Τετάρτη 17 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσπιστοι οι κτηνοτρόφοι του Εβρου

Ζητούν πρώτα ουσιαστικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την καταβολή επαρκών αποζημιώσεων και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη σφαγή των ζώων

Αρνούνται να επιτρέψουν τη σφαγή των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, ανδεν υπάρξει προηγουμένως ουσιαστική δέσμευση από την κυβέρνηση πως θα αποζημιωθούν όχι μόνο για την αγοραστική αξία των κοπαδιών, αλλά και για το συνολικό κόστος που απαιτεί η πλήρης ανασυγκρότηση των κτηνοτροφικών τους μονάδων.

Χτες, και ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος από το κλιμάκιο της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν επέτρεψαν να σφαγεί κανένα από τα μεγάλα ζώα στην περιοχή του Δέλτα (περίπου 4.000 βοοειδή) και όπως τόνισαν εκπρόσωποι των συλλόγων, οι κτηνοτρόφοι θα εμποδίσουν τις σφαγές, αν πρώτα δεν οριστεί ένα ποσό αποζημίωσης που θα καλύπτει πέρα από την αντικειμενική αξία των ζώων, το εργατικό κόστος και τα έξοδα εκτροφής. Οι κτηνοτρόφοι του Εβρου είναι δύσπιστοι απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση και καταλογίζουν ευθύνες στο ελληνικό κράτος πως δεν έχει ασκήσει τις απαιτούμενες πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας, που αποτελεί μόνιμη εστία του αφθώδους πυρετού, για έλεγχο και εξάλειψη της ασθένειας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες εκτιμούν πως τα κρούσματα στα Δίκελλα και στη Μάκρη δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση της ασθένειας στο Δέλτα, όπου τα ζώα βόσκουν ελεύθερα και πολλές φορές σε στενά σημεία του ποταμού έρχονται σε επαφή με ζώα από την Τουρκία. Ετσι ακόμα και τα δρακόντεια μέτρα - σύμφωνα με τη Νομαρχία -, που έχουν ληφθεί, δε θα έχουν παρά πρόσκαιρα αποτελέσματα ενώ η κτηνοτροφία στην περιοχή θα έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Το 1994 για τον ίδιο λόγο είχαν σφαγεί 2.000 ζώα και φέτος από τα 18.000 που έχουν απομείνει θα σφαγούν πάνω από 8.000. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία στον Εβρο, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ έχει κυριολεκτικά αφανιστεί σε ποσοστό 80% και η επιδημία του αφθώδους πυρετού αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα σε έναν κλάδο που απασχολούσε εκατοντάδες οικογένειες.

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία Εβρου με τους εμπειρογνώμονες της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, ο υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης,δήλωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ξεπεράσει την πάγια οδηγία της ΕΕ και ότι το πόρισμα που θα προκύψει από τους ελέγχους θα είναι θετικό για τη χώρα μας. Κατηγόρησε την Τουρκία πως αδιαφορεί για το πρόβλημα και τόνισε πως η ΕΕ, αν και γνωρίζει σχετικά, δε ζήτησε ποτέ από τη γειτονική χώρα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εξάλειψη της ασθένειας. Επίσης είπε ότι την επόμενη Πέμπτη η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ θα καλέσει τους υπεύθυνους των κτηνιατρικών υπηρεσιώνΤουρκίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, Κροατίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Αλβανίας σε σύσκεψη με στόχο τη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των εστιών του αφθώδους πυρετού.

Μετά τη σύσκεψη οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες αναχώρησαν για τις κοινότητες Μάκρη και Δίκελλα, όπου ήδη έχουν σφαγεί 2.100 αιγοπρόβατα, 52 βοοειδή και 50 χοίροι.

Στο μεταξύ συνεχίζονται αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της ασθένειας, με την απαγόρευση μεταφοράς ζωοτροφών από το Δέλτα και έξω από το νομό, την απολύμανση των διερχόμενων αυτοκινήτων και όσων εισέρχονται από την Τουρκία, με καυστική ποτάσα, ενώ έχουν ενταθεί και τα μέτρα για την είσοδο λαθρομεταναστών, που συνήθως γίνεται από στενά περάσματα του Εβρου και μέσα από αγροτικές περιοχές.

Η Κτηνοτροφική

Μέτρα από την κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Εβρου ζητά με ανακοίνωσή της η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Κτηνοτροφικών Προϊόντων (Κτηνοτροφική).

Η "Κτηνοτροφική" ζητά: Να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα για να προληφθούν παράνομες εισαγωγές ζώων, που μεταφέρουν την ασθένεια. Αμεση αποζημίωση και καταβολή του 100% της αξίας των ζώων και ζωοτροφών που θα καταστραφούν και των διαφυγόντων κερδών. Επίσης, να δοθεί συμπληρωματικό βοήθημα για την απώλεια εισοδήματος και να "παγώσουν" για μια δεκαετία τα χρέη των παραγωγών που επλήγησαν. Ακόμα, η "Κτηνοτροφική" καλεί την κυβέρνηση, τον υπουργό Γεωργίας, και τα πολιτικά κόμματα, να φέρουν άμεσα σχέδιο νόμου στη Βουλή με συμπληρωματικά κίνητρα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή της Θράκης.

Τέλος, η "Κτηνοτροφική" καταγγέλλει την απαράδεκτη και βιαστική απόφαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ να θέσει σε 8ήμερη καραντίνα ολόκληρη τη χώρα, ενώ το πρόβλημα εστιάζεται μόνο σε δύο χωριά του νομού Εβρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ