Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχίζει η μεγάλη φυγή

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η έξοδος των πολύπαθων Αθηναίων για λίγες μέρες διακοπών γίνεται αγώνας μετ' εμποδίων. Τα μποτιλιαρίσματα στις εθνικές οδούς, τα πλοία που χαλάνε μεσοπέλαγα, οι πτήσεις που καθυστερούν, δεν αποθαρρύνουν, όμως, τους κατοίκους της τερατούπολης που προσπαθούν να αποδράσουν από την καθημερινότητα έστω και για λίγες μέρες.

Ομως πολλοί είναι αυτοί που θα μείνουν υποχρεωτικά στην Αθήνα, αφού δεν έχουν χρήματα για διακοπές. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, το 37,2% των Ελλήνων δε θα κάνει καθόλου διακοπές το φετινό καλοκαίρι. Το 67,3% από αυτούς δηλώνουν ως βασική αιτία την έλλειψη χρημάτων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, μόνο οχτώ στους δέκα Ελληνες έχουν την οικονομική δυνατότητα να περάσουν έναν ολόκληρο μήνα διακοπών. Δύο βδομάδες διακοπών μιας τετραμελούς οικογένειας υπολογίζεται ότι κοστίζουν 375.000 δραχμές. Εξοδο που όλο και λιγότεροι Ελληνες μπορούν να καλύψουν. Ετσι, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε κάποιο ιδιόκτητο, φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 74,8% των ατόμων που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι το φετινό καλοκαίρι οι τιμές είναι υψηλότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Προσοχή στο λιμάνι

Για τους ...εξοδούχους, όμως, τα δύσκολα άρχισαν. Χτες το πρωί το πλοίο "Σάμαινα", που εκτελούσε το δρομολόγιο Σάμος - Ικαρία - Πειραιάς, έπαθε βλάβη στη μηχανή του και σταμάτησε έξι μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Το καράβι που μετέφερε 451 επιβάτες ρυμουλκήθηκε μέχρι τον Πειραιά. Η καθυστέρηση στην άφιξη ήταν τέσσερις ώρες. Επίσης το "Ναϊάς 2", που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Σύρος - Τήνος - Μύκονος, άφησε στην προβλήτα του λιμανιού πέντε επιβάτες, γιατί ο πράκτορας Μιχάλης Χονδροκούκης είχε εκδώσει υπεράριθμα εισιτήρια. Δυο από τους επιβάτες που έμειναν στα "κρύα του λουτρού" κατέθεσαν μήνυση κατά της εταιρίας "Αγαπητός Λάινς", ενώ σε βάρος του πράκτορα διεξάγεται προανάκριση. Ηδη, το λιμεναρχείο του Πειραιά ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά του πράκτορα. Το λιμεναρχείο Πειραιά εκτιμά ότι μέχρι την Κυριακή θα φύγουν από το λιμάνι για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη 80.000 άτομα.

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι καθυστερήσεις των πτήσεων εσωτερικού ήταν 45 με 50 λεπτά.

Λιγότεροι προς το παρόν

Χτες η κίνηση από τα διόδια Σχηματαρίου και Κορίνθου ήταν κανονική. Οπως μας είπαν υπάλληλοι των διοδίων, η "σημερινή κίνηση δεν ήταν αυτή που περιμέναμε". Κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου η κίνηση στα διόδια αυξάνεται κατά 30% από τους Αθηναίους που φεύγουν για διακοπές.

Την ερχόμενη Παρασκευή, η Τροχαία θα παραχωρήσει μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας (2μμ - 10μμ) στην εθνική Αθήνας - Κορίνθου, από το Δαφνί μέχρι τα διόδια Ελευσίνας. Την Κυριακή θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα στο ρεύμα εισόδου από το 26ο μέχρι το 10ο χιλιόμετρο.

Επίσης θα γίνουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην εθνική Αθήνας - Λαμίας, ενώ θα μονοδρομηθεί τμήμα του ανισόπεδου κόμβου στη γέφυρα Σταυρού Αγ. Παρασκευής ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Εξάλλου, την Παρασκευή θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα της αντίθετης κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου της λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, από τη συμβολή της με την οδό Καλύμνου προς και μέχρι την εκκλησία της Βάρης, από τις 8πμ μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ