Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φάρμακο δεν είναι... φασόλι

Του Δ. Μαυροδόγλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

- Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις έως και 443% στις τιμές φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία;

- Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι όργανο των πολυεθνικών, των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακεμπόρων. Δίνει αυξήσεις μέχρι και 443% σε 737 φάρμακα, έτσι ώστε το φάρμακο να γίνεται απλησίαστο για χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτή είναι μια πρώτη γεύση. Επεται η συνέχεια το Σεπτέμβρη, οπότε θα ανατιμηθούν όλα τα φάρμακα. Οι ανατιμήσεις αυτές, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι "πιλότος" για τις αυξήσεις που θα δοθούν το Σεπτέμβρη. Οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δημόσια υγεία, διότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δισεκατομμύρια. Είναι σίγουρο ότι τα Ταμεία τα οδηγούν στη χρεοκοπία. Ανοίγουν παράλληλα το δρόμο για δραστικές περικοπές στη χορήγηση των φαρμάκων με τις "λίστες". Ηδη έχουμε κάποιες εξαγγελίες από τον διοικητή του ΙΚΑ, τον κ. Σολωμό, ότι θα εφαρμόσει "λίστες" ή το μέσο όρο της τιμής των φαρμάκων, και τον διοικητή του ΤΕΒΕ, τον κ. Κόντο, που μίλησε για αυξήσεις εισφορών.

- Τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους;

- Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο αντιλαϊκής πολιτικής απέναντι στο λαό και ειδικότερα τους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ έδωσε αυξήσεις κοροϊδίας στους εργαζόμενους και αυτό το επίδομα, το ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους - λίγα και για λίγους - τώρα με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων τα παίρνει πολλές φορές πίσω αυτά που έδωσε. Εκείνοι που πρώτοι θα πληρώσουν τα "σπασμένα" αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι συνταξιούχοι, που ως γνωστόν είναι κινητά φαρμακεία και ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής τους πάει για φάρμακα. Η αγανάκτηση των συνταξιούχων είναι μεγάλη και σίγουρα η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση.

- Τι απάντηση θα δώσετε;

- Αγωνιστική και πολιτική απάντηση. Η κυβερνητική πολιτική δεν αφήνει αδιάφορο τον συνταξιούχο, σε όποιο πολιτικό κόμμα κι αν ανήκει. Δεν μπορεί να μην αντιδράσει όταν και η ασπιρίνη, που ήταν το τελευταίο φάρμακο, γίνεται πολυτελείας. Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική σε βάρος του λαού, σε βάρος των συνταξιούχων. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αγωνιστούμε, θα παλέψουμε ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε τη ΓΣΕΕ να αντιδράσει, η οποία, με παράπονο λέμε ότι έλαμψε με την απουσία της σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Δεν μπορεί να μένει αδιάφορη. Θα πρέπει να κάνουμε κοινό μέτωπο, εργάτες, συνταξιούχοι, ακόμα και αγροτικοί σύλλογοι, οι πάντες, γιατί το φάρμακο δεν είναι φασόλι, ούτε μακαρόνι. Εχει άμεση σχέση με την υγεία του λαού και δεν μπορεί η κυβέρνηση να γίνεται όργανο των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων. Είναι παλλαϊκό το αίτημα να υπάρχουν φάρμακα φτηνά, καλής ποιότητας, ελεγχόμενα, ώστε να μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ