Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η απάντηση των λαών στα γεράκια του ΝΑΤΟ

Οάνθρωπος στην προσπάθειά του να επιλύσει το ενεργειακό πρόβλημα, από το φόβο της εξάντλησης των αποθεμάτων της Γης, έπεσε πάνω στη διάσπαση του ατόμου. Από τη στιγμή όμως, που η ανακάλυψη αυτή πέρασε στα χέρια των στρατιωτικών και των πολιτικών, αντί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύπαρξής του χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωσή του. Οι επιστήμονες είχαν πετύχει να αιχμαλωτίσουν την τρομερή ενέργεια που κλείνει μέσα του ο πυρήνας ουρανίου από την περίοδο του 1932 - '39. Γι' αυτή τους την επιτυχία ήταν περήφανοι πως δώριζαν στον άνθρωπο μια πηγή ενέργειας που θα αντικαθιστούσε τις κλασικές πηγές και ένα στοιχείο για πολλές άλλες χρησιμότητες στους διάφορους τομείς της ζωής του.

Ομως οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ είδαν πως ήταν μπορετό να μετατρέψουν αυτή τη σωτήρια ενέργεια σε τρομερό όπλο που θα τους έδινε τη δυνατότητα να καταστρέψουν τον κύριο αντίπαλό τους την ΕΣΣΔ και να μείνουν οι μόνοι κυρίαρχοι στον πλανήτη μας. Ο Αλ. Αϊνστάιν στα 1939 προειδοποιούσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρούζβελτ, πως αυτή η σκέψη της χρησιμοποίησης της ατομικής ενέργειας για την κατασκευή ατομοβόμβας, θα είχε τραγικές συνέπειες και καταστροφικούς κινδύνους για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Κι όμως οι στρατοκράτες και οι «έμποροι του θανάτου» των ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων, δε διστάσανε στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 - δίχως λόγο, αφού στις 9 του Μάη 1945 ο κόκκινος στρατός που είχε συντρίψει το χιτλεροφασιστικό στρατό στην καρδιά της Γερμανίας, έστηνε στη θέση της σβάστικας στο Ράιχσταγ το σφυροδρέπανο, σύμβολο της νίκης - να ρίξουν την πρώτη ατομοβόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αδιαφορώντας για τα τραγικά αποτελέσματα που είχε. Κι ενώ αυτή η εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ είχε δικαιώσει τον Αλ. Αϊνστάιν και είχε ξεσηκώσει γενική κατακραυγή, οι μιλιταριστικοί κύκλοι της Αμερικής και οι κυβερνήσεις τους όχι μόνο δε σταμάτησαν την παραγωγή της ατομοβόμβας αλλά την αυξήσανε, με τη βοήθεια μερικών επιστημόνων.

Στα 1947, η αμερικανική Επιθεώρηση Christian Century δημοσίευσε ένα άρθρο που στηλίτευε τους επιστήμονες «σαν σύγχρονους εμποροκάπηλους» γι' αυτή τους τη συμμετοχή. Και στα 1950 ο Αλ. Αϊνστάιν έγραφε στους Ιταλούς συναδέλφους του πως θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο και πως είχε τύψεις. Από κοντά με τον Αϊνστάιν είχαν ευαισθητοποιηθεί και άλλοι επιστήμονες και σήκωσαν φωνή διαμαρτυρίας που όμως δεν ακούστηκε.

Τον Ιούλη του 1955, στη Διάσκεψη της Γενεύης, των 4 μεγάλων δυνάμεων, ο Αγγλος φιλόσοφος λόρδος B. Russel έστειλε μια διακήρυξη υπογραμμένη και από δέκα ακόμα νομπελίστες επιστήμονες δίχως κι αυτή να αγγίξει τους υπεύθυνους των ΗΠΑ, αν και υπογράμμιζαν με έμφαση πως «κάθε ένοπλη σύρραξη με τα σύγχρονα όπλα μπορεί να μολύνει τη Γη με ραδιενεργές ύλες σε σημείο να εκμηδενιστούν ολόκληροι λαοί». Την ίδια περίοδο ο φίλος μου καθηγητής που βρισκόταν στην Ελβετία αυτοεξόριστος για ν' αποφύγει τη δίωξη του μοναρχοφασιστικού κράτους για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, έγραψε στα 1956 ένα βιβλίο με τον τίτλο, «το άτομο θα ενώνει τον κόσμο;». Δυστυχώς οι ελπίδες και αυτού διαψεύστηκαν, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα η χρησιμοποίηση του «ατόμου» για πολεμικούς σκοπούς δε σταμάτησε, κι ούτε ο κόσμος μπόρεσε να μονιάσει. Βασική αιτία γι' αυτό υπήρξε η επιδίωξη των ΗΠΑ να καταστρέψουν την ΕΣΣΔ.

Πράγμα που υποχρέωσε κι αυτή τη χώρα, που πάλευε για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, να μπει στο παιχνίδι της κατασκευής της ατομοβόμβας για λόγους άμυνας. Αυτή «η ισορροπία του τρόμου» - όπως ονομάστηκε - ανάγκασε τις ΗΠΑ, που είχαν χάσει το μονοπώλιο της κατοχής της ατομικής βόμβας, να υπογράψουν τη συμφωνία που έβαζε κάποιο τέρμα στην κούρσα των εξοπλισμών. Από τη στιγμή όμως που καταρρεύσανε τα καθεστώτα στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ξύπνησε ο κανιβαλισμός των ιμπεριαλιστών και των ΝΑΤΟικών γερακιών και κίνησαν και πάλι να βρουν τρόπους και μέσα, πιο αποτελεσματικά για την πραγματοποίηση των άνομων σκοπών τους να εξοντώσουν τον άνθρωπο, να καταστρέψουν τον πλανήτη. Στην προσπάθειά τους αυτή φτάσανε στην κατασκευή του πιο σατανικού δολοφονικού όπλου του, απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ηπαραγωγή όμως αυτής της βόμβας και των άλλων «έξυπνων» οπλικών συστημάτων δεν έπρεπε να παραμένει αχρησιμοποίητη. Τα αποθέματα είχαν φτάσει σε μεγάλες ποσότητες.

Επρεπε να ξοδευτούν κι οι έμποροι του θανάτου περίμεναν να πάρουν το μερίδιό τους. Γι' αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ με τις εντολές των ΗΠΑ, με πρόσχημα τη διευθέτηση κρίσεων τις οποίες δημιουργούν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, ρίχτηκε προς το παρόν ενάντια σε χώρες κυρίαρχες όπως η Σομαλία, το Ιράκ, η Βοσνία, η Νέα Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο, δίνοντας στο έγκλημά τους διάφορα παραπλανητικά ονόματα όπως «Καταιγίδα της ερήμου», «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» και «επιβολή ειρήνευσης». Δυστυχώς, συνεργοί σ' αυτές τις εγκληματικές του ενέργειες στάθηκαν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αν και γνωρίζανε τους κινδύνους από τα ακτιενεργά δηλητήρια που σκορπάνε αυτές οι «βόμβες - δολοφόνοι». Αλλά και ο ΟΗΕ, που έγινε όργανο των ΗΠΑ και αγνόησε τις αρχές των ιδανικών του καταστατικού αυτού του διεθνούς οργανισμού, κράτησε μια ένοχη σιωπή. Πράγμα που δείχνει την αποτυχία του, όπως είχε γίνει και με την ΚΤΕ που δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να αποδώσουν ευθύνες στο ΝΑΤΟ για μη ενημέρωσή τους, δε δίστασαν πρόσφατα, μετά τη διάπραξη των στυγερών εγκλημάτων, οι υπουργοί τους της Εθνικής Αμυνας - ενορχηστρωμένοι με τη «γηραιά κυρία» των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιντ - να «σώζουν τα ιμάτιά τους», να υποβαθμίσουν τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Και την ίδια στιγμή επικουρικά για στήριξή τους ο εκπρόσωπος το ΝΑΤΟ Μάρκετ Λέιτι, έρχεται να δηλώσει σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας μας με κυνισμό «πόσο αποτελεσματικό όπλο είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο και γι' αυτό χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ να επαναφέρει ένα βαθμό ελευθερίας (!) στο λαό του Κόσσοβο». Και συνέχισε με ξεδιάντροπο καμάρι να λέει: «Ετσι, δεν ντρεπόμαστε που το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επικίνδυνο».

Αυτές οι προσπάθειες των πολιτικών, η αδιαφορία του ΟΗΕ και οι απαράδεκτες δηλώσεις των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ να δικαιώσουν τα νατοϊκά εγκλήματα σε βάρος των λαών έχουν προκαλέσει αισθήματα οργής και αγανάκτησης και έχουν διατρανώσει το πνεύμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κομμουνιστικών κομμάτων, των κινημάτων της εργατικής τάξης, των νεολαιίστικων και φιλειρηνικών οργανώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πλατιές λαϊκές μάζες έμαθαν πια να είναι δύσπιστες και έχουν κατανοήσει πως η σωτηρία τους από τα «μαύρα κοράκια» του ιμπεριαλισμού βρίσκεται στα δικά τους χέρια. Κι οι σκοτεινές δυνάμεις της πλουτοκρατίας, οι μιλιταριστικοί κύκλοι και τα καπιταλιστικά μονοπώλια που έχουν συμφέροντα από την ένταση των εξοπλισμών και τους επιθετικούς πολέμους, τούτη τη στιγμή, να είναι σίγουροι πως θα βρουν αντιμέτωπους τους λαούς που με την πάλη τους θα συντελέσουν να σωθεί η Ανθρωπότητα και ο Πλανήτης μας από τη μάστιγα του ΝΑΤΟισμού και με το δυναμισμό τους θα σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των μιλιταριστικών γερακιών. Κι αυτό θα γίνει γιατί «οι αντιδραστικές τάξεις πέφτουν έξω στην πολιτική τους, όχι γιατί δεν έχουν ανθρώπους που μπορούν σωστά να υπολογίζουν τα πράγματα, αλλά γιατί είναι αδύνατο να τα υπολογίζουν σωστά όταν βαδίζουν στο δρόμο της καταστροφής».

(Β.Ι. Λένιν: Απαντα, τομ. 33, σελ. 128)


Του
Σταύρου ΚΑΛΦΙΩΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ