Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Συνέχιση της καραντίνας "μαγειρεύουν" οι Βρυξέλλες

Καταστροφικές οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους του νομού Εβρου. Προκλητικός ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κατηγορεί τους κτηνοτρόφους ότι μολύνουν μόνοι τους τα ζώα!

Στη συνέχιση της "καραντίνας" τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κτηνιατρικής Επιτροπής, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα και σχετική εισήγηση που θα γίνει σήμερα θα προβλέπει τη συνέχιση της απαγόρευσης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις αρχές του Σεπτέμβρη. Με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, θεωρούν ότι παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές, είναι πολύ νωρίς ακόμα για τον περιορισμό της καραντίνας μόνο στα όρια του νομού Εβρου. Μπρος στις αρνητικές αυτές εξελίξεις για τη χώρα μας, ο υπουργός Γεωργίας, έκρινε χρήσιμο... να στείλει χτες επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, στην οποία χαρακτηρίζει τη συνέχιση της γενικής απαγόρευσης αδικαιολόγητη και ζητά την παρέμβασή του... ώστε να αλλάξει η εισήγηση που θα γίνει στην Κτηνιατρική Επιτροπή.

Τα σφάζουν όλα

Στο μεταξύ, η διεύθυνση κτηνιατρικής του νομού Εβρου, θα προχωρήσει, στην άμεση σφαγή όλων των προσβεβλημένων και λοιμύποπτων ζώων, προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού στην περιοχή. Αποφασίστηκαν, επίσης, μια σειρά μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος στους άλλους νομούς της Θράκης. Πάντως, η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου μετά την αδυναμία απόδοσης, των κατά τα άλλα, "δρακόντειων και αποτελεσματικών μέτρων". Μεγάλο, επίσης, θα είναι το πλήγμα για την οικονομία του νομού, ιδιαίτερα και μετά την απαγόρευση συλλογής αιγοπρόβειου γάλατος από όλο το νομό για πέντε μέρες, και της συλλογής αγελαδινού από τις ζώνες προστασίας.

Πρόκληση

Γεγονός είναι όμως ότι η κτηνοτροφία στον Εβρο κινδυνεύει με αφανισμό και η κυβέρνηση ψάχνει άλλοθι, για να αποφύγει τις ευθύνες της, αφού πλέον βλέπει ότι καθημερινά ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται και πρέπει να αποζημιωθούν μεγαλώνει. Αυτό βεβαιώνεται και από την έκθεση του διευθυντή κτηνιατρικής του νομού στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά ενώ από τη μια αναφέρεται ότι "υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού από χωριό σε χωριό και από κοπάδι σε κοπάδι πράγμα που σημαίνει ότι τα μέχρι τώρα μέτρα δεν έχουν αποδώσει", από την άλλη κατηγορούνται οι κτηνοτρόφοι ότι μολύνουν τα ζώα τους, για να εισπράξουν την αποζημίωση. "Διαπιστώνουμε ότι οι πάρα πολύ υψηλές τιμές αποζημίωσης των κτηνοτρόφων τείνουν να αποτελέσουν κίνητρο για να επιδιώκουν μόνοι τους τη μόλυνση των κοπαδιών τους", αναφέρεται στην έκθεση.

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αγανακτισμένοι και καλούν την κυβέρνηση να πάψει να αποποιείται τις ευθύνες της και να καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε, για να μπορέσουν έγκαιρα να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Η ΟΑΣ Εβρου

"Η έκθεση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις καταγγελίες μας για τις δραματικές επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στην κτηνοτροφία του νομού, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Την ευθύνη για τα μέτρα που δεν απέδωσαν την έχει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα το υπουργείο Γεωργίας", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ". Επίσης καταγγέλλει για άλλη μια φορά την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ και οδηγεί σε αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία, με στόχο να ενισχυθεί η κτηνοτροφία των βόρειων χωρών και να τους εξασφαλιστούν αγορές.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον των κτηνοτρόφων για τη μόλυνση των ζώων τους, προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση, η ΟΑΣ Εβρου αναφέρει: "Η απόγνωση των κτηνοτρόφων της περιοχής μπροστά στην ολική καταστροφή της κτηνοτροφίας τους μπορεί να οδηγεί σε φραστικές υπερβολές. Για την ΟΑΣΕ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι κτηνοτρόφοι είναι αντίθετοι με μια τέτοια λογική. Καταγγέλλουμε ότι προβάλλεται από την έκθεση για να αποτελέσει άλλοθι για τη μείωση της αποζημίωσης που τους έχουν υποσχεθεί".

Τέλος, η ΟΑΣ Εβρου καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλη την αξία των σφαγμένων ζώων και την πλήρη κάλυψη των απωλειών εισοδήματος. Να πάρει μέτρα για τη γρήγορη επαναφορά της κτηνοτροφίας στο επίπεδο πριν τον αφθώδη πυρετό. Να δώσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να παγώσει τα χρέη των κτηνοτρόφων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυσύνθετο το πρόβλημα από τον αφθώδη πυρετό(2000-07-21 00:00:00.0)
Αφανίζονται οι κτηνοτρόφοι του Εβρου(1997-10-16 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστικές" εξηγήσεις(1996-08-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-07-23 00:00:00.0)
Δύσπιστοι οι κτηνοτρόφοι του Εβρου(1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ