Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μύθος και πραγματικότητα

Με αφορμή τη μελέτη της ICAP για τα κέρδη των τραπεζών, διάφοροι κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι (δεκάδες αμείβονται ως συνεργάτες από τις Διοικήσεις των Κρατικών Τραπεζών) βρήκαν τη "χρυσή" ευκαιρία να συκοφαντήσουν βάναυσα και τις Δημοσίου ενδιαφέροντος Τράπεζες και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Γι' αυτούς τους παχυλά αμειβόμενους κυρίους, οτιδήποτε είναι κρατικό είναι"αντιπαραγωγικό" και "ζημιογόνο" και ό,τι είναι ιδιωτικό είναι "παραγωγικό" και "κερδοφόρο". Τους εργαζόμενους στις κρατικές τράπεζες τους θεωρούν τεμπέληδες σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τους θεωρούν "παραγωγικούς". Αυτοί οι κύριοι σε διατεταγμένη από τους εργοδότες τους υπηρεσία, αραδιάζουν απανωτά ψέματα.

Μερικές παρατηρήσεις:

  • Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (κρατικές - ιδιωτικές - ξένες) βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Εχουν τα ίδια προβλήματα (μείωση εισοδήματος, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ανασφάλεια για την απασχόλησή τους).
  • Είναι αλήθεια ότι οι ιδιωτικές τράπεζες (όχι όλες) βγάζουν προκλητικά κέρδη και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

1. Κερδοσκοπούν απροκάλυπτα σε βάρος της εθνικής οικονομίας (συνάλλαγμα, παιχνίδια με τη δραχμή). Εχουν πανάκριβα τιμολόγια για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

2. Πληρώνουν με χαμηλές αμοιβές τους εργαζόμενους.

3. Αρνούνται να πληρώσουν υπερωρίες.

4. Εφαρμόζουν (για την ώρα μερικώς) τη Λευκή Βίβλο σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

5. Επιβάλλουν τοκογλυφικά επιτόκια στις χορηγήσεις και απαράδεκτα χαμηλά στις μικροκαταθέσεις.

6. Φοροδιαφεύγουν συστηματικά (αυτοί και το μεγάλο κεφάλαιο) με τις πράξεις στα λεγόμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα (OPTION SWAPS) και τελικά το μόνο κριτήριο που κυριαρχεί στη λειτουργία τους είναι τα υπερκέρδη.

Μετά από αυτά, είναι φυσικό ο βαθμός εκμετάλλευσης (κέρδη ανά εργαζόμενο) να είναι υψηλός.

Κρύβουν οι κονδυλοφόροι απολογητές της κρατικοδίαιτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τις αιτίες για την εικόνα των κρατικών τραπεζών.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε απολογητές για τα αρνητικά που έχουν οι κρατικές τράπεζες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (συχνές αλλαγές χωρίς αιτιολόγηση των Διοικήσεων, κομματισμός, ρουσφέτια κλπ. ), πρέπει να πούμε ότι σε αυτές τις τράπεζες στηρίχτηκε η όποια αναπτυξιακή προσπάθεια έχει γίνει στη βιομηχανία και στην αγροτική οικονομία.

Κρύβουν το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν κατά καιρούς στις κρατικές τράπεζες, ρυθμίσεις (διαγραφή χρεών) με τεράστιες επιπτώσεις για τις ίδιες τις τράπεζες.

Κρύβουν το γεγονός ότι στις κρατικές τράπεζες φόρτωσαν τα θαλασσοδάνεια και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που φαλίρισε η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κρύβουν το γεγονός ότι είναι οι κρατικές τράπεζες (κύρια η ΕΤΕ) που στήριζε το Δημόσιο στην κρίση της δραχμής όταν οι ιδιωτικές έκαναν χοντρά παιχνίδια σε βάρος του εθνικού νομίσματος.

Κρύβουν το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει δώσει ούτε μια δραχμή στην ΑΤΕ την ίδια στιγμή που της χρωστά δισεκατομμύρια για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής (επιδοτήσεις) που κάνει η πολιτεία.

Κρύβουν το γεγονός ότι είναι οι κρατικές τράπεζες που απορροφούν τους απολυμένους από τις τράπεζες που έκλεισαν ή κλείνουν (CHASE MANHATTAN, CHICAGO, CONTINENTAL, ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΑΕΓΑΕ).

Κρύβουν το γεγονός ότι οι κρατικές τράπεζες προσλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα κρύβουν όλα αυτά για να πουν για άλλη μια φορά ΖΗΤΩ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, όταν μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα και η κερδοφορία των ιδιωτικών τραπεζών στηρίζεται σε κρατικές ενισχύσεις.

Οταν γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν και έχουν σταθερή πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου.Ο ανταγωνισμός (και είναι αφέλεια να υποστηρίζει κανένας ότι μπορεί να υπάρξει υγιής) πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα της πίστης.

Η κυβέρνηση και η άρνησή της να χαράξει μια συγκεκριμένη πολιτική ομίλων, μια πολιτική δημοκρατικού εκσυγχρονισμού στο Πιστωτικό Σύστημα, συνειδητά υπονομεύει τις Δημόσιες Τράπεζες με τεράστιες συνέπειες στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αντώνης ΑΝΤΥΠΑΣ

Αναπληρωτής γραμματέαςΟΤΟΕ, γραμματέας ΕΣΑΚ Τραπεζών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ