Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα

Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εξωραϊζεται ο απαράδεκτος νόμος 2328/95 για τα μέσα ενημέρωσης και νομιμοποιεί πλήρως την ασυδοσία των ιδιοκτητών τους, κατατέθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα,ενώ το συνυπογράφει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραϊσει το αυταρχικό αυτό νομοθέτημα με τη συγκρότηση "Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας",το οποίο θα τηρεί μητρώο επιχειρήσεων όλων των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, διαφημιστικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Ωστόσο, ακόμη και γι' αυτές τις διατάξεις για δήθεν "έλεγχο" και "διαφάνεια" δεν υπάρχει στο Προεδρικό Διάταγμα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, αλλά ούτε θεσμοθετείται ο κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ και κυρίως στα ιδιωτικά.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στο ΣτΕ ο υπουργός Τύπου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, ουσιαστικά, γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθούν και να εκβιαστούν τα μικρότερα ΜΜΕ, ενώ οι νέοι μηχανισμοί που θεσμοθετούνται θα χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Η εξαγγελία για ονομαστικοποίηση των μετοχών όλων των ΜΜΕ που λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας (δηλώσεις του πόθεν έσχες των ιδιοκτητών, δηλώσεις συγγενικής κατάστασης μέχρι τετάρτου βαθμού και μη συμμετοχής σε περισσότερες από δύο κατηγορίες ΜΜΕ), έχει ελάχιστα περιθώρια εφαρμογής. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα, που η κυβέρνηση ανακάλεσε ανάλογη απόφαση για ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών που αναλαμβάνουν έργα του ελληνικού δημοσίου άνω του ενός δισ. δραχμές.

Το Πρακτορείο Αθηναϊκού Τύπου

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο των μέσων ενημέρωσης είναι η επιστολή που έστειλαν χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα οι υπεύθυνοι του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου. Οι μέτοχοι του πρακτορείου από το 1988 αγνοούν σε ποιον ανήκει το 12,5% των μετοχών της εταιρίας τους!

"Το γεγονός είναι ακόμη σοβαρότερο, επισημαίνουν στην επιστολή τους, διότι όχι μόνο το 12,5% των μετοχών μας αγνοούμε σε ποιον ανήκει πραγματικά, αλλά το χειρότερο, αγνοούμε ποιος είναι ο κύριος μέτοχος τουΚεντρικού Πρακτορείου Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου, με το οποίο στενά συνεργαζόμαστε, ως προς τα δρομολόγια αποστολής Τύπου στις επαρχίες, ως προς τα ενοίκια ορισμένων χωρών και καθώς διατηρούμε ακόμη μερικά υποπρακτορεία επαρχίας κοινά".

Οπως αναφέρουν, στις 1 - 9 - 1988 ο τότε μέτοχος Α. Τσαγγάρης μεταβίβασε 12,5% των μετοχών της εταιρίας στον δικηγόρο Π. Πανόπουλο,ο οποίος φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό του τότε μεγαλοεκδότη Γ. Κοσκωτά.Στη συνέχεια, το πακέτο των μετοχών αυτών (12,5%) μεταβιβάστηκε στην κυπριακή εταιρία "Ανδρομέδα", της οποίας οι μέτοχοι είναι άγνωστοι στο Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου. Αποτέλεσμα της χαώδους και αδιαφανούς κατάστασης είναι ότι η εταιρία "Ανδρομέδα" έχει εισπράξει μεγάλα μερίσματα, τα οποία δεν της ανήκουν, αλλά τα δικαιούται η Τράπεζα Κρήτης και κατ' επέκταση το ελληνικό δημόσιο.

Το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου ζητάει από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιριών που είναι ιδιοκτήτες πρακτορείων εφημερίδων και περιοδικών. Εκτιμά ότι καμιά διαφάνεια στον Τύπο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν επεκταθεί και στα Πρακτορεία Εφημερίδων και Περιοδικών και μάλιστα να διασφαλιστεί η προέλευση των χρημάτων, που διατίθενται για την αγορά αυτών των μετοχών.

Τέλος, το Πρακτορείο Αθηναϊκού Τύπου προτείνει να υπαχθούν και τα Πρακτορεία Εφημερίδων στο υπό ίδρυση Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας, με αντικείμενο την έρευνα σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τόσο των ανωνύμων εταιριών, όσο και των μετόχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ