέθηκε επίσης μόνο του στα συγκεκριμένα πλακίδια. «Τότε η πιθανότητα είναι κάποια εταιρία να ήθελε να ξεφορτωθεί αυτά τα υλικά και να πετάχτηκαν στο συγκεκριμένο δάσος. Γιατί το αμερίκιο χρησιμοποιείται ως υλικό για την κατασκευή αλεξικέραυνων και ανιχνευτών καπνού».

Ωστόσο, ο καθηγητής τονίζει πως κανένα απ' τα τρία σενάρια δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω εξηγήσεις απ' τον «Δημόκριτο», όπου και μεταφέρθηκαν τα ευρήματα για αναλύσεις. «Γνωρίζετε εάν θα υπάρξει κάποια υπεύθυνη ενημέρωση τις επόμενες μέρες;», ήταν η τελευταία ερώτηση που απευθύνθηκε στον καθηγητή. Και η απάντηση «κόκαλα τσακίζει»: «Πολλά είναι τα πράγματα που δε γνωρίζουμε, ούτως ή άλλως»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ