Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Εβαλε στο μάτι τον «902»!

Ο υπουργός Τύπου εξομοίωσε τον «902» με τους ιδιοκτήτες εργολάβους των διαπλεκόμενων ΜΜΕ.

Προσπαθώντας να κρύψει την ενοχή της κυβέρνησης στα φαινόμενα της διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης και την ανοχή της σε φαινόμενα εργολάβων - προμηθευτών του δημοσίου που είναι και μεγαλοεκδότες - καναλάρχες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, στράφηκε χτες στη Βουλή κατά του «902», καλώντας ουσιαστικά το ΕΡΣ να ελέγξει το πόθεν έσχες των μετόχων του!

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μη μπορώντας να απαντήσει στην κριτική της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για την ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής στα ΜΜΕ, είπε ότι «ο "902" έχει μετόχους μέλη του κόμματος. Αυτοί πώς θα δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες τους ως ιδιοκτήτες»; Ο ίδιος είπε ότι μπορεί οι μέτοχοι του «902» να πουν ότι όλα αυτά προέρχονται από κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, αλλά το θέμα είναι «πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο». Θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο είπε χαρακτηριστικά.

Ολα τα παραπάνω τα είπε ο υπουργός Τύπου τη στιγμή που ο καθένας γνωρίζει ότι ουδεμία σχέση μπορεί να έχει το μέσο ενημέρωσης ενός κόμματος με τα μέσα ενημέρωσης των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεργολάβων.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, που οι βουλευτές, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος είχαν δεχτεί να μπει στο Σύνταγμα ειδική ρύθμιση για τα μέσα ενημέρωσης των κομμάτων και την ιδιοκτησία τους.

Η αναφορά αυτή του υπουργού Τύπου δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, καθώς είναι ανοιχτό ακόμα το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Τύπου προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, μεταθέτοντας την ευθύνη στο ΕΡΣ, για το οποίο είπε ότι έχει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες. Θέλοντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική άρνηση ουσιαστικού ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ, ισχυρίστηκε ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να συμβιβάζεται με την οικογενειακή ευθύνη» ή να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και γι' αυτό η σχετική συνταγματική διάταξη πρέπει είναι «πλαστική».

Ευθύνες όμως έριξε στο ΕΡΣ και για το ότι δεν έχει στελεχωθεί με ικανό αριθμό υπαλλήλων, λέγοντας ότι το Συμβούλιο καθυστερεί παρά τις διευκολύνσεις που του παρέχει η κυβέρνηση.

Ο Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην υπόθεση της εταιρίας «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», που είναι ιδιοκτήτρια του «ΜΕΓΚΑ» και του ασυμβίβαστου των μετόχων του με ανάληψη δημοσίων προμηθειών, έριξε πάλι το μπαλάκι στο ΕΡΣ, λέγοντας ότι τα στοιχεία υπήρχαν από το 1996 στο ΕΡΣ το οποίο έπρεπε να προχωρήσει σε ελέγχους.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι μία εταιρία του ομίλου «ALTEC» του Αθανασούλη (έχει το κανάλι «ALTER») έχει αναλάβει τη μηχανοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ο Δ. Ρέππας είπε ότι δεν προκύπτει πως η εν λόγω εταιρία έχει σχέση με τον όμιλο αυτό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε αναφερόμενη στο θέμα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και την κυβερνητική στάση, ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν είναι ιδιοκτησία του Σ. Κόκκαλη ο ραδιοσταθμός «Φλας» και ότι αυτός ανήκει στη γυναίκα του. Επίσης, είπε ότι μπορεί να μη δίνεται άδεια στον ΑΝΤΕΝΝΑ να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά εγκρίνεται να εισαχθεί στο αντίστοιχο αμερικάνικο ή να δίνεται προεκλογικά ψηφιακή άδεια στην «Ιντερσάτ» του Γ. Μπατατούδη.

Οσο δε, για τη λειτουργία των ΜΜΕ, η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι το ΚΚΕ έχει νιώσει στο πετσί του τον αποκλεισμό του από αυτά, κάτι που συνεχίζεται παρά τις έντονες διαμαρτυρίες. Η κυβερνητική τακτική θυμίζει φερετζέ για να κρύβεται η διαπλοκή, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι με τις διάφορες «ανεξάρτητες αρχές» επιχειρεί να μεταβιβάσει αλλού τις ευθύνες της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκρισία, μοιρασιά και εξουσία (2004-10-17 00:00:00.0)
Οι «βασικοί» της διαπλοκής... βασικά μάς δουλεύουν! (2002-02-17 00:00:00.0)
Ατακτη κυβερνητική υποχώρηση για το ασυμβίβαστο (2001-02-08 00:00:00.0)
Στον ιστό της διαπλοκής η ελληνική κυβέρνηση (2001-01-17 00:00:00.0)
Αθώες περιστερές οι υπαίτιοι της διαπλοκής! (2000-09-03 00:00:00.0)
Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα (1996-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ