Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Επιστρέφονται τα "Θα"

Απάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις κάλπικες εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης

Γραμμένα σε πακέτο από τσιγάρα, που θα πεταχτεί μετά τις εκλογές, χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, τα αποσπασματικά μέτρα που εξήγγειλε, κατά την επίσκεψή της στο νομό στις 29 του Ιούλη, η υπουργός Ανάπτυξης, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προεκλογική περίοδο στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η ΝΕ, η επίσκεψη της υπουργού χαρακτηρίζεται για την επανάληψη μέτρων και εξαγγελιών που χιλιοακούστηκαν στην περιοχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση, σημειώνει, εκτός από τις διάφορες εξαγγελίες της, παράλληλα εγκαινίασε και την προεκλογική περίοδο, καθώς όλες άρχιζαν με ένα ΘΑ, χωρίς να προσδιορίζεται αρχή και τέλος υλοποίησής τους.

Θα, αλλά...

Η ΝΕ σχολιάζει, χαρακτηριστικά, με τον παρακάτω τρόπο τις εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης:

"ΘΑ καθιερωθεί νομοθετική ρύθμιση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης των βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη. Φυσικά, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αποκαθιστά τις ζημιές που προκαλεί στο περιβάλλον και να επιτελεί κοινωνικό έργο στην περιοχή. Θα είμαστε, όμως, αντίθετοι αν το μέτρο, όταν κατοχυρωθεί νομοθετικά, συνδυαστεί με την επιβολή του λεγόμενου πράσινου φόρου του λιγνίτη, που στην ουσία θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και θα οδηγήσει στην επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού.

ΘΑ ρυθμιστεί η πριμοδότηση με πρόσθετα μόρια - στο ανώτερο δυνατό ποσοστό; - των μόνιμων κατοίκων σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στη ΔΕΗ. Αυτή η υπόσχεση είναι η μεγαλύτερη απάτη - ενόψει των εκλογών - που έχει εξαγγελθεί πολλές φορές απ' όλες τις κυβερνήσεις.

ΘΑ επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των οικισμών Κομάνου και Κλείτου, ενώ ακόμα και σήμερα δε δεσμεύεται η κυβέρνηση για το χρόνο μετεγκατάστασης των δύο οικισμών.

ΘΑ συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης της απόδοσης των ηλεκτροστατικών φίλτρων των μονάδων 1 και 2 της Καρδιάς, η οποία ΘΑ προτείνει τα κατάλληλα ηλεκτροστατικά φίλτρα για τις μονάδες 3 και 4. Δηλαδή, ΘΑ ξαναανακαλύψουν... τον τροχό, όταν είναι γνωστή από τη διεθνή πείρα η άριστη απόδοση των ηλεκτροστατικών φίλτρων, που είναι εγκατεστημένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΘΑ εγκατασταθούν, τελικά, ...δύο προσομοιωτές λιγνιτικών μονάδων ατμοηλεκτρικών σταθμών. Ετσι, μετά την πρόταση που υποβλήθηκε το 1982, προέκυψε ξαφνικά η αναγκαιότητα εγκατάστασης δύο προσομοιωτών στη χώρα μας και μάλιστα η μία στο Αλιβέρι. Η αλήθεια είναι ότι η εξαγγελία αυτή είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης και των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας για τον εμπαιγμό από κυβέρνηση και ΔΕΗ, ενώ ο αριθμός των προσομοιωτών έχει σχέση με τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ.

ΘΑ ρυθμίζονται οι οφειλές των ΔΕΥΑ, των δύο μεγάλων πόλεων του νομού σε πολλές δόσεις, ενώ η ΔΕΗ επιμηκύνει στο άπειρο την εκπόνηση των υδρογεωλογικών μελετών για τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητάς της στους υπόγειους υδροφορείς".

Για το καλό του Κοπελούζου

Η ΝΕ επισημαίνει, ακόμα, ότι η κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ενταχθεί στα νέα έργα που προγραμματίζει η Κοινότητα και η σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Αλβανίας με τον αγωγό του φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνει, από την εξαγγελία δε διαφαίνεται καμιά δέσμευση της κυβέρνησης για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτ. Μακεδονία, αλλά η υλοποίηση αυτού του έργου, ίσως, είναι η μόνη σίγουρη, καθώς σχετίζεται με την πολιτική της ΕΕ για τη διασύνδεση των διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της αντικατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας έτσι συμφέροντα ιδιωτών, όπως του Κοπελούζου. Επιπλέον, σημειώνει ότι δε γίνεται καμία αναφορά στη χρήση του φυσικού αερίου για τον εκσυγχρονισμό της ΑΕΒΑΛ και στη βιοτεχνία, που θα βοηθήσει στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, η ΝΕ επισημαίνει ότι τα παραπάνω αποσπασματικά μέτρα είναι γραμμένα σε πακέτο από τσιγάρα που θα πεταχτεί μετά τις εκλογές. Καλεί το λαό της Κοζάνης σε επαγρύπνηση και σε αγώνα για την υλοποίηση όλων εκείνων των αιτημάτων που θα βγάλουν το νομό από την απομόνωση και την εγκατάλειψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εκκρεμότητα η υπόθεση της ΔΕΗ Λαυρίου(2004-09-18 00:00:00.0)
Αξιώνει... σύμπραξη με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ(2002-02-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα φίλτρα της Πτολεμαΐδας(2000-09-26 00:00:00.0)
...και οι "πικραμένοι"(1997-08-01 00:00:00.0)
Προχωρούν απτόητοι στο σκάνδαλο της Φλώρινας(1997-04-18 00:00:00.0)
Υποπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις(1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ