Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολα στους ξένους

Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε χτες: Να προσληφθεί ξένος σύμβουλος για τα ψηφιακά, να δοθεί σε ξένη εταιρία και η υπηρεσία των τηλεφωνικών καταλόγων, να αναζητηθεί ξένη εταιρία ως συνέταιρος στην κινητή τηλεφωνία που θα αναπτύξει ο ΟΤΕ

Σε ξένο οίκο ανατίθεται τελικά η υπόθεση της προμήθειας των ψηφιακών του ΟΤΕ. Η απόφαση πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού και φέρει και την έγκριση της κυβέρνησης, ενώ με την απόφαση διαφώνησαν οι τρεις εκπρόσωποι εργαζομένων. Στην ουσία η επιλογή αυτή προδίδει την αδυναμία της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει με διαφάνεια το πρόβλημα των ψηφιακών, τόσο των άμεσων προμηθειών, όσο και των μακροπρόθεσμων, και με το πρόσχημα της ουδετερότητας του ξένου συμβούλου επιχειρεί να ξεπεράσει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι τη λύση του ξένου συμβούλου για να χειριστεί το θέμα των ψηφιακών, είχε προτείνει και το στέλεχος της ΝΔ Στέφανος Μάνος,ενώ οι προτάσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη για ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλής και εμπειρογνωμόνων έμειναν στα χαρτιά. Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση υποβαθμίζει και τον ίδιο τον ΟΤΕ και τις υπηρεσίες του, αφού εμμέσως του χρεώνεται ανικανότητα ν' αποφασίσει αυτός και τα στελέχη του, για ζητήματα που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος. Μαρτυρά επίσης πως κυβέρνηση και διοίκηση επιλέγουν τον επικίνδυνο δρόμο ν' αναζητούν σε τεχνοκράτες του εξωτερικού την "επίλυση" προβλημάτων που είναι πριν απ' όλα πολιτικά και για τα οποία ο ελληνικός λαός τούς έχει χρεώσει το καθήκον ν' αντιμετωπίζουν.

Θυγατρική και οι "τηλεφωνικοί κατάλογοι"

Ομως, ο χορός των θυγατρικών που αυτονομούνται από τον ΟΤΕ και μπαίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιριών και οδηγούν στον ντε φάκτο διαμελισμό του συνεχίζεται. Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή και της Διεύθυνσης Τηλεφωνικών Καταλόγων σε θυγατρική, κάτω από την καθοδήγηση της αμερικανικής ΒΟΛΤ. Πρόκειται για μια μονάδα που παρουσιάζει μεγάλη κερδοφορία, τα έσοδά της για το 1996 αναμένονται να φτάσουν τα 12,8 δισεκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΤΕ μετά τη θυγατροποίησή της πρόκειται να οδηγηθεί στο Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη μελέτη για τη μετατροπή της μονάδας σε θυγατρική και τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της είχε συντάξει η ίδια η ΒΟΛΤ..! Το ύψος της δαπάνης του "εκσυγχρονισμού" της μονάδας θα φτάσει τα 979 εκατομμύρια δραχμές. Απ' αυτά, τα 537 αναλογούν στην αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το στάδιο της προέκπτωσης, τα 360 για τη δυνατότητα χρήσης πακέτων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της ΒΟΛΤ και τα 82 ως αμοιβή της για αρχική τεχνική υποστήριξη. Εκτός όμως απ' αυτά η ΒΟΛΤ θα εισπράττει ακόμη 100 εκατομμύρια περίπου ετησίως για τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Η μελέτη εκτός από τα παραπάνω προβλέπει και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για το εργοστάσιο εκτύπωσης, αξίας 3,27 δισ., για την οποία η διοίκηση αποφάσισε χτες διεθνή διαγωνισμό. Το σκάνδαλο της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός πως - όπως εκτιμούν και οι εργαζόμενοι που αντιδρούσαν στη θυγατροποίηση - μια τέτοια μεγάλη επένδυση για τον τεχνολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό είναι άχρηστη για τη μονάδα των τηλεφωνικών καταλόγων. Και αυτό γιατί και τεράστιος είναι όσον αφορά στο μέγεθος του εκτυπωτικού του έργου, αλλά και μη συμβατός με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτει σήμερα.

Συνεταίρος και στην κινητή τηλεφωνία

Με ιδιώτη θα συνεργαστεί, όμως, ο ΟΤΕ και στην κινητή τηλεφωνία στο σύστημα DCS - 1800. Ο προσανατολισμός της διοίκησης του Οργανισμού να μην πάει μόνος του, αλλά να παραχωρήσει ένα μεγάλο μερίδιο της θυγατρικής των κινητών επικοινωνιών σε ιδιωτική εταιρία του κλάδου, επιβεβαιώθηκε χτες με την απόφασή της ν' αναθέσει στους οίκους ALPHA FINANCE και FIRST BOSTON το έργο της ανεύρεσης συνεταίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ αναζητά τον συνεταίρο σε μεγάλη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση του εξωτερικού. Το λογικοφανές επιχείρημα της διοίκησης του Οργανισμού, ότι η επιλογή συνεταίρου θα βοηθήσει τη διείσδυση στην ελληνική αγορά του, δεν μπορεί να κρύψει τους κινδύνους που εγκυμονεί για το μέλλον του ΟΤΕ η ανερμάτιστη και πολύμορφη ιδιωτικοποίησή του, που με ταχείς ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν πως ο ΟΤΕ διαθέτει εκείνα τα πλεονεκτήματα και τις απαραίτητες δυνάμεις να φέρει σε πέρας την πρόκληση της κινητής τηλεφωνίας χωρίς να προσφύγει στα "φώτα" των πολυεθνικών.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ιντρακόμ» κατά ΟΤΕ(2003-09-12 00:00:00.0)
Προσλήψεις με "φωτογραφικές" διατάξεις(1999-03-19 00:00:00.0)
Υπονομεύονται τα συμφέροντα του ΟΤΕ(1998-06-12 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την ΚΟΣΜΟΤΕ(1998-06-06 00:00:00.0)
Συνωστισμός υποψηφίων "συνεταίρων"(1996-10-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ