Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΟΣΟΕ
Ανησυχία για το μέλλον της αμπελουργίας

Εντονη ανησυχία και αβεβαιότητα υπάρχει ανάμεσα στους 200.000 Ελληνες αμπελουργούς, καθώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τα οποία εντείνονται μετά τις πρόσφατες κοινοτικές εξελίξεις, γίνεται δυσκολότερη εξαιτίας της αδικαιολόγητης παράτασης μιας σειράς εκκρεμοτήτων (έλλειψη αμπελουργικού μητρώου, Εθνικό Συμβούλιο Οίνου κλπ.). Αυτά τονίζει, με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελουργικών Προϊόντων ΣΥΝΠΕ (ΚΕΟΣΟΕ).

Εξάλλου οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί, σε έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες και προχτές στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, εξέτασαν τα νέα δεδομένα του κλάδου και αποφάσισαν την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την υπεράσπιση της ελληνικής αμπελουργίας. Συγκεκριμένα, οι αμπελουργοί αποφάσισαν να γίνουν άμεσα ενημερωτικές συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα και να δοθεί το ψήφισμα της έκτακτης αυτής σύσκεψης, στο οποίο περιγράφονται τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου, στον υπουργό Γεωργίας, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Παράλληλα, οι αγρότες ζητούν, από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, να ασκήσουν πίεση στην Κοινότητα, ώστε το επικείμενο "κλείσιμο" της ΚΟΑ κρασιού να μην αποτελέσει την "ταφόπλακα" του πιο παλιού κλάδου της ελληνικής γεωργίας.

Εάν δεν υπάρξουν έμπρακτα μέτρα στήριξης του κλάδου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι αμπελουργοί, τότε οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν τις κινητοποιήσεις σαν το τελευταίο όπλο άμυνας που τους απομένει.

Τέλος, οι αμπελουργοί υπογραμμίζουν ότι η πολιτεία οφείλει άμεσα να συντάξει αμπελουργικό μητρώο, καθώς και να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αμπέλου και Οίνου, καθώς και να χρηματοδοτήσει άμεσα τους ΑΣΟ για τη συγκέντρωση της φετινής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ