Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Επεκτείνεται η διατροφική κρίση

Στο στόχαστρο μπαίνουν η μοσχαρίσια μπριζόλα με κόκαλο και το κρέας, που χρησιμοποιείται  στην παρασκευή χάρμπουργκερ και λουκάνικων 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η διατροφική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξαιτίας των τρελών αγελάδων, επεκτάθηκε χτες με την απαγόρευση της μοσχαρίσιας μπριζόλας με κόκαλο (T-bone steak) και όλου του μηχανικώς απομακρυνόμενου κρέατος από τα οστά, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χάμπουργκερ και λουκάνικων, ενώ απειλεί να εξαρθρώσει με τις «τρελές» δαπάνες το σύνολο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε επί διήμερον στις Βρυξέλλες, αποφάσισε «κατ' αρχήν», μετά από εισήγηση της «ειδικής επιστημονικής επιτροπής» που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους 15 υπουργούς Γεωργίας, ότι «πρέπει στα σφάγια ζώα, από μια ηλικία και πάνω, να απομακρύνεται η σπονδυλική στήλη». Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει το όλο ζήτημα και θα αποφασίσει, ως προς το σημείο αυτό, συμπλήρωση ή τροποποίηση των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων.

Το Συμβούλιο ζητά, επίσης, από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή να εξετάσει τη γενικευμένη απαγόρευση χρήσης για το μηχανικώς απομακρυνόμενο κρέας από τα οστά, όπως, επίσης, να εξετάσει το θέμα της υποχρεωτικής θερμικής κατεργασίας για όλα τα λίπη μηρυκαστικών, που χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές. Εξαίρεση γίνεται για το λίπος της στομαχικής χώρας, που χρησιμοποιείται μαζί με το γάλα για τη διατροφή των μηρυκαστικών. Η Γερμανία και η Ολλανδία έθεσαν μονομερώς και ζήτημα ελέγχων για την «τρομώδη νόσο» των αιγοπροβάτων (scrappie).

Αντίθετα, αδιέξοδο επικράτησε στις συζητήσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, σχετικά με το κόστος των αποφασισμένων από τον περασμένο Δεκέμβρη «μέτρων για τον έλεγχο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών» (BSE). Η Βρετανία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες ζητούν αναθεώρηση του συνόλου της ΚΑΠ, ώστε να περικοπούν οι αγροτικές δαπάνες της ΕΕ και να καταργηθούν τα μέτρα στήριξης των αγορών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη «συμφωνία του Βερολίνου» («Ατζέντα 2000»), τα έξοδα της ΚΑΠ έχουν προγραμματιστεί αυστηρά μέχρι το 2006, και αν πρέπει να εξοικονομηθούν επιπρόσθετοι πόροι για τις «τρελές αγελάδες» του Βορρά, αυτοί θα αφαιρεθούν από τη στήριξη των μεσογειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με εισήγηση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο, η αγορά του βόειου κρέατος έχει υποστεί «κλονισμό», και η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται σε 27% σε όλη την ΕΕ. Οσον αφορά τα αποθέματα βόειου κρέατος, η Κομισιόν εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα ανέλθουν, «ανάλογα με τη μείωση της κατανάλωσης», σε δύο με τρία εκατομμύρια τόνους, όταν η μέγιστη αποθεματική ικανότητα της ΕΕ δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τόνους.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος των μέτρων για την BSE μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε δισ. ευρώ και, βέβαια, αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να βρεθούν από τις αγροτικές δαπάνες του, έτσι και αλλιώς, σφιχτού κοινοτικού προϋπολογισμού. Γι' αυτήν την απόφαση, αλλαγής δηλαδή, της «Ατζέντα 2000», απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 15 κρατών - μελών και, τουλάχιστον, στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έγινε ευρω-μπάχαλο. Η Κομισιόν θα καταθέσει σήμερα ένα προσχέδιο διορθωτικού, συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2001, αλλά τα περιθώρια είναι ελάχιστα και κρίνονται εκ των προτέρων ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης, που, σύμφωνα με το Συμβούλιο, «αναμένεται να παραταθεί και ενδεχομένως να επιδεινωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ