Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εκθετοι αλλά ... συνεπείς
  • Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι ούτε καν η δική του γνώμη δεν πάρθηκε υπόψη πριν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχάνων
  • Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, όμως, δηλώνει πως οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν είναι μόνο η αρχή και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια την πολιτική που υπαγορεύουν οι βιομήχανοι Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, εντείνονται οι αντιδράσεις.

Εκθετη απ' όλες τις πλευρές μένει η κυβέρνηση σχετικά με την απόφασή της - δώρο στους φαρμακοβιομήχανους - για υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής,βρέθηκε χτες στην ανάγκη να δηλώσει ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η θέση του υπουργείου που προϊσταται. Από την πλευρά του, πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, έκανε και χτες καθαρό ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μόνο το πώς θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των βιομηχάνων και γι' αυτό, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει με συνέπεια την πολιτική της για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων!

Αναιτιολόγητες χαρακτήρισε τις αυξήσεις και η καθ' ύλην αρμόδια Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας με χτεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει μια σειρά από αποκαλυπτικά στοιχεία και δηλώνει πως οι εργαζόμενοι στο φάρμακο πρέπει να κληθούν να καταθέσουν στην Εισαγγελία Εφετών.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας διερωτάται "πώς είναι δυνατόν να δόθηκε τιμή στο ιδιοσκεύασμα ASPIRIN - EXTRA (ασπιρίνη έξτρα) της BAYER (Μπάγιερ) των δέκα δισκίων (που σημειωτέον πήρε την παραγωγή της ασπιρίνης από την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες) 486 δραχμές και στο ιδιοσκεύασμα PANADOL - EXTRA (παναντόλ έξτρα) της SMITH KLINE (Σμιθ Κλάιν) τα 12 δισκία 560 δραχμές;"."Και τα δύο προαναφερόμενα ιδιοσκευάσματα που εμφανίστηκαν σαν νέα περιέχουν στη σύνθεσή τους ως δραστικές ουσίες acetylosalicylic acid (ακετιλοσαλικιλικό οξύ) και cafeine (καφεϊνη) - συνεχίζει η ανακοίνωση. Ενώ στα ιδιοσκευάσματα kalmaline - AC (καλμαλίνη) και kalmol - D (καλμόλ) που έχουν την ίδια ποιοτική σύνθεση τιμώνται η καλμαλίνη τα οχτώ δισκία 58 δραχμές και το καλμόλ τα είκοσι δισκία 204 δραχμές. Ακόμα, το ALGON (αλγκόν) της υπό τον ΕΟΦ ελεγχόμενης εταιρίας ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ, το οποίο περιέχει επιπλέον paracetamol (παρακεταμόλη) τα 16 δισκία τιμώνται 152 δραχμές!".

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι το "κύκλωμα φάρμακο" πρέπει να εξυγιανθεί σε όλους τους τομείς, από την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση και από την έρευνα μέχρι την κατανάλωση. "Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, όσο κι αν μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Είναι κοινωνικό αγαθό και όχι χώρος κερδοσκοπίας", καταλήγει.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις συνταξιούχων και εργαζομένων για τις παράλογες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

"Η υποταγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέσμια στις εντολές της ΕΕ και των φαρμακοβιομηχάνων, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στην υγεία, την πρόνοια, τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού οι υπέρογκες αυξήσεις, μέχρι και 443%, μόνο αυτό το σκοπό υπηρετούν", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου."Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι με αυτή την τακτική στο μέλλον δε θα υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία και θα αναγκάζεται ο ασφαλισμένος εργαζόμενος να πληρώνει τα φάρμακα από την τσέπη του - συνεχίζει η ανακοίνωση. Το ανάλγητο κράτος, αντί να δώσει αυξήσεις στο πενιχρό εισόδημά μας, συνεχώς το μειώνει". Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου,σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση, που για μια ακόμη, ως υποχείριο των πολυεθνικών, επέτρεψε τέτοιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που καθρεφτίζεται με τις εξωφρενικές τιμές που επέβαλε στα φάρμακα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής."Η πολιτική αυτή είναι αντεργατική, αντιλαϊκή και το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και των εταιριών φαρμάκων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της δουλικής υποταγής στα συμφέροντα των πολυεθνικών. "Οι νέες απαράδεκτες αυξήσεις των φαρμάκων θα πλήξουν τα ήδη ισχνά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Η κυβερνητική απόφαση είναι, εκτός των άλλων, προκλητικότατη, αφού εξαπατώντας τον ελληνικό λαό παρουσιάζει σαν νέα φάρμακα που ήδη υπάρχουν και κυκλοφορούν, επιβάλλοντας σ' αυτά αυξήσεις μέχρι και 443%. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί οργανωμένα για να σταματήσει τη μεγάλη αυτή απάτη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

  • Στο προχτεσινό δημοσίευμα του "Ρ" για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων γράφτηκε από λάθος ότι ανακοίνωση έστειλε η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Πειραιά. Το σωστό είναι ότι η ανακοίνωση εστάλη από την Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ