Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσαρλατανισμός τα "νέα" φάρμακα

Για να καταλάβουμε πώς δίδονται οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και σε ποια σκευάσματα, ζητήσαμε τη βοήθεια δύο ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το "κύκλωμα φάρμακο".

Ο Παναγιώτης Μπότσης είναι χημικός σε φαρμακοβιομηχανία, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και μέλος της ΚΟΒ του ΚΚΕ των εργαζομένων στο φάρμακο. Οπως μας είπε, "πρόκειται για ουσίες που κυκλοφορούν. Τροποποίησαν ελαφρά τη σύστασή τους και τις παρουσίασαν σαν νέα φάρμακα. Αυτό έχει να κάνει μ' αυτό που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα με τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ειδικά με ορισμένα απ' αυτά, όπως είναι το παναντόλ, έγινε σάλος πριν από λίγο καιρό, διότι τα έδιναν μέχρι και στα διόδια για να τα διαφημίσουν, με ένα τρόπο που δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα από την ελληνική νομοθεσία. Βέβαια, αυτοί ισχυρίστηκαν ότι είναι οδηγία της ΕΟΚ, τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα να τα διαφημίζουν. Πολλά απ' αυτά μπορεί να μην μπουν στη "λίστα" των ασφαλιστικών ταμείων. Ολη αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με το να πληρώσουν οι ίδιοι οι ασθενείς τη φαρμακευτική περίθαλψη".

- Αξίζουν τις τιμές που τους δίνουν;

- Σε καμία περίπτωση. Εχουμε κακή εμπειρία από φάρμακα που οι τιμές τους θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη απ' αυτή που είναι. Για παράδειγμα, το ζαντάκ είναι φάρμακο που θεραπεύει το έλκος του στομάχου. Στη χώρα μας για το 1994 οι πωλήσεις ήταν 4,1 δισ. δραχμές και για το 1995 πάνω από 5,1 δισ. δραχμές. Η τιμή της δραστικής του ουσίας υπολογίζεται για κάθε κουτί 20 - 25 δραχμές. Ωστόσο, ο ασθενής πληρώνει το βιομηχανοποιημένο φάρμακο 676 - 1.138 δραχμές το κουτί.Τέτοιες υπερβάσεις είναι πέρα από κάθε λογική.

Οι εταιρίες ουσιαστικά είναι ανεξέλεγκτες. Πρέπει να γίνεται η ανακοστολόγηση σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία του κόστους. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ειδική επιτροπή τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Κύρια, το δικό μας αίτημα είναι η λειτουργία εθνικής φαρμακοβιομηχανίας.Είναι ο μόνος τρόπος για να έχει το κράτος κάποια εργαλεία στα χέρια του και να παρεμβαίνει. Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα δε θα μπορούσε η κάθε εταιρία να απειλεί με απόσυρση κάποιου φαρμάκου όταν δεν του δίδεται αύξηση, διότι η εθνική φαρμακοβιομηχανία θα έβγαζε αντίγραφό του".

Ο Αναστάσιος Ζερβός είναι πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ και εργαζόταν στη ΧΡΩΠΕΙ. Μας δήλωσε ότι η τιμή που έδωσαν στην ασπιρίνη, εμφανίζοντάς την ως νέο προϊόν, είναι σαφής κοροϊδία και πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία θα αποκωδικοποιήσει όλο το δελτίο τιμών. "Την ασπιρίνη, η "Μπάγιερ" την πήρε από την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες - την παρήγαγε η "Μινέρβα" πολλά χρόνια - και αμέσως μετά εμφάνισε νέο προϊόν, υποτίθεται, την ασπιρίνη έξτρα με τιμή τριπλάσια από την προηγούμενη - εξηγεί. Η ασπιρίνη είναι ακετυλοσαλικιλικό οξύ, απλώς έχουν προσθέσει καφεϊνη. Αυτές οι δύο ουσίες μαζί με παρακεταμόλη είναι οι δραστικές του αλγκόν που κυκλοφορεί πάρα πολλά χρόνια και είναι ελληνική ανακάλυψη. Εκτός απ' αυτό, η καλμαλίνη, το καλμόν, που έχει ακριβώς την ίδια σύνθεση με την ασπιρίνη έξτρα, έχει τιμή πολύ μικρότερη απ' αυτή που έδωσαν στην ασπιρίνη έξτρα. Είναι σαφής η κοροϊδία. Το ότι πρόσθεσαν καφεϊνη στο ακετυλοσαλικιλικό οξύ είναι παμπάλαιος συνδυασμός, δεν τον ανακάλυψαν χτες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτυπά αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους(2013-08-03 00:00:00.0)
Γενικόλογες υποσχέσεις για τακτοποίηση(2008-07-30 00:00:00.0)
Ολα για το κέρδος(2004-12-15 00:00:00.0)
Οι ευθύνες στην κυβέρνηση(2003-09-25 00:00:00.0)
Νέο δελτίο για 249 φάρμακα(2000-05-09 00:00:00.0)
Αμεσα η λίστα, ανακοστολόγηση "εν καιρώ"(1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ